Rintasyöpä-tietopaketti

Rintasyöpä yleistyy jatkuvasti ja se on yleisin naisilla todettu syöpä. Rintasyöpä todetaankin vuosittain noin 4 000 naisella. Rintasyöpää todetaan myös miehillä.

Rintasyövän riskiä lisäävät seuraavat asiat: varhaan alkaneet kuukautiset, synnyttämättömyys, ylipaino, alkoholin runsas käyttö, hormonikorvaushoito, myöhäiset vaihdevuodet ja jos rintasyöpää on esiintynyt muualla suvussa.

Tietoa rintasyövästä sen oireista ja hoidoista löydät alla olevista artikkeleista. Tutustu rintasyöpä -aiheisiin artikkeleihimme, joista löydät paljon lisätietoa.

Lääkärikirja: Rintasyöpä

Lääkärikirjasta löydät asiaa rintasyövästä, sekä seuraavista siihen liittyvistä asioista, kuten oireet, aiheuttaja, diagnoosi, hoido, seuranta, periytyvyys, yleisyys ja ennuste. Lue monipuoliseen artikkeliin rintasyövästä aina sen oireista hoitoon saakka.

Rintasyöpä: oireet, diagnoosi ja hoito

Rintasyöpä -potilasohje

Tyypillisin oire on rinnassa tuntuva, usein täysin aristamaton kyhmy tai ihokurouma. Harvemmin oireena voi olla myös rinnan alueen kipu ja epämääräinen pistely. Rinnat tuleekin tunnustella säännöllisin väliajoin.

Lue tästä ohjeet rintojen oma toimiseen tutkimiseen

Rintojen tutkiminen - potilasohje

Rintasyövän hoitoennuste on sitä parempi mitä aikaisemmin syöpä todetaan. Rintasyövän tärkeä toteamismuoto on rintojen omatoiminen säännöllinen tutkiminen, mieluimmin kuukautisten jälkeen, jolloin rinnat aristavat vähiten. Jokaisen yli 20-vuotiaan naisen olisi hyvä tarkastaa rintansa kuukausittain.

Näin tutkit rintasi omatoimisesti

Ehkäise rintasyöpä -infografiikka

Katso mielenkiintoinen infografiikka rintasyövästä. Missä oireet esiintyvät? Miten elämäntavat vaikuttavat? Millainen ennuste rintasyöpäpotilailla on?

Rintasyöpä -infografiikka

Rintasyöpä pysäyttää

”Teille tehdyissä tutkimuksissa on valitettavasti varmistunut rintasyöpä”, joudun joka viikko kertomaan monelle naiselle. ”Syöpä” on pelottava sana. Liitämme siihen epätietoisuutta tulevaisuudesta, huolta itsestä ja läheisistä, kuolemastakin. Väistämättä on edessä leikkaus ja usein säde- ja lääkehoitoja.

Perhe, ystävät ja työkaverit voivat vältellä vasta sairastunutta yksinkertaisesti siksi, etteivät tiedä, mitä sanoa. Samalla kun hoitoja suunnitellaan, pitää muistaa, että kenenkään ei tarvitse jäädä yksin pohtimaan sairastumistaan.

Lue artikkeli

Mitä ultraäänitutkimus on?

Kehittynyt ultraäänitutkimus on tuonut rintasyöpädiagnostiikkaan varsin huomattavan parannuksen. Tehdyissä tutkimuksissa on pystytty löytämään ultraäänitutkimuksessa kaikki ne syöpäpatit, jotka perinteinen mammografia on pystynyt paljastamaan, mutta näiden lisäksi mammografian kanssa samana päivänä tehdyissä rintarauhasen ultraäänitutkimuksissa on voitu paljastaa rintasyöpiä, jotka eivät näy mammografiakuvissa tai eivät tunnu sormilla tunnustellen.

Tietoa ultraäänitutkimuksesta

Rintasyöpäseulonta

Mammografia on tärkein rintasyövän seulontamenetelmä. Ultraäänitutkimuksella, magneettikuvauksella (MRI) ja digitaalisella mammografialla voidaan täydentää tavallista mammografiaa. Digitaalisella mammografialla voidaan perinteinen mammografia korvata jopa kokonaan.

Lue artikkeli: rintasyöpien seulonta

Rinnan poisto tai säästävä leikkaus - onko muita vaihtoehtoja?

Rintasyöpädiagnoosi kattaa laajan kirjon erilaisia ja eri vaiheisia syöpiä erilaisilla ja eri-ikäisillä potilailla.

Ennen leikattiin aina rinta pois, 1980-luvulta lähtien osapoisto on yleistynyt. Tällä vuosituhannella plastiikkakirurgit osallistuvat vahvasti rintasyövän hoitoon.

Lue lisää rintasyövän hoitovaihtoehdoista

Löydä lisätietoa hakusanalla

Mitä seuraavaksi?

Verkkovastaanotto

Kysy lääkärin mielipidettä kätevällä etävastaanotolla. Mikäli et tarvitse vastausta heti, lähetä kysymys jollekin kymmenistä Terve.fi:n asiantuntijoista.

Varaa aika lääkärille

Varaa aika lääkärin tai muun terveydenhuollon ammattilaisen vastaanotolle: