Nelikymppisillä synnyttäjillä enemmän vakavia komplikaatioita

Yli 40-vuotiaana synnyttävät naiset ovat selvästi suurentuneessa vaarassa saada monia vaarallisia komplikaatioita. Muun muassa munuaisten vajaatoiminnan, synnytyksen aikaisen sokin ja lapsivesiembolian vaara on heillä suurempi kuin 25 - 29-vuotiaana synnyttävillä.

Tiedot käyvät ilmi tuoreesta kanadalaistutkimuksesta, jossa äidin iän vaikutuksia komplikaatioriskeihin selvitettiin 830 000 yhdysvaltalaissynnyttäjän avulla.

Tulosten perusteella äidin terveysriskit suurentuvat tasaisesti iän myötä. Verrattuna 25 - 29-vuotiaisiin synnyttäjiin yli 35-vuotiailla oli lapsivesiemboliaa kahdeksan kertaa todennäköisemmin. Yli 40-vuotiailla lisäksi sokkiriski oli kolminkertainen. Yli 45-vuotiailla synnyttäjillä oli munuaisten vajaatoimintaa 16 kertaa enemmän, minkä lisäksi he joutuivat mm. tehohoitoon selvästi todennäköisemmin kuin 25 - 29-vuotiaat.

Analyysissa huomioitiin monia taustamuuttujia kuten lapsiluku, naisten painoindeksi ja mahdollinen keinohedelmöitys, mutta nämä eivät selittäneet tuloksia.

Länsimaissa synnyttäjien ikä on noussut tasaisesti viime vuosikymmenten aikana, joten kanadalaisten tulokset koskevat hyvin monia naisia. Aiemmista tutkimuksista äidin iän tiedetään lisäävän myös sikiön riskejä. Muun muassa kromosomipoikkeavuudet ja synnytyskomplikaatiot yleistyvät iän myötä.

Suomessa joka viides synnyttäjä on yli 35-vuotias. Ensisynnyttäjien keski-ikä on noin 29 vuotta.

Tutkimus julkaistiin Plos Medicine -lehdessä.

Lähde:

Plos Medicine -lehti

Lue lisää:

10 noloa kysymystä synnytyksestä

Raskaus nelikymppisenä - edut ja riskit

Tietoa raskauden alkamisesta ja raskauden etenemisistä

Raskausajan ruokavalio

0 kommenttia

Kommentoi

Löydä lisätietoa hakusanalla

Mitä seuraavaksi?

Verkkovastaanotto

Kysy lääkärin mielipidettä kätevällä etävastaanotolla. Mikäli et tarvitse vastausta heti, lähetä kysymys jollekin kymmenistä Terve.fi:n asiantuntijoista.

Varaa aika lääkärille

Varaa aika lääkärin tai muun terveydenhuollon ammattilaisen vastaanotolle:


Lisää uusi kommentti

Lähettämällä tämän lomakkeen hyväksyt Mollomin tietosuojalausekkeen.