Rintasyöpä ei ole vain yksi sairaus

Rintasyöpä ei ole samanlainen sairaus kaikilla naisilla – ei edes solutasolla, kerrotaan uudessa yhdysvaltalaisten lääketiedejärjestöjen kokoamassa lausunnossa. Lausunnon mukaan rintasyövän lajittelu kasvainten alatyyppien mukaan voisi parantaa taudin hoitoa.

Lausuntoa olivat laatimassa American Cancer Society, U.S. Centers for Disease Control and Prevention, U.S. National Cancer Institute ja North American Association of Central Cancer Registries. Lausunnosta uutisoi Medicinenet.com.

Räätälöityä hoitoa

Järjestöjen raportissa rintasyöpä määritellään neljäksi molekulaariseksi alatyypiksi eikä yhdeksi sairaudeksi. Nämä neljä alatyyppiä on kategorisoitu niiden hormonireseptorien statuksen mukaan. Hormonireseptorit ovat rintasyöpäsoluissa sijaitsevia kemiallisia reseptoreita, jotka reagoivat esimerkiksi estrogeenihormoniin. Kategorisointi riippuu myös siitä, millainen kasvaimen aktiivisuus on HER2-geenin ympärillä. Molemmat tekijät vaikuttavat siihen, miten kasvain käyttäytyy ja miten sitä hoidetaan, asiantuntijat sanovat.

Asiantuntijat ovat jo pitkään tienneet, että neljä alatyyppiä vastaavat eri tavoin hoitoon ja että alatyypeillä on myös erilaiset selviytymisasteet.

Järjestöjen mielestä raportin tärkein sanoma on se, että yksi hoitokeino ei sovi kaikille rintasyöpäpotilaille.

– Hoidot on räätälöitävä rintasyövän alatyypin mukaan, jotta lopputulos olisi paras mahdollinen, raportissa todetaan.

Lähde: Medicinenet.com

Lue lisää:

Nämä lisäävät rintasyövän uusiutumisriskiä

Rintasyöpä ei sulje pois raskautta

Silikonirinnat vaikeuttavat rintasyövän löytämistä - saattavat lisätä rintasyöpäkuolemia

0 kommenttia

Kommentoi

Löydä lisätietoa hakusanalla

Mitä seuraavaksi?

Verkkovastaanotto

Kysy lääkärin mielipidettä kätevällä etävastaanotolla. Mikäli et tarvitse vastausta heti, lähetä kysymys jollekin kymmenistä Terve.fi:n asiantuntijoista.

Varaa aika lääkärille

Varaa aika lääkärin tai muun terveydenhuollon ammattilaisen vastaanotolle:


Lisää uusi kommentti

Lähettämällä tämän lomakkeen hyväksyt Mollomin tietosuojalausekkeen.