D-vitamiinilisillä yhteys lievempiin astmakohtauksiin

Steroidihoitoa tai sairaalahoitoa tarvitsevien astmakohtausten todennäköisyys saattaa olla pienempi, jos potilas on nauttinut D-vitamiinilisiä, vihjataan uudessa analyysissa, jossa käytiin läpi dataa seitsemästä tutkimuksesta yhteensä 955 astmapotilaalta. Potilaille annettiin satunnaistetusti joko D-vitamiinia tai plaseboa.

D-vitamiinilisiä ottaneilla potilailla esiintyi 54 prosenttia pienemmällä todennäköisyydellä vakavia astmakohtauksia, jotka olisivat vaatineet sairaalahoitoa. Kyseisillä potilailla oli myös 31 prosenttia pienemmällä todennäköisyydellä kortikosteroidihoidon aikana säännöllisiä astmakohtauksia.

Näkyvimmin D-vitamiinin hyödyt tulivat esille potilailla, joilla oli vitamiinin puutos. Tutkijat korostavatkin, että astmapotilailla tulisi tarkastuttaa D-vitamiiniarvot ja napata vitamiinilisiä, mikäli arvot ovat alhaalla.

Maailmanlaajuisesti noin 300 miljoonaa ihmistä sairastaa astmaa. Sairaus aiheuttaa arviolta noin 400 000 kuolemaa vuosittain. Tuoreeseen tutkimukseen osallistuneet asuivat kuudessa eri maassa kolmella eli mantereella. Potilaiden iät vaihtelivat 1–85 vuoden välillä.

Lähde: Lancet Respir Med 2017 I & II.

Tämän uutisen tarjoaa Lääkäriportaali, joka on erikoisalakohtainen palvelu lääkäreille ja lääketiedettä opiskeleville. Palvelu tarjoaa koti- ja ulkomaisen lääketieteellisen uutispalvelun ilmaiseksi. Lue lisää ja rekisteröidy käyttäjäksi

Lue lisää:

D-vitamiinilisät saattavat vähentää astmakohtauksia

Nuuskalla yhteys astmaan ja unihäiriöihin

0 kommenttia

Kommentoi

Löydä lisätietoa hakusanalla

Mitä seuraavaksi?

Verkkovastaanotto

Kysy lääkärin mielipidettä kätevällä etävastaanotolla. Mikäli et tarvitse vastausta heti, lähetä kysymys jollekin kymmenistä Terve.fi:n asiantuntijoista.

Varaa aika lääkärille

Varaa aika lääkärin tai muun terveydenhuollon ammattilaisen vastaanotolle:


Lisää uusi kommentti

Lähettämällä tämän lomakkeen hyväksyt Mollomin tietosuojalausekkeen.