Mistä alkuraskauden alavatsakivut ja nipistely johtuvat?

Alkuraskauden kivut johtuvat kohdun kasvusta ja lantion alueen verekkyyden lisääntymisestä. Kivut ovat usein kuukautiskivun tyyppistä kipua. Tyypillistä on, että kipu tuntuu vain välillä. Kipu voi olla voimakastakin, mutta vaaratonta ja raskauteen kuuluvaa. Kipu loppuu yleensä viimeistään noin 12 raskausviikolla.

Raskauden myöhemmässä vaiheessa voi olla kipuja, jotka saattavat johtua esimerkiksi kohdun kannattimien venymisestä. Myös liitoskivut ovat yleisiä varsinkin loppuraskaudessa. Luonnollisesti neuvolassa seurataan, etteivät nämä oireet enteile kohdunkaulan kypsymistä (eivät yleensä, mutta sekin tulee sulkea pois). Alaselkäkipu saattaa olla joskus merkki pissatulehduksesta. Jos kipu on jatkuvaa tai on muita pissatulehduksen oireita, ota yhteyttä neuvolaan. Neuvolasta voit aina kysyä mieltä painavista asioita. Yöunia ei tarvitse menettää.

Älä pidä tiukkoja vaatteita, älä hiero kohtua, pidä rakko tyhjänä ja juo runsaasti nestettä. Nämä keinot saattavat helpottaa.

Lähde: Terve.fi:n asiantuntijapalsta

Lue myös:

Näistä merkeistä tiedät, että oletko raskaana?

Raskauden ensimmäinen kolmannes

Raskaus ja lääkkeet

Raskausajan tavallisia oireita

Liitoskivut

0 kommenttia

Kommentoi

Löydä lisätietoa hakusanalla

Mitä seuraavaksi?

Verkkovastaanotto

Kysy lääkärin mielipidettä kätevällä etävastaanotolla. Mikäli et tarvitse vastausta heti, lähetä kysymys jollekin kymmenistä Terve.fi:n asiantuntijoista.

Varaa aika lääkärille

Varaa aika lääkärin tai muun terveydenhuollon ammattilaisen vastaanotolle:


Lisää uusi kommentti

Lähettämällä tämän lomakkeen hyväksyt Mollomin tietosuojalausekkeen.