Aamupalan sivuuttavilla enemmän valtimomuutoksia – viittaa sydänoireiden vaaraan

Aamupalaa pidetään päivän tärkeimpänä ateriana, ja sen on osoitettu vaikuttavan mm. painonhallintaan ja diabetesriskiin. Tuoreen espanjalaistutkimuksen mukaan aamiaistottumukset saattavat vaikuttaa myös valtimoiden kuntoon ja sitä kautta sydän- ja verisuonitautien kehittymiseen.

Espanjalaisten tulokset julkaistiin Journal of American College of Cardiology -lehdessä, ja ne perustuvat 4 000 keski-ikäisen toimistotyöntekijän kuusivuotiseen seurantaan.

Osallistujien valtimoita ja verisuonia kuvattiin useista eri kohdista. Kun nämä kuvantamistulokset yhdistettiin tietoihin osallistujien aamiaistottumuksista, tutkijat havaitsivat selvän yhteyden aamiaisen syömisen ja verisuonten kunnon väliltä.

Aamiaisen kokonaan väliin jättävien tai hyvin niukan aamupalan nauttivien verisuonissa oli 1,5–2,5 kertaa enemmän merkkejä ateroskleroosista, joka aiheuttaa sydän- ja verisuonitauteja. Tämä havaittiin verrattuna osallistujiin, jotka söivät runsaita aamupaloja. Runsaana pidettiin aamupalaa, joka sisälsi vähintään viidenneksen päivän energiatarpeesta.

Osa yhteydestä johtui aamiaisen sivuuttavien haitallisista elintavoista ja muutenkin epäterveellisestä ruokavaliosta, mutta ne eivät selittäneet tuloksia kokonaan. Aiempien tutkimusten perusteella yksi selitys ilmiölle voi löytyä eri vuorokauden aikoina syötyjen aterioiden erilaisista metabolisista vaikutuksista. Aamupalaa nauttivat myös syövät usein maltillisemmin päivän muilla aterioilla ja saattavat sen vuoksi välttyä esimerkiksi liikakiloilta.

Lähde: Journal of American College of Cardiology 2017

Lue lisää:

Aamupala parantaa koulumenestystä, kertoo tutkimus

Aamupalan syöminen paikkasidonnaista

1 kommenttia

Kommentoi

Löydä lisätietoa hakusanalla

Mitä seuraavaksi?

Verkkovastaanotto

Kysy lääkärin mielipidettä kätevällä etävastaanotolla. Mikäli et tarvitse vastausta heti, lähetä kysymys jollekin kymmenistä Terve.fi:n asiantuntijoista.

Varaa aika lääkärille

Varaa aika lääkärin tai muun terveydenhuollon ammattilaisen vastaanotolle:


Kommentit

Vierailija (ei varmistettu)
Aamupalan vaikutuksesta painonhallintaan on ristiriitaista tietoa. On näytetty myös, että aamiaisen poisjättävät syövät vähemmän kaloreita päivän aikana ja laihtuvat. Ei siis voi sanoa, että sen jättäminen pois lihottaisi. Väite vaikutuksesta diabetekseen on myös perusteeton. Lisäksi kyseinen tutkimus oli ns. poikkileikkaustutkimus, joka on kaikkein huonoin antamaan minkäänlaista syy-seuraustietoa. Ja kuten kerrottiinkin, syynä on tai voi olla muut huonot elintavat. Eli aamiainen korvataan tupakalla, kokiksella, pullalla ym. roskalla. Tämäkään tutkimus ei siis osoita mitään syy-seuraussuhdetta aamiaisen poisjättämisellä ja verisuonitaudeilla. Perusteetonta myös jnkuttaa tuota metodistisen uskonlahkon ja aamumuroteollisuuden lanseeraama hokemaa päivän tärkeimmästä ateriasta.

Lisää uusi kommentti

Lähettämällä tämän lomakkeen hyväksyt Mollomin tietosuojalausekkeen.