Dieettien pahin vihollinen! | Terve.fi
Artikkeli
Dieettien pahin vihollinen!
Lue lisää aiheesta: Ravinto ja Painonhallinta

Dieetti menee hyvin, kilot ja sentit katoavat ja sitten kaverin synttäreillä sorrut syömään täytekakkua ja sipsiä. Kuulostaako tutulta? Näin käy monelle, kun eteen tuodaan lempiherkkujasi. Dieetti lentää ulos ikkunasta parhaimmillaan moneksi päiväksi, vaikka syyllinen on se ensimmäinen kakkupala tai pala suklaata. Women’s Health Magazine valotti näiden dieetintappajien tapoja ja seurauksia.

 

Pelkkä herkkuruokiesi ajatteleminen laukaisee aivojesi palkitsemiskeskuksen ja saa kroppasi vaatimaan nameja ja rasvaa. Kun sorrut maistamaan pienenkin määrän herkkuja, saattaa lopettaminen olla lähes mahdotonta kun kroppasi huutaa lisää. Jostain kumman syystä naiset ovat alttiimpia tällaiseen herkkunoidankehään. Herkuttelun vapauttama dopamiini myös rentouttaa vatsasi lihaksistoa, mikä saa sinut luulemaan tarvitsevasi lisää ruokaa. 

 

Rasvaisten ja sokeristen ruokien syönti saattaa myös vaikuttaa aivojesi kykyyn säännöstellä ruokahalua ja ruoan himoa. Ne saavat sinut himoitsemaan lisää, kun elimistössä vapautuu greliini-hormonia. Sokerin on todistettu myös vaikuttavan muistiin erilailla kuin muiden ruokien, minkä takia se saa sinut  alunperin himoitsemaan sitä. Sokeri ja rasva toimivat elimistössä samaan tapaan kuin morfiini tai heroiini – yksi annos saa himoitsemaan lisää.

 

Miten taistelen himoja vastaan?

 

Käytä päätäsi. Parin vuoden takaisessa tutkimuksessa huomattiin, että ruoan himo voi viedä ajattelun sille tasolle, että muun kuin herkuttelun ajattelu on lähes mahdotonta. Jos kuitenkin kykenet saamaan ajatuksesi muille alueille, kuten työhön, liikuntaan tai vaikka ristisanatehtävään, saattaa himosi mennä ohi lähes huomaamatta.

 

Puutu omiin syömisiisi. Kun aivosi ovat päättäneet himoita lisää herkkuja, saattaa sinulla vielä olla mahdollisuus estää sen huonot vaikutukset. Kroppasi huutaa herkkuja, mutta saatat saada sen hiljaiseksi pelkällä salaatilla. Jäätelön himoissasi voit kokeilla vaikka syödä kevyttä sorbettia tai huurteisia hedelmiä. Joskus suklaakaan ei ole ainoa ratkaisu.

 

Piilota herkut. Jos jatkuvasti näet himoitsemiasi ruokia, himot ovat lähes takuuvarmoja. Pidä siis vaarallisimmat herkut piilossa tai mielellään kokonaan poissa asunnostasi. Laita sen sijaan esille vaikka hedelmiä ja siemeniä. Niitä voit napostella hyvällä mielellä, eikä kroppasikaan huuda jatkuvaa nälkää.

 

Takaisin ruotuun. Peli ei ole menetetty vaikka sortuisitkin sipsipussiin tai donitsiin. Pienet virheet sallitaan, kunhan et menetä toivoasi. Jos tahdot kesäksi bikinikuntoon, kannattaa pitää mielessä, että kokonaisuus on tärkeämpää kuin yksi sokerihuuruinen lauantai-ilta. Palaa dieettiisi heti seuraavana aamuna, niin mahdollinen huono omatuntosi katoaa saman tien.

 

Lähde: Women’s health magazine

 

Lue lisää:

Dieetti jolla kilot todella lähtevät

Millä dieetillä Kate Middleton laihdutti häihinsä? 

Suomalaisten laihduttaminen kaatuu liian korkeisiin tavoitteisiin 

Kirjoittaja
Milka Krogerus

Olen koulutukseltani viittä vaille valmis medianomi. Olen työskennellyt reilun vuoden Terve Medialla hyvinvointitoimittajana, minkä lisäksi vastaan Harvard Medical Schoolin julkaisujen kääntämisestä. Kirjoituksillani yritän lisätä sekä omaa, että lukijoiden tietoutta hyvinvoinnista - sanan jokaisessa merkityksessä.

Jaa artikkeli: 
Artikkeli
D-vitamiini: Voiko D-vitamiinia saada liikaa?
Laillistettu ravitsemusterapeutti Eija Orreveteläinen toteaa, että D-vitamiini on saatava ruoasta tai ravintolisistä, mikäli iholle kohdistuva...
Artikkeli
Tunnetko jokamiehen oikeudet? Poimi näitä superfoodeja ilmaiseksi
Gojimarjat, chiasiemenet, spirulina, chlorella... Superfoodiksi eli superruuaksi nimitetään erityisen ravinnetiheää ruokaa. Superruuasta puhuttaessa...
Artikkeli
Mitä superfood on?
Mitä yhteistä on kaakaolla, gojimarjalla, chlorellalla ja kuningatarhyytelöllä? Ne kaikki mainitaan yleensä silloin, kun puhutaan superfoodista....
Artikkeli
Juotko vihreää teetä? Nämä ovat sen hyödyt ja haitat
Vihreää teetä on jo vuosisatojen ajan käytetty Kiinassa perinteisenä lääkkeenä. Teellä on pyritty hoitamaan kaikenlaisia vaivoja päänsärystä...

Viimeisimmät keskustelut

Uutinen
Nestehukka johtuu siitä, ettei kehossa ole riittävästi vettä ja muita nesteitä...

Ravinto ja Painonhallinta - Viimeisimmät uutiset

Viimeisimmät blogikirjoitukset