Sappipotilaalle

Terveellinen ruokavalio vähentää sappikivien syntymistä.

Ruokavalion periaatteet

  1. Syö kohtuullisia aterioita ja ruokaile säännöllisesti. Näin rasitat vähiten ruoansulatusta.
  2. Käytä vain vähän rasvaa ja rasvaisia elintarvikkeita. Rasvainen ruoka saa aikaan sappirakon supistumisen, mikä voi laukaista kipukohtauksen.
  3. Kokeile, mitkä ruuat sopivat ja mitkä aiheuttavat vaivoja. Ruokien sieto on hyvin yksilöllistä. Usein vasta suuret annokset aiheuttavat vaivoja.
  4. Syö monipuolisesti. Käytä erityisesti täysjyväviljavalmisteita, perunaa, kasviksia, marjoja ja hedelmiä. Ne eivät sisällä rasvaa ja niistä saa runsaasti kuitua.
  5. Jos painat liikaa, pyri laihduttamaan. Painon vähetessä sappikiviä muodostuu todennäköisesti vähemmän.
  6. Jos käytät alkoholia, pidä alkoholinkäyttö kohtuullisena.

Vältä seuraavia paljon rasvaa sisältäviä ruokia

  • ranskalaiset ja paistetut perunat, perunalastut
  • voi- ja murotaikinapohjaiset piirakat, lihapiirakat, pasteijat ja paistokset
  • munkit, viinerit, kermaleivokset
  • murokakut ja pikkuleivät
  • pannukakut, ohukaiset
  • täysmaito, kulutusmaito, kevytmaito
  • rasvaiset maitovalmisteet, erityisesti smetana, kuohu- ja vispikerma, ranskankerma, kevytkerma, kermaviili, kermajogurtti, kermajäätelö, kasvirasvajäätelö
  • rasvaiset juustot (yli 17 % rasvaa sisältävät)
  • rasvainen liha
  • makkarat margariini, voi, öljy ja muut rasvat
  • rasvaiset jälkiruoat ja kastikkeet
  • majoneesi
  • monet grilli- ja valmisruoat
  • mantelit, pähkinät
  • suklaa, toffee

Selvitä kokeilemalla, mitkä seuraavista sopivat sinulle:

  • lanttu, nauris, paprika, pavut, purjo, herneet, linssit, retiisi, selleri, sienet, sipuli, tuore kurkku (kuorittuna saattaa sopia paremmin), kaalit, hapankaali, oliivit
  • tuore omena, päärynä (kuorittuna saattavat sopia paremmin), melonit, avokado
  • kahvi, hiilihappoiset juomat
  • alkoholi
  • tuore leipä ja pulla (>1 vrk vanhana sopivat yleensä paremmin)
  • voimakkaasti savustettu tai maustettu ruoka
  • etikka ja etikkasäilykkeet
  • makeutusaineista sorbitoli, ksylitoli, maltitoli sekä näitä sisältävät purukumit ja makeiset

Sappileikkauksen jälkeen

Elimistö sopeutuu vähitellen sappirakon puuttumiseen eikä ruoka yleensä aiheuta ongelmia. Leikkauksen jälkeen voi ruokavalion rajoituksista vähitellen luopua kokeillen eri ruoka-aineiden sopivuutta.

Kohtuudella rasvaa sisältävä ruokavalio on kuitenkin suositeltava myös leikkauksen jälkeen yleisen terveydentilan vuoksi.

Lue lisäksi:

Sappikivitaudin oireet ja syyt - milloin on syytä mennä lääkäriin?

3 kommenttia

Kommentoi

Löydä lisätietoa hakusanalla

Mitä seuraavaksi?

Verkkovastaanotto

Kysy lääkärin mielipidettä kätevällä etävastaanotolla. Mikäli et tarvitse vastausta heti, lähetä kysymys jollekin kymmenistä Terve.fi:n asiantuntijoista.

Varaa aika lääkärille

Varaa aika lääkärin tai muun terveydenhuollon ammattilaisen vastaanotolle:

Kommentit

Vierailija (ei varmistettu)
Ihmettelen, miksei olutta mainita missään sappivaivojen yhteydessä. Minulla oli kivulias sappikohtaus keski-ikäisenä olutpitoisen illan jälkeen. Työterveydenhoitaja kysyi heti, olenko juonut olutta eli hän näkyi asiayhteyden tietävän. Sappi on vaivannut jnkv tuonkin jälkeen, mutta omenaa, hernettä, olutta yms. karttaen se on pysynyt siedettävällä tasolla.
Vierailija (ei varmistettu)
sokeri se on suurin syyllinen. kahviakaan ei kannata juoda.
Vierailija (ei varmistettu)
Vadelmat. Sappileikkauksen jälkeen voi ajatella, että marjoja voi syödä miten paljon vain, koska ne ovat terveellisiä. Voiko kolme desiä vadelmia aiheuttaa pahan sappikohtauksen henkilölle, jolle on tehty viikkoa aiemmin sappileikkaus?

Lisää uusi kommentti

Lähettämällä tämän lomakkeen hyväksyt Mollomin tietosuojalausekkeen.