Kookosöljyssä on enemmän tyydyttynyttä rasvaa kuin lihassa tai voissa

Kookosöljyn on todettu nostavan LDL-kolesterolin määrää yhtä paljon ja jopa enemmän kuin muiden paljon tyydyttynyttä rasvaa sisältävien ruokien, kuten voin tai naudanlihan, toteaa Yhdysvaltain sydänliitto AHA.

Voissa tyydyttynyttä rasvaa on yleensä 63 prosenttia ja naudanlihassa 50 prosenttia, kun kookosöljyssä sitä on jopa 82 prosenttia rasvasta. Kookosöljyn sijaan ihmisten tulisikin Yhdysvaltain sydänliiton uusien suositusten mukaan käyttää ruoanlaitossa terveellisempiä vaihtoehtoja, kuten kasvipohjaisia öljyjä.

Aiheesta lisää: Tiesitkö tämän rasvoista?

Sydänliiton raporttia varten käytiin läpi seitsemän rasvojen terveellisyydestä tehtyä tutkimusta. Niissä kaikissa kookosöljyn todettiin nostavan kolesterolia enemmän kuin muiden huonoina pidettyjen vaihtoehtojen.

Raportin mukaan tyydyttyneiden rasvojen korvaaminen monityydyttymättömillä vähentää sydäntautien riskiä noin kolmanneksella. Vaikutus on kaksinkertainen, sillä samalla kun monityydyttymättömät öljyt ovat paremmaksi sydämelle, ne vähentävät tyydyttyneiden rasvojen määrää elimistössä.

Sydän- ja verisuonitauteihin kuolee maailmanlaajuisesti noin 17,3 henkilöä vuodessa. Useiden tutkimusten mukaan juuri tyydyttyneiden rasvojen korvaaminen kerta- tai monityydyttyneillä näyttää olevan yhteydessä alentuneeseen riskiin saada jokin sydän- ja verisuonitauti.

Monityydyttymättömien kasviöljyjen lisäksi sydämen terveyttä voi edistää nauttimalla pähkinöitä, hedelmiä, kasviksia, vähärasvaisia maitotuotteita, täysjyväviljaa, kalaa ja lintuja sekä vähentämällä punaisen lihan määrää ruokavaliossa. Lisäksi sokereiden määrä tulisi pitää mahdollisimman vähäisenä.

Lähde: Circulation 2017

Tämän uutisen tarjoaa Lääkäriportaali, joka on erikoisalakohtainen palvelu lääkäreille ja lääketiedettä opiskeleville. Palvelu tarjoaa koti- ja ulkomaisen lääketieteellisen uutispalvelun ilmaiseksi. Lue lisää ja rekisteröidy käyttäjäksi

Lue myös:

Öljyä, kiitos! Hyödynnä erilaisia kasviöljyjä

Syö pähkinöitä ja elä pidempään

1 kommenttia

Kommentoi

Löydä lisätietoa hakusanalla

Mitä seuraavaksi?

Verkkovastaanotto

Kysy lääkärin mielipidettä kätevällä etävastaanotolla. Mikäli et tarvitse vastausta heti, lähetä kysymys jollekin kymmenistä Terve.fi:n asiantuntijoista.

Varaa aika lääkärille

Varaa aika lääkärin tai muun terveydenhuollon ammattilaisen vastaanotolle:


Kommentit

Vierailija (ei varmistettu)
Höpöjuttua taas. Tyydyttyneen rasvan korvaaminen kasvisöljyllä ei vähennä sydäntapahtumia tai sydän- ja verisuoniperäisiä kuolemia hyvin kontrolloitujen satunaistetujen tutkimusten mukaan. Omega-6 pitoiseten kasvisöljyjen on sen sijaan havaittu lisäävän kokonaiskuolleisuuta verrattuna tyydyttyneeseen rasvaan. Näitä AHA:n juttuja ei kannata ottaa tosissaan, yhdistys on täysin korruptoitunut, ja saikin juuri maaliskuussa Bayer -soijafirmalta mittavan 0,5 miljoonan $ 'tukiaisen' sopivasti juuri ennen ko. cherry picking -tutkimusyhteenvetoa.

Lisää uusi kommentti

Lähettämällä tämän lomakkeen hyväksyt Mollomin tietosuojalausekkeen.