Kurkuma, lääkekaapin kunkku!

Kaupallinen yhteistyö: Nordic Health

Inkiväärinsukuinen kurkuma on noussut maailman kiinnostuksen kohteeksi ja yhä useampi suomalainenkin luottaa kurkuman terveysvaikutuksiin. Kurkuma ansaitsee arvostuksensa! Intiassa, Aasiassa ja Afrikassa viljellystä kurkumanjuuresta saadaan voimakkaan keltaista maustejauhetta, jonka tärkeimmät terveyttä edistävät ainesosat ovat kurkumiini ja kurkuminoidi. Kurkumaa on tuhansia vuosia käytetty intialaisessa ja kiinalaisessa lääketieteessä puhdistavana, ruuansulatusta parantavana, tulehduksia lievittävänä sekä maksaa ja sappea hoitavana rohtona.

Kurkumalla tehtiin pelkästään vuosina 2000-2013 yli 5000 erilaista tutkimusta.

Kurkumasta tutkimuksin todettuja terveyshyötyjä mm.

  1. Kurkuma torjuu kehon matala-asteista eli hiljaista tulehdusta, jonka nähdään olevan monien sairauksien, kuten kakkostyypin diabeteksen ja masennuksen takana. Kurkuma sisältää kurkumiinia. Sen on lukuisissa tutkimuksissa osoitettu hillitsevän elimistön tulehdustilaa.
  2. Kurkuman sisältämän kurkumiinin on todettu vähentävän kaasun muodostumista suolistossa. Kurkuma edistää ruoansulatusta ja torjuu närästystä. Kurkuma on hyvä kasvualusta hyville suolistobakteereille. Kurkuma auttaa myös haavaiseen paksusuoleen ja vuotavaan suoleen.
  3. Kurkuma toimii flunssalääkkeenä. Siinä on ainesosia, jotka auttavat vahvistamaan elimistön puolustusjärjestelmää.
  4. Kurkumaa pidetään luonnollisena tulehduskipulääkkeenä.
  5. Kurkuma on luonnollinen, antiseptinen ja antibakteerinen aine, jota voidaan käyttää haavojen puhdistukseen.
  6. Tutkimusten mukaan kurkumiinin on todettu alentavan ohitusleikkauspotilaiden sydänkohtausriskiä.
  7. Kurkumalla on tutkimusten mukaan antikarsinogeenisia eli syöpää estäviä vaikutuksia.
  8. Kurkuma voi alentaa veren kolesterolitasoa.
  9. Kurkumiinilla on vaikutusta myös aivojen toimintaan. Tutkimusten mukaan se hidastaa ja estää Alzheimerin tautia.
  10. Kurkuma ehkäisee masennusta ja lievittää stressiä.

Tutkijoiden mielenkiinto kohdistuu tällä hetkellä Kurkuman mahdollisiin vaikutuksiin myös kilpirauhashaasteissa ja varastorautojen kohentamisessa.

Uusin tutkimus kohdistuu kurkuman heikkoon imeytymiseen- vain n. 1% imeytyy suoliston kautta

Kurkumavalmisteita löytyy monenlaisia: tuoretta juurta, jauhetta, teetä, juomaa, pillereitä, kapseleita ja tippoja. Viime aikoina maailmalla on havahduttu kuitenkin kurkuman huonoon imeytymiseen, jota tuotteissa on monin eri tavoin yritetty tehostaa. Tuoreesta kurkumajuuresta tai jauheesta saadaan muutoinkin hyvin pieniä määriä vaikuttavia aineosia ; Kurkumiinia ja kurkuminoideja, jotka antavat terveyshyödyt.

Tavallinen kurkumiini on huonosti liukeneva, hydrofobinen yhdiste, jonka imeytyvyys suolistosta on erittäin huono. Suun kautta otetun ja suoliston kautta imeytyvän kurkumiinin hyötyosuuden on tutkimuksissa osoitettu olevan noin 1 % (Yang et al 2007). Minkäänlaisten edullisten vaikutusten saavuttamiseen vaaditaan näin ollen hyvin isoja kurkumiiniannoksia (3 600–12 000 mg) jos käytetään suoliston kautta imeytyviä valmisteita. Näiden imeytymishaasteiden vuoksi osassa markkinoilla olevien kurkumatuotteiden valmistuksessa on yritetty käyttää imeytymistä lisääviä aineita mm. mustapippuria. Valitettavasti niiden imeytymisen tehostaminen jää kuitenkin hyvin heikoksi,oli kyseessä sitten mikä tahansa suoliston kautta imeytyvä muoto- vain n. 1% imeytyy. Lisäksi vatsa- ja suolistovaivat entisestään heikentävät imeytymistä! Jotta kaikki hyvä saadaan tuotteesta irti, on tärkeää, että se imeytyy hyvin. Muutoin terveyshyödyt jäävät vaillinaiseksi.

Ratkaisuksi tutkijat ovatkin miettineet, miten saisi ohitetuksi ruuansulatusjärjestelmän ja imeyteksi kurkuman limakalvon kautta suoraan verenkiertoon. Tämä ei ole ollut kuitenkaan helppo yhtälö ratkaista, koska kurkuman tehoaineiden limakalvolta imeytyminen ei ole yksinkertaista, vaan siihen vaikuttavat monet eri asiat. Lisäksi tuotteen raaka-aineiden synergian tarvitsee toimia, jotta imeytyminen tapahtuu.

Uusi innovaatio auttaa imeyttämään Kurkuman ylivertaisesti

Nyt tutkijat ovat löytäneet patentoidun, uuden valmistusmenetelmän, jossa kurkumiinimolekyylit kapseloidaan. Näin kurkuma saadaan vesiliukoiseksi ja sellaiseen muotoon, että elimistö pystyy käyttämään sen hyödyksi suun limakalvolta. Nordic Health:n kurkumasuihkeen (Cyclocurcumin®) valmistuksessa on huomioitu monta kurkuminoidien hyötyosuutta parantavaa tekijää.

Uusi innovaatio, Nordic Health, Kurkumasuusuihke valittiin Euroopan parhaaksi uudeksi terveystuotteeksi. Patentoitu valmistustapa mahdollistaa tutkitusti ylivertaisen imeytymisen posken sisäpinnalta. Suomessa Ruohonjuuren koko henkilökunnasta koostuva raati valitsi Kurkumasuusuihkeen parhaaksi terveystuotteeksi!

Kirjoittanut: fytonomi Minna Biste

Löydä lisätietoa hakusanalla

Mitä seuraavaksi?

Verkkovastaanotto

Kysy lääkärin mielipidettä kätevällä etävastaanotolla. Mikäli et tarvitse vastausta heti, lähetä kysymys jollekin kymmenistä Terve.fi:n asiantuntijoista.

Varaa aika lääkärille

Varaa aika lääkärin tai muun terveydenhuollon ammattilaisen vastaanotolle: