Ripuli-tietopaketti

Ripulilla tarkoitetaan tilannetta, jossa ulosteen vesipitoisuus on epätarkoituksenmukaisen suuri. Ripulin syntymekanismeja on useita ja se voi olla luonteeltaan akuuttia tai kroonista. Ripuli - kuten kuumekin - on oire, jonka taustalla on jokin syy.

Akuutilla ripulilla tarkoitetaan tilannetta, jolloin suoli toimii yli kolme kertaa vuorokaudessa ja oireet kestävät alle kolme viikkoa. Usein tällaisessa tilanteessa aiheuttajana on jokin mikrobi (virus tai bakteeri). Tilaan liittyy usein alkuvaiheessa pahoinvointia ja oksentelua kuumeineen. Tämä tunnetaan yleisesti "vatsaflunssana", jonka oireet lievittyvät tavallisesti kolmen vuorokauden kuluessa. Tärkeintä on huolehtia ettei kehity neste-(ripuli, oksentelu, kuume) ja/tai suolavajetta.

Kroonisesta ripulista puhutaan, kun se on kestänyt yhtäjaksoisesti yli kolmen viikon ajan. Kroonisen ripulin yleisimpiä aiheuttajia ovat mikrobit, laktoosi-intoleranssi, keliakia, ärtyvän suolen oireyhtymä ja krooniset tulehdukselliset suolistosairaudet (haavainen paksusuolitulehdus, Crohnin tauti ja mikroskooppinen koliitti).

Kroonisen ripulin syytä voidaan selvitellä ulosteviljelyin, verikokein (laktoosi-DNA, keliakia vasta-aineet, kilpirauhaskokeet), tähystystutkimuksin koepaloineen, kuvantamismenetelmin (ultraääni, tietokonekuvaus).

Ripulin monet aiheuttajat

Antibioottiripuli

Antibioottihoitoa seuraava ripuli, johon usein liittyy Clostridium difficile -bakteerin tai muiden antibioottia kestävien bakteerien lisääntyminen suolistossa.

Bakteeriripuli

Muun muassa kampylobakteerin, salmonellan, shigellan tai yersinia -bakteerin aiheuttama suolistoinfektio, johon liittyy ripulia.

Norovirusripuli

Noroviruksen aiheuttama, herkästi tarttuva vatsatauti pääasiassa aikuisilla (vrt. rotavirusripuli). Itämisaika tartunnasta 12-48 tuntia. Oireet alkavat äkillisesti ja yleensä koko ruokakunta sairastuu 1-3 vuorokautta kestävään oksentelu-ripulointiin, johon voi liittyä kuumetta. Suolen toiminta voi olla epäsäännöllistä vielä useita viikkoja tartunnan jälkeen.

Ohivuotoripuli

Ummetuksesta johtuva tila, jossa paksusuolen loppupäähän kertyneet ulostekokkareet päästävät ohitseen vain nestemäistä suolensisältöä.

Parasiittiripuli

Alkueläinten, kuten giardian, ameeban, kryptosporidiumin ja diantameeban aiheuttama suolistoinfektio, jonka yksi oire on ripuli. Muut oireet vaihtelevat aiheuttajan mukaan.

Pitkittynyt ripuli

Kun ulostamiskertoja on yli 3 vuorokaudessa ja ripuli on kestänyt 3–4 viikkoa tai enemmän, puhutaan pitkittyneestä ripulista. Pitkittynyt ripuli pitää selvittää lääkärin vastaanotolla.

Rasvaripuli

Imeytymishäiriöstä aiheutuvat runsaat rasvaiset ulosteet.

Rotavirusripuli

Rotaviruksen aiheuttama gastroenteriitti, jossa esiintyy oksentelua, vetistä ripulia, vatsakramppeja ja pientä lämpöilyä. Tarttuu herkästi ja oireet alkavat parin päivän itämisajan jälkeen ja kestävät noin viisi päivää. Pääasiassa pienten lasten sairaus (vrt. norovirusripuli).

Ruokamyrkytysripuli

Bakteerin, bakteeritoksiinin tai viruksen aiheuttama suolistoinfektio, joka ilmenee äkillisenä saastuneen ruoan syömisen jälkeen, yleensä vuorokauden sisällä altistuksesta. Ripuli on tavallinen oire, kuumeilu, vatsakivut ja oksentelu vaihtelee aiheuttajan mukaan. Joukkoruokailun yhteydessä sairastuttaa suuren määrän ihmisiä.

Turistiripuli

Matkailijan usein varsin raju mutta muutamassa päivässä itsestään paraneva ripuli, jonka syynä ovat elimistölle oudot uuden paikkakunnan mikrobit.

Veriripuli

Veriripuli voi johtua divertikkelistä (suolen umpipussista) ja voi joskus olla rajuakin. Myös äkillinen paksusuolen tulehdus voi olla veriripulin syy varsinkin vanhuksilla. Myös haavaiseen paksunsuolentulehdukseen ja Crohnin tautiin voi liittyä oireena veriripuli.


Artikkeleita ripulista

Ripuli-potilasohje

Tavallisin akuutin ripulin aiheuttaja on erilaiset virukset. Ne tarttuvat helposti käsien ja ruuan välityksellä. Ripuli rauhoittuu yleensä itsestään muutamien päivien kuluessa.
Tärkeintä ripulin hoidossa on huolehtia riittävän nesteen ja suolojen saannista. Jotkin bakteerin aiheuttamat ripulit vaativat antibioottihoidon. Lue ohjeet ripulin omahoitoon, sekä milloin on syytä hakeutua lääkäriin ripulin takia.

Ohjeet ripulin hoitoon aikuisilla


Lapsen ripuli -potilasohje

Tavallisin vaikeiden ripulitautien aiheuttaja erityisesti pienillä lapsilla on rotavirus, jota esiintyy pääasiassa kevättalvisin. Sen aiheuttama ripulitauti voi kestää yli viikonkin.
Ripulista ja oksentelusta aiheutuva nestehukka voi lapsilla johtaa helposti elimistön kuivumistilaan. Tila on vaarallinen ja voi vaatia sairaalahoitoa. Tämän vuoksi on erittäin tärkeää huolehtia, että lapsi saa riittävästi nestettä. Lapsen ripuli ja sen hoito vaatii erityishuomiota. Lue ohjeet lapsen ripulin hoitoon.


Lapsen ripuli: omahoito ja milloin lääkäriin?

Turistiripuli-potilasohje

Ripuli on yleisin matkailijaa kohtaava terveysongelma. Ripuliriski on suurin lämpimänä vuodenaikana ja alueilla, joissa elintarvikkeiden hygienia on heikkotasoista. Ripulia aiheuttavat bakteerit, virukset ja alkueläimet. Turistiripuli kestää keskimäärin 3 vrk, mutta rajumpi voi kestää viikon. Sairastumista ripuliin voi omalta osaltaan vähentää valitsemalla huolellisesti ruokansa ja juomansa, sekä huolehtimalla käsi- ja elintarvikehygieniasta.

Lue ohjeet turistiripulin ehkäisyyn ja hoitoon

Nestetarve ripulin ja oksentelun yhteydessä

Oksentelu ja/tai ripuli voivat aiheuttaa erityisesti lapselle nestevajausta ja johtaa vakavaan tilaan, jota sanotaan dehydraatioksi eli elimistön kuivumiseksi. Dehydraatio voidaan ehkäistä huolehtimalla tarvittavasta neste- ja suolatasapainosta. Lue ohjeet ripuloivan ja oksentelevan potilaan nestetarpeesta

Ripulipotilaan nestetarve vuorokaudessa

Löydä lisätietoa hakusanalla

Mitä seuraavaksi?

Verkkovastaanotto

Kysy lääkärin mielipidettä kätevällä etävastaanotolla. Mikäli et tarvitse vastausta heti, lähetä kysymys jollekin kymmenistä Terve.fi:n asiantuntijoista.

Varaa aika lääkärille

Varaa aika lääkärin tai muun terveydenhuollon ammattilaisen vastaanotolle: