Terveet elämäntavat kumoavat raskausdiabeteksen sydäntautiriskit

Raskausdiabetekseen sairastuvat naiset ovat muita alttiimpia sairastumaan sydän- ja verisuonitauteihin myöhemmin elämässään, mutta tuo riski voi kumoutua terveellisillä elämäntavoilla, tuore tutkimus osoittaa.

Raskausdiabetekseen sairastuneiden riski sairastua sydäninfarktiin tai aivoverenkiertohäiriöön oli tutkimuksessa noin 40 prosenttia suurempi kuin raskausdiabetekselta säästyneiden riski. Tuo riski kuitenkin käytännössä katosi, jos naisen elintavat olivat monin tavoin terveelliset eli hän söi terveellisesti, harrasti liikuntaa, oli savuton ja välttyi ylipainolta.

Havainnot perustuvat suhteellisen nuorten naisten seurantaan, joten tulokset eivät välttämättä päde kaikkiin ikäryhmiin. Tulokset kuitenkin viittaavat siihen, että raskausdiabetekseen liittyvät sairastumisriskit ovat vältettävissä elintapamuutoksilla, jotka edistävät muutenkin terveyttä.

Tutkimus julkaistiin JAMA Internal Medicine -lehdessä, ja siinä hyödynnettiin 89 000 naisen seurantatietoja, jotka kerättiin 26 vuoden aikana. Naiset olivat keskimäärin 35-vuotiaita seurannan alkaessa.

Raskausdiabeteksella tarkoitetaan raskauden aikana ensimmäistä kertaa havaittua sokeriaineenvaihdunnan häiriötä. Suomessa se todetaan noin 12 synnyttäjällä sadasta. Raskausdiabetes lisää äidin riskiä sairastua aikuistyypin diabetekseen. Se suurentaa myös sikiön suurikokoisuuden ja synnytyskomplikaatioiden riskiä.

Lähde: JAMA Internal Medicine 2017;DOI:10.1001/jamainternmed.2017.2790

Lue lisää:

Miten raskausdiabetes tutkitaan?

Poikasikiö suurentaa äidin raskausdiabetesriskiä

Raskausdiabetes voi kasvattaa naisen sydänriskejä

1 kommenttia

Kommentoi

Löydä lisätietoa hakusanalla

Mitä seuraavaksi?

Verkkovastaanotto

Kysy lääkärin mielipidettä kätevällä etävastaanotolla. Mikäli et tarvitse vastausta heti, lähetä kysymys jollekin kymmenistä Terve.fi:n asiantuntijoista.

Varaa aika lääkärille

Varaa aika lääkärin tai muun terveydenhuollon ammattilaisen vastaanotolle:


Kommentit

Vierailija (ei varmistettu)
Valitettavasti tämäkin tutkimus pohjautuu todella heikkoon Nurses Study kyselyaineistoon. Minkään sortin kausaalista päätelmää tästä ei voi tehdä. Raskausajan diabetekseen on paras lääke vähähiilihydraattinen dieetti, kuten muihinkin diabeteksen hoitoihin, sillä se pitää verensokerin ja insuliinierityksen ruodussa ja on ravinnerikas myös kasvavaa elämää silmällä pitäen.

Lisää uusi kommentti

Lähettämällä tämän lomakkeen hyväksyt Mollomin tietosuojalausekkeen.