Uusi norovirus jyllää voimakkaana Suomessa – väestöllä ei ole vastustuskykyä

Väestöllä ei ole vastustuskykyä uudentyyppistä norovirusta vastaan, uutisoi Helsingin Sanomat. Tartunnan saaneita koko maassa oli tammikuussa 467, kerrotaan Terveyden ja hyvinvoinnin laitoksen tartuntatautirekisterissä. Eniten tartuntoja oli Päijät-Hämeen sairaanhoitopiirissä, josta on rekisteröity 139 tartuntaa.

Vastaavaan aikaan viime vuonna tartunnan saaneita oli koko maassa 238. Tartuntojen määrä on nyt selvässä kasvussa, joten norotartuntoja voi tulla enemmän kuin moneen vuoteen.

Helsingin ja Uudenmaan sairaanhoitopiirin (Hus) infektiolääkäri, apulaisylilääkäri Eeva Ruotsalainen kertoo HS:lle, että Suomeen on rantautumassa noroviruksen uusi tyyppi, jolle väestössä ei ole immuniteettia.

–Se voi aiheuttaa runsaasti laitosepidemioita. Edellisen kerran voimakas noroepidemia koettiin Hus-alueella 2006–2007, jonka jälkeen tilanne on ollut tähän asti stabiili. Erittäin herkästi tarttuvan noroviruksen ennaltaehkäisyyn suositellaan perinteistä vesi-saippua käsienpesua. Käsidesi ei pelkästään riitä ehkäisemään tartuntaa.

Noroviruksen oireita ovat ripuli, oksentelu, vatsakipu, pahoinvointi ja kuume.

Lähteet:

HS:n uutinen aiheesta

THL:n tartuntatautirekisteri, päivitetty 9.2.2017

Lue lisää:

Norovirus saa vatsan sekaisin

Näin nopeasti virus leviää toimistossa

Ripulin potilasohje

2 kommenttia

Kommentoi

Löydä lisätietoa hakusanalla

Mitä seuraavaksi?

Verkkovastaanotto

Kysy lääkärin mielipidettä kätevällä etävastaanotolla. Mikäli et tarvitse vastausta heti, lähetä kysymys jollekin kymmenistä Terve.fi:n asiantuntijoista.

Varaa aika lääkärille

Varaa aika lääkärin tai muun terveydenhuollon ammattilaisen vastaanotolle:


Kommentit

Vierailija (ei varmistettu)
Auringonhattutippojen, on todettu nujertavan jopa sairaalabakteereja ja viruksia, miksi ette käytä ? Itsellä säännöllisessä käytössä, eikä ole norot iskeneet, eivätkä toivottavasti iskekään. Myös tuore inkivääri ja omenaviinietikka auttavat.
Vierailija (ei varmistettu)
Auringonhattu-uutteesta olen saanut flunssan. Testattu 2 kertaa, kun en ensimmäisellä uskonut. Aikaikkuna samanlainen oireiden alkamiseen tippojen ottamisesta. Se siitä.

Lisää uusi kommentti

Lähettämällä tämän lomakkeen hyväksyt Mollomin tietosuojalausekkeen.