Lue karppauksesta vielä nämä tiedot

Terveydenhuollon työntekijöiden pitäisi olla valppaana karppaajien kanssa. Jos veren rasva-arvoissa on yllättäviä muutoksia tai lasten terveystarkastuksissa havaitaan erikoisia muutoksia, voidaan tarvita esimerkiksi ravitsemusterapeutin konsultaatiota.

Näin kirjoittaa professori Matti Uusitupa tuoreessa Erikoislääkärilehdessä (joulukuu, 4/2011). Hän työskentelee KYS:ssä (Kuopion yliopistollinen sairaala) sekä Itä-Suomen yliopiston kansanterveystieteen ja kliinisen ravitsemustieteen osastolla.

Tarkkoja lukuja suomalaisista karppaajista ei ole, määrä on jo niin suuri, että Uusituvan mielestä  terveydenhuoltohenkilöstön pitää herätä ottamaan heidät huomioon.

Professori pohtii, että vain aika näyttää, nähdäänkö karppauksen terveyshaittoja väestötasolla. Hän kummastelee suomalaisen karppauksen intoa kovaan rasvaan ja punaiseen lihaan.

- Tiukassa dieetissä ongelmana on yksipuolisuus ja se, että suuri osa, jopa 60 % energiasta tulee rasvasta. Siksi rasvan hyvään laatuun tulisi kiinnittää erityistä huomiota.

Kovan rasvan kova käyttö voi tuoda ongelmia. Uusituvan mukaan karppaus voi suurentaa esimerkiksi valtimokovettumataudin riskiä henkilöillä, joilla on oireeton tai oireinen valtimotauti tai joiden valtimotautiriski on suuri.

Jos suosii pitkään punaista lihaa, voi samalla suurentaa myös riskiään diabetekseen ja paksusuolen syöpään.

Uusitupa muistuttaa, ettei vähähiilihydraattisesta ruokavaliosta ole pitkäaikaisia, yli kaksi vuotta kestäneiden tutkimusten tuloksia, jotka osoittaisivat karppauksen turvallisuuden.

Lue lisää:

Karppaus ja oikeiden rasvojen syönti
Kannattaako karppaus - lue suomalaistutkimuksen tulos
Karppaus ja riskit - mihin uskoa?
Karppauksen plussat ja miinukset
Mikä on totuus kolesterolista?
Suuri kolesterolihuijaus- mitä tohtori Tolonen todella sanoo?

0 kommenttia

Kommentoi

Löydä lisätietoa hakusanalla

Mitä seuraavaksi?

Verkkovastaanotto

Kysy lääkärin mielipidettä kätevällä etävastaanotolla. Mikäli et tarvitse vastausta heti, lähetä kysymys jollekin kymmenistä Terve.fi:n asiantuntijoista.

Varaa aika lääkärille

Varaa aika lääkärin tai muun terveydenhuollon ammattilaisen vastaanotolle:


Lisää uusi kommentti

Lähettämällä tämän lomakkeen hyväksyt Mollomin tietosuojalausekkeen.