Syötkö täysjyväviljaa? Saatat elää muita pitempään

Täysjyväviljan ruokavalioonsa ottaneet saattavat tuoreen tutkimuksen mukaan elää muita pitempään. Havainto lisää näyttöä täysjyväviljan ja ravintokuitujen terveellisyydestä.

Tutkimuksessa yhdistettiin ja analysoitiin uudelleen 33 aikaisemman tutkimuksen aineistot, jotka yhteensä kattoivat tiedot yli 150 000 potilaan kuolemansyistä ja ruokavaliosta.

Analyysin perusteella riski kuolla tutkimusten seurantojen aikana oli sitä pienempi mitä enemmän täysjyväviljaa henkilö söi. Jokainen 50 gramman lisäys päivittäisessä saannissa liittyi 30 prosenttia pienempään sydäntautikuoleman ja 20 prosenttia pienempään syöpäkuoleman riskiin. Yhteys havaittiin myös tarkastellessa kokonaiskuolleisuutta, jossa oli mukana kaikista syistä johtuvat kuolemat.

Aiemmissa tutkimuksissa täysjyväviljaa suosivien on havaittu säästyvän muita todennäköisemmin verenpainetaudilta, sydän- ja verisuonitaudeilta, ja osana muutenkin terveellistä ja monipuolista ruokavaliota, lukuisilta muilta sairauksilta.

Tutkimus julkaistiin American Journal of Clinical Nutrition -lehdessä.

Lähde: American Journal of Clinical Nutrition 2016;doi:10.3945/ ajcn.115.122432

Lue lisää:

Syö täysjyväviljaa monipuolisesti

Vinkkejä vatsan hyvinvointiin!

1 kommenttia

Kommentoi

Löydä lisätietoa hakusanalla

Mitä seuraavaksi?

Verkkovastaanotto

Kysy lääkärin mielipidettä kätevällä etävastaanotolla. Mikäli et tarvitse vastausta heti, lähetä kysymys jollekin kymmenistä Terve.fi:n asiantuntijoista.

Varaa aika lääkärille

Varaa aika lääkärin tai muun terveydenhuollon ammattilaisen vastaanotolle:


Kommentit

Vierailija (ei varmistettu)
Hohhoijaa, taas tätä harhaanjohtamista. Tutkimuksen mukaan täysjyväviljaa syövät elävät pidempääm kuin ns. valkoista viljaa syövät. Mikään ei näytä toteen väittämää, että täysjyviä syövät elävät muuten pidempään.

Lisää uusi kommentti

Lähettämällä tämän lomakkeen hyväksyt Mollomin tietosuojalausekkeen.