Shokeeraava tilasto: miljoonittain lapsia syntyy ennenaikaisesti joka vuosi | Terve.fi
Uutinen
Shokeeraava tilasto: miljoonittain lapsia syntyy ennenaikaisesti joka vuosi
Lue lisää aiheesta: Raskaus ja odotus

Shokeeraava tilasto: miljoonittain lapsia syntyy ennenaikaisesti joka vuosiUuden raportin mukaan vuosittain noin 15 miljoonaa lasta syntyy ennenaikaisesti, mikä tarkoittaa yli yhtä kymmenestä maailman synnytyksestä, kerrotaan WHO:n tiedotteessa.

Yli miljoona näistä lapsista kuolee pian syntymän jälkeen. Lisäksi lukemattomat muut kärsivät koko loppuelämänsä jonkintyyppisestä fyysisestä, neurologisesta tai koulutuksellisesta ongelmasta, joka aiheuttaa sekä perheelle että yhteiskunnalle mittavia kuluja.

Arviolta kolme neljäsosaa näistä ennenaikaisesti syntyneistä vauvoista voisi selvitä ilman kallista hoitoa, jos tietyt hyväksi todetut ja edulliset hoito- ja ehkäisykeinot olisivat saatavilla ympäri maailmaa, kertoo yli 100 asiantuntijaa, jotka osallistuivat raportin tekemiseen.

Tunnistamaton tappaja

Asiantuntijoiden mukaan ennenaikaiset syntymiset ovat laiminlyöty ongelma.

– Kaikki vastasyntyneet ovat haavoittuvaisia, mutta ennenaikaisesti syntyneet ovat erityisen herkkiä, raportin kirjoittajat huomauttavat.

Raportin tekoon osallistunut lääkäri Joy Lawn toteaa, että ennenaikaisesti syntyminen on tunnistamaton tappaja.

– Ennenaikaiset syntymiset ovat syynä lähes puoleen vastasyntyneiden kuolemista maailmanlaajuisesti. Lisäksi ne ovat tällä hetkellä toiseksi suurin alle 5-vuotiaiden lasten kuolinsyy keuhkokuumeen jälkeen, hän kertoo.

Suomessa tilanne on kuitenkin suhteellisen hyvä, sillä Suomi pääsi listalla niiden 11 maan joukkoon, joissa ennenaikaisia synnytyksiä on kaikista vähiten.

Lue myös:
Tällä ehkäisymenetelmällä voidaan ehkäistä ennenaikaisia synnytyksiä
Ennenaikainen synnytys lisää lapsen ADHD-riskiä
Raskaana? Tunnista uhkaavan ennenaikaisen synnytyksen käynnistymisen oireet
Ennenaikainen syntymä ja keskosuus tuovat haasteita
Suuveden käyttö vähentää ennenaikaisen synnytyksen riskiä

Kirjoittaja
Johanna Rytkönen

Olen vuonna 2011 valmistunut, journalismiin suuntautunut medianomi. Tällä hetkellä opiskelen yliopistossa suomen kieltä ja työskentelen Terve Medialla freelance-verkkotoimittajana. Tavoitteenani on kirjoittaa hyvinvoinnista ja terveydestä mahdollisimman mielenkiintoisia uutisia, joista on apua ja hyötyä kaikille lukijoillemme. Vapaa-ajalla intohimojani ovat uiminen, sulkapallon pelaaminen, musiikki ja elokuvat.

Jaa artikkeli: 
Artikkeli
Lapsi pitää pukea pakkasella lämpimämmin kuin aikuinen
Pienet lapset on puettava pakkasella lämpimämmin kuin aikuiset, koska he ovat pakkasen vaikutukselle paljon herkempiä kuin aikuiset. Lisäksi on...
Artikkeli
Alkuraskaus-tietopaketti
Raskaus alkaa munasolun hedelmöittymisestä. Täysiaikainen raskaus kestää 280 päivää eli 40 viikkoa siitä päivästä, kun viimeiset kuukautiset...
Artikkeli
Raskaus ja hiukset
Raskaus, tuo ihana aika naisen elämästä, jolloin vaaleanpunaiset lasit asettuvat nenälle ja kaikki on kertakaikkisen ihanaa. Olet kauneimmillasi,...
Artikkeli
Miten raskaus alkaa?
Kun siittiö ja munasolu kohtaavat toisensa, munasolu hedelmöittyy ja uuden yksilön kehittyminen voi alkaa. Hedelmöittyminen tapahtuu tavallisesti...
Lähettämällä tämän lomakkeen hyväksyt Mollomin tietosuojalausekkeen.

Viimeisimmät keskustelut

Uutinen
Kuvalähde: Kela & Annika Söderblom / Nana UittoKeltaista ja vihreää....
Artikkeli
Hyvä raskaudenaikainen ravitsemus takaa sekä äidin että sikiön hyvinvoinnin. Se...

Raskaus ja odotus - Viimeisimmät uutiset

Viimeisimmät blogikirjoitukset