Raskaus ja jalkojen turvotus

Kuukautisten ja raskauden aikana esiintyvä jalkojen turvotus johtuu hormonaalisista tekijöistä. Raskauden aikana sidekudosten rakenne usein heikkenee ja laskimoiden paluuvirtaus hidastuu. Jalkojen turvotusta voi esiintyä etenkin loppuraskaudesta.

Yleensä turvotus on normaalia, mutta joskus voi kyseessä olla oire raskausmyrkytyksestä tai syvästä laskimotukoksesta. Normaalia turvotusta esiintyy yleensä erityisesti illalla käsissä ja jaloissa. Taipumus turvotukseen on yksilöllistä, osittain perintötekijöistä kiinni, ja se on myös vuodenaikasidonnaista, sillä lämmin ilma aiheuttaa turvotusta enemmän kuin kylmä ilma.

Raskausajan turvotusta voi ehkäistä juomalla riittävästi vettä (pari litraa päivässä), syömällä monipuolisesti, välttämällä suolaisia ruokia sekä liikkumalla ja jumppaamalla säännöllisesti. Raskausaikana sopivia liikuntalajeja ovat esimerkiksi kävely, jooga ja venyttely.

Säännöllinen jalkojen kosteutus pitää jalat hyvässä kunnossa ja hieronta edistää mikroverenkiertoa. Viilentäviä jalkageelejä voi lisäksi kokeilla oireiden lievitykseen. Niin sanottuja lentosukkia voi kokeilla ehkäisemään turvotusta. Myös jalkojen kohoasennossa pitäminen voi ehkäistä turvotusta. Nesteenpoistolääkkeitä ja -kuureja ei raskausaikana suositella.

Jalkojen turvotus

Jumppaa jaloille

0 kommenttia

Kommentoi

Löydä lisätietoa hakusanalla

Mitä seuraavaksi?

Verkkovastaanotto

Haluatko kuulla terveydenhuollon ammattilaisen mielipiteen tai uusia reseptin?

Verkkovastaanotolla (hinta 9,90 € Kela-korvauksen jälkeen) saat heti yhteyden paikalla olevaan asiantuntijaan pikaviestin tai videochatin välityksellä.

Mikäli et tarvitse vastausta heti, voit lähettää kysymyksen jollekin kymmenistä Terve.fi:n asiantuntijoista. Kysy asiantuntijalta

Siirry verkkovastaanotolle

Lataa Meedocin sovellus

Get it on Google Play

Yhteistyössä Meedoc

Varaa aika lääkärille

Varaa aika lääkärin tai muun terveydenhuoltoalan ammattilaisen vastaanotolle valitsemallesi lääkäriasemalle.

Ajan varaaminen palvelun kautta on maksutonta.

Ajanvaraukseen

Yhteistyössä Tohtorille.fi

Lisää uusi kommentti

Lähettämällä tämän lomakkeen hyväksyt Mollomin tietosuojalausekkeen.