13 hyvää syytä vaihtaa kahvi teehen | Terve.fi
Artikkeli
13 hyvää syytä vaihtaa kahvi teehen
Lue lisää aiheesta: Ravinto

Asiantuntijat väittelevät kahvin ja teen mahdollisista terveyshyödyistä jatkuvasti. Myös Time Healthland on nyt kantanut kortensa kekoon listaamalla syitä, joiden mukaan kahvin sijasta kannattaa täyttää kuppinsa teellä.

Aivan ensimmäiseksi kannattaa pitää mielessä, että oikea tee on valmistettu tietystä kasvista nimeltä Camellia sinensis, josta on olemassa vain neljä erilaista versiota: musta, vihreä, valkoinen ja oolong. Esimerkiksi yrittitee on uutettu erilaisesta kasvista, eikä siksi tarkasti ottaen ole teetä.

Alle on listattu 13 aidon teen terveyshyötyä:

1. Tehostaa kestävyyttä liikunnassa

Tutkijat ovat havainneet, että vihreän teen sisältämät antioksidantit kohottavat kehon kykyä käyttää rasvaa polttoaineena, jolloin lihasten kestävyys kasvaa.

2. Laskee sydänkohtausriskiä

Lisäksi teen juominen voi suojata myös sydän- ja verisuonitaudeilta sekä rappeuttavilta sairauksilta.

3. Suojaa syövältä

Teen sisältämät antioksidantit auttavat suojaamaan lukuisilta eri syöviltä, kuten rinta-, paksusuoli-, iho-, keuhko-, ruokatorvi-, vatsa-, haima-, maksa-, munasarja-, eturauhas- ja suusyövältä. Älä kuitenkaan luota siihen, että ainoastaan teen juominen pitää sinut terveenä. Se ei terveyshyödyistään huolimatta ole ihmelääke.

4. Taistelee vapaita radikaaleja vastaan

Tee auttaa tuhoamaan vapaita radikaaleja, jotka voivat vahingoittaa DNA:ta. Vaikka keho taistelee itsekin vapaita radikaaleja vastaan, ei se pysty siihen sataprosenttisesti yksin.

5. Nesteyttää

Tee auttaa ylläpitämään kehon nestetasapainoa kofeiinista huolimatta.

6. Alentaa Parkinsonin taudin riskiä

Kun sellaiset tekijät, kuten tupakointi, fyysinen aktiivisuus ja painoindeksi otettiin huomioon, tutkijat totesivat, että säännöllinen teen juominen on yhteydessä alentuneeseen Parkinsonin taudin riskiin sekä miehillä että naisilla.

7. Suojaa UV-säteiltä

Teestä voi olla apua myös UV-säteiltä suojautumissa. Tutkijoiden mukaan vihreän teen juominen saattaa toimia eräänlaisena aurinkorasvan tukena.

8. Auttaa pitämään vyötärönympäryksen normaalina

Eräässä tutkimuksessa osallistujien, jotka joivat säännöllisesti kuumaa teetä, vyötärönympärys ja painoindeksi oli alhaisempi kuin niiden, jotka eivät juoneet teetä. Tutkijat spekuloivat, että säännöllinen teen juominen alentaa metabolisen oireyhtymän riskiä. On kuitenkin tärkeää muistaa, että tutkimuksissa ei vielä ole todistettu syy-seuraussuhdetta.

9. Vähentää tupakoinnin negatiivisia vaikutuksia

Säännöllisen teenjuonnin arvellaan myös torjuvan joitakin tupakoinnin negatiivisia vaikutuksia, ja se saattaa myös vähentää keuhkosyövän riskiä. Hyviä uutisia toki, mutta siitä huolimatta olisi parempi lopettaa tupakointi kokonaan.

10. Auttaa diabeetikkoja

Teestä on apua myös kakkostyypin diabetesta sairastaville. Tutkimusten mukaan vihreän teen yhdisteet voivat auttaa diabeetikkoja prosessoimaan sokerit paremmin.

11. Auttaa toipumaan säteilystä

Yhden tutkimuksen mukaan tee suojaa solujen rappeutumiselta, jos ihmisen on altistunut säteilylle. Toisessa tutkimuksessa havaittiin, että tee auttaa ihoa toipumaan säteilylle altistumisen jälkeen.

12. Tukea luille

Vihreän teen on huomattu parantavan luiden hivenainetiheyttä ja vahvuutta.

13. Ehkäisee neurologisia tauteja

Teetä voidaan tulevaisuudessa mahdollisesti käyttää neurologisten tautien, erityisesti rappeuttavien sairauksien, ehkäisemiseen ja hoitoon. Monet tekijät vaikuttavat aivojen terveyteen, mutta vihreän teen sisältämien polyfenolien on havaittu ylläpitävän niitä alueita, jotka säätelevät oppimista ja muistia.

Kirjoittaja
Johanna Rytkönen

Olen vuonna 2011 valmistunut, journalismiin suuntautunut medianomi. Tällä hetkellä opiskelen yliopistossa suomen kieltä ja työskentelen Terve Medialla freelance-verkkotoimittajana. Tavoitteenani on kirjoittaa hyvinvoinnista ja terveydestä mahdollisimman mielenkiintoisia uutisia, joista on apua ja hyötyä kaikille lukijoillemme. Vapaa-ajalla intohimojani ovat uiminen, sulkapallon pelaaminen, musiikki ja elokuvat.

Jaa artikkeli: 
Artikkeli
Syötkö liian nopeasti? Hidasta tahtia näillä 4 tavalla
Jos olet tottunut ahmimaan ruokasi hirveällä vauhdilla, kannattaisi opetella hidastamaan tahtia. Kun syö liian nopeasti, ei ehdi huomata...
Artikkeli
Näin käy, jos syö avokadoja päivittäin
Avokadot ovat melkoisia luonnonoikkuja. Niiden pehmeän kermainen maku ja koostumus kun ovat kaikkea muuta kuin mihin hedelmissä on totuttu....
Artikkeli
D-vitamiini: Voiko D-vitamiinia saada liikaa?
Laillistettu ravitsemusterapeutti Eija Orreveteläinen toteaa, että D-vitamiini on saatava ruoasta tai ravintolisistä, mikäli iholle kohdistuva...
Artikkeli
Tunnetko jokamiehen oikeudet? Poimi näitä superfoodeja ilmaiseksi
Gojimarjat, chiasiemenet, spirulina, chlorella... Superfoodiksi eli superruuaksi nimitetään erityisen ravinnetiheää ruokaa. Superruuasta puhuttaessa...

Viimeisimmät keskustelut

Uutinen
Ahdistuneisuushäiriöt vaativat yleensä joko lääkitystä tai psykoterapiaa – tai...
Uutinen
Verenpaine ja kolesteroliarvot saattavat huonontua runsaasta sokerin syömisestä...

Ravinto - Viimeisimmät uutiset

Viimeisimmät blogikirjoitukset