Välimerellinen ruokavalio auttaa välttämään suolistosyöpiä

Välimeren perinteinen ruokavalio voi tuoreen tutkimuksen mukaan pienentää myös riskiä sairastua paksu- ja peräsuolisyöpään. Tutkimus julkaistiin International Journal of Epidemiology -lehdessä.

Välimeren perinteistä ruokavaliota noudattavat syövät runsaasti kasviksia, oliiviöljyä, pähkinöitä, hedelmiä, kalaa ja täysjyväviljoja ja käyttävät kohtuullisesti alkoholia ja vähänlaisesti punaista lihaa, makeisia ja teollisia viljoja.

Nyt julkaistussa tutkimuksessa osallistujien riski sairastua paksu- ja peräsuolisyöpään oli sitä pienempi mitä useampia välimerellisen ruokavalion piirteitä heidän ruokavaliossaan oli. Verrattuna osallistujiin, joiden ruokavaliossa ei ollut juuri lainkaan välimerellisiä piirteitä, sitä tarkimmin noudattavien sairastumisriski oli 60 prosenttia pienempi. Yhteys koski varsinkin peräsuolisyöpiä.

Tulokset lisäävät näyttöä Välimeren perinteisen ruokavalion lukuisista terveyshyödyistä. Aiemmissa tutkimuksissa sen on osoitettu pienentävän monien sairauksien, mm. sydän- ja verisuonitautien, dementian ja aivoverenkiertohäiriöiden vaaraa.

Tutkimukseen osallistui 35 000 naista, joita seurattiin keskimäärin 17 vuoden ajan. Seurannan aikana naisilla todettiin 470 paksu- ja peräsuolisyöpää.

Suomessa paksu- ja peräsuolisyöpä on miesten kolmanneksi ja naisten toiseksi yleisin syöpä. Uusia tapauksia todetaan vuosittain noin 3 000.

Lähde: International Journal of Epidemiology 2017;DOI:10.1093/ije/dyx155

Lue lisää:

Suomalainen ruokavalio päihittää terveellisyydessään Välimeren ruokavalion

Välimeren ruokavalio lykkää diabeetikon lääkehoitoa

7 ravintoainetta, jotka voivat puuttua ruokavaliostasi

1 kommenttia

Kommentoi

Löydä lisätietoa hakusanalla

Mitä seuraavaksi?

Verkkovastaanotto

Kysy lääkärin mielipidettä kätevällä etävastaanotolla. Mikäli et tarvitse vastausta heti, lähetä kysymys jollekin kymmenistä Terve.fi:n asiantuntijoista.

Varaa aika lääkärille

Varaa aika lääkärin tai muun terveydenhuollon ammattilaisen vastaanotolle:


Kommentit

Vierailija (ei varmistettu)
Vähempi hiilihydraattia, enempi rasvaa. Verensokeri vähenee, insuliinin eritys vähenee, hyperinsulemia vähenee, IGF-1 ym syövän kasvua edistävät yhdisteet vähenee -> syöpä vähenee. Ei sen kummempaa ole. Punaisella lihalla tai täysjyvällä ei ole osuutta tässä. 2017 amerikkalaisen katsauksen mukaan suolistosyövät ovat kasvussa alle 50-vuotiailla (vanhemmilla vähenee), juuri heillä, jotka innokkaimmin ovat vähentäneet punaisen lihan käyttöä.

Lisää uusi kommentti

Lähettämällä tämän lomakkeen hyväksyt Mollomin tietosuojalausekkeen.