Yölliset jalkakrampit eivät helpota magnesiumilla

Magnesiumvalmisteita käytetään usein kramppien ja etenkin yöllisten jalkakramppien itsehoitoon, mutta tuoreen tutkimuksen mukaan magnesiumilla ei todennäköisesti ole toivottua vaikutusta.

JAMA Internal Medicine -lehden julkaisemassa tutkimuksessa vajaat sata iäkästä yöllisistä jalkakrampeista kärsivää satunnaistettiin neljäksi viikoksi saamaan joko magnesiumoksidikapseleita tai lumevalmistetta.

Kun tutkijat vertasivat potilaiden oireita hoitojen päätyttyä, he havaitsivat oireiden vähentyneen saman verran kummassakin ryhmässä. Eroja ei havaittu myöskään oireiden vakavuudessa, kestossa eikä unenlaadussa tai koetussa elämänlaadussa. Näin ollen potilaiden mahdollisesti magnesiumista saamat hyödyt perustuivat lumevaikutukseen eikä magnesiumiin, tutkijat kirjoittavat.

Tutkimuksen pienuuden ja lyhyyden vuoksi tulokset olisi hyvä varmistaa lisätutkimuksissa, mutta magnesiumin vaikutuksista jalkakramppeihin ei ole tehty suurempiakaan selvityksiä. Aiemmissa tutkimuksissa on saatu sekä nyt julkaistun kaltaisia että magnesiumin tehoon viittaavia tuloksia.

Lähde: JAMA Internal Medicine 2017;177:617–623

Lue lisää:

Lisätietoa magnesiumista

Magnesium voi suojata luunmurtumilta

5 kommenttia

Kommentoi

Löydä lisätietoa hakusanalla

Mitä seuraavaksi?

Verkkovastaanotto

Kysy lääkärin mielipidettä kätevällä etävastaanotolla. Mikäli et tarvitse vastausta heti, lähetä kysymys jollekin kymmenistä Terve.fi:n asiantuntijoista.

Varaa aika lääkärille

Varaa aika lääkärin tai muun terveydenhuollon ammattilaisen vastaanotolle:


Kommentit

Vierailija (ei varmistettu)
Voi jösses mitä tutkimuksia, kyllä se magnesium tehoaa suonenvetoihin jos syödään sitä sitraattimuodossa. Oksidi onkin ihan yhtä tyhjän kanssa, koska se ei imeydy.
Vierailija (ei varmistettu)
JAMA Internal Medicine on American Medical Association:in julkaisema. Olisiko tarkoituksella käytetty magnesium-oksidia, että saataisiin nollatulos. Magnesiumin puute kun on kultakaivos lääkeyhtiöille. Sen puute altistaa monille vaivoille ja lisää siten kivasti lääkemyyntiä.
Vierailija (ei varmistettu)
Aiempi kommenttini oli sikäli aiheeton, että AMA:lla ei järjestönä ainakaan taida olla yhteyttä lääketeollisuuteen. Yksittäisillä jäsenillä voisi tietenkin olla. Kuitenkin tutkimus on harhaanjohtava. Käytännön kokemukset muilla kuin oksidi-muodoilla tukevat selvästi sitä, että magnesium auttaa monia jalkakrampeista kärsiviä.
Vierailija (ei varmistettu)
Olen vuosia kärsinyt yöjuoksemisesta, eli rauhattomista jaloista ja apu siihen oli magnesium ja rauta tabl. illalla.
Vierailija (ei varmistettu)
Lähtökohtana pitäisi ensin olla tietysti tutkimus siitä mitä esim illalla klo 18-24.00 välisenä aikana syödään ja mitä aineita kyseisissä ruokaaineissa yleensäkkään on mahdollisesti?Eli,mikä aiheuttaa kyseiset jalka ja raaja ongelmat?Asia näyttää nyt olevan silläviisiin jotta nämä ongelmat näyttävät syntyvän suurimmaksi osaksi suurinpiirtein justiinsa edellisen päivän ja illan ruoka ja juoma-aineista ja niiden vaikutuksesta ..But,mutta kuitenkin olisi myös ensin tällaisissa 100henkillön tutkimuksissa onko ehkä jotain muuta sairautta jo pohjalla henkilöllä jota aletaan tutkimaan ja testailemaan tuollaviisiin..Koska..muut mahd sairaudet saattavat juurikin aiheuttaa ja pahentaa raajojen ongelmia..Esim;munuais ja maksa,verisuoni ja hermosto-sairaudet ymm.Eli,ei tule selkeää vastausta ja totuutta esim magnesiumin vaikutuksista mikäli taustaa ei tutkita tarpeeksi..Ja,kyseinen magnesium saattaa jopa joillakin aiheuttaa raaja-ongelmat mikäli magnesium ei sovikkaan käyttäjälleen joidenkin sairauksien tai esim vajaa-toimintojen takia..

Lisää uusi kommentti

Lähettämällä tämän lomakkeen hyväksyt Mollomin tietosuojalausekkeen.