Nivelrikko eli artroosi

Nivelrikko on ihmisen yleisin nivelsairaus, joka johtuu nivelen rustopinnan vaurioitumista. Tämä voi edetessään aiheuttaa kipua ja jopa nivelen virheasentoja. Taustalla ovat yleensä ylipaino ja ikääntyminen. Nivelrikko on iän myötä hyvin yleinen ja polvi on lonkan ohella yleisin paikka missä se vaivaa. Suurin osa ihmisistä selviää oireidensa kanssa kipulääkityksellä, mutta osalla päädytään keinonivelleikkauksiin.

Nivelrikon oireet

Nivelrikon oireena on yleensä rasituksessa ilmaantuva kipu. Jos nivelen kuluminen on merkittävää, ajoittain kipuiluun voi liittyä nesteen kertymistä niveleen. Pitkälle edennyt nivelrikko voi aiheuttaa yökipuja sekä nivelen virheasennon.

Nivelrikon aiheuttaja

Polven nivelrikon taustalla ovat yleensä potilaan ylipaino ja korkea ikä. Merkittävät vammat, kuten murtumat, voivat myös altistaa nivelen kulumiselle. Aiemmin tehty nivelkierukan poisto kiihdyttää nivelen kulumista ja voi johtaa ennenaikaiseen nivelrikkoon. Tulehduksellisten tekijöiden osuutta polven nivelrikossa tutkitaan, mutta yksiselitteistä, vakuuttavaa näyttöä tulehduksellisten tekijöiden osuudesta ei ole.

Nivelrikon diagnostiikka

Diagnoosi perustuu tutkimukseen ja röntgenkuvaan. Laboratoriotutkimuksilla nivelrikkoa ei voida todeta. Niveltä tutkittaessa voidaan röntgenkuvista havaita nivelraon kaventumista. Jos nivel on ärtynyt, nivelessä voi olla havaittavissa olevaa nestettä.

Röntgenkuvista kulumamuutokset on helppo todeta: nivelrako on madaltunut, nivelen keskiosissa olevat luuharjanteet vaikuttavat terävöityneiltä ja nivelreunoissa voidaan nähdä osteofyyttejä, jotka kansan suussa kulkevat luupiikkien nimellä. Joskus, jos epäillään nivelessä olevan muutakin ongelmaa, saatetaan tehdä monimutkaisempia tähystys- tai kuvantamistutkimuksia. Tavanomaisessa tapauksessa tähän ei kuitenkaan ole tarvetta.

Nivelrikon hoito

Tarpeen mukaan kipuun määrätään tulehduskipulääkkeitä hillitsemään kipua ja parantamaan toimintakykyä. Parasetamolilla ei ole todettu tehoa nivelrikon kivun hoidossa. Paikallisesti voiteina käytettävät tulehduskipulääkkeet ovat myös yksi vaihtoehto.

Mikäli edellä mainituilla hoidoilla ei päästä tyydyttävään tulokseen tai halutaan vaivasta huolimatta harrastaa esim. lenkkeilyä, voidaan kokeilla nivelen sisäisiä hyaluronaattiruiskeita. Hyaluronaatti liukastuttaa niveltä ja voi lievittää oireita useaksi kuukaudeksikin. Lisäksi markkinoilla on glukosamiinisulfaattivalmiste, joka voi lievittää nivelrikon oireita. Tehosta ei ole vahvaa näyttöä.

Jos nivel pääsee ärtymään ja turpoaa, ensisijaisia hoitoja ovat rasituksen välttäminen, kylmäpaketti ja kohoasento. Tulehduskipulääkkeitä tai niiden kaltaisia valmisteita voi hyvin käyttää. Jos tilanne ei rauhoitu, lääkäri voi neulalla punktoimalla tyhjentää nivelen nesteestä ja ruiskuttaa tilalle kortisonia. Kortisoni on tehokas mahdollisen tulehduksen rauhoittaja, mutta ei sovellu usein toistuvaan tai pitkäaikaiskäyttöön.

Kävelykepin käyttäminen on vanha hyvä konsti ottaa painoa pois kuluneelta niveleltä. Jos mikään yllä olevista hoidoista ei tuo riittävää lievitystä oireiluun, on turvauduttava kirurgin apuun. Kirurgilla on muutamia hoitovaihtoehtoja, joita yleislääkäri ei voi tarjota.

Monet ovat saaneet lievitystä nivelrikon oireisiin tietyillä ravintolisillä, kuten ruusunmarja, inkivääri ja arnika.

Nivelrikon ennuste

Nivelrikkoon ei vielä ole keksitty parantavaa lääkehoitoa. Suurin osa tulee toimeen nivelrikon kanssa, tosin nivelrikko on yleensä etenevä ongelma. Painonhallinta ja hyvät lihasvoimat voivat kuitenkin rajoittaa taudin etenemistä. Mikäli sairaus kuitenkin etenee riittävän pitkälle, ainoa parantava hoito on proteesileikkaus.

0 kommenttia

Kommentoi

Löydä lisätietoa hakusanalla

Mitä seuraavaksi?

Verkkovastaanotto

Kysy lääkärin mielipidettä kätevällä etävastaanotolla. Mikäli et tarvitse vastausta heti, lähetä kysymys jollekin kymmenistä Terve.fi:n asiantuntijoista.

Varaa aika lääkärille

Varaa aika lääkärin tai muun terveydenhuollon ammattilaisen vastaanotolle:

Lisää uusi kommentti

Lähettämällä tämän lomakkeen hyväksyt Mollomin tietosuojalausekkeen.