Millaisia vitamiineja kasvissyöjä tarvitsee raskausaikana? | Terve.fi
Artikkeli
Millaisia vitamiineja kasvissyöjä tarvitsee raskausaikana?
Lue lisää aiheesta: Raskaus ja odotus

Kasviruokavaliossa (tai tarkemmin lakto-ovovegetarisimissa)on erityisen tärkeää kiinnittää huomiota ruokavalion monipuolisuuteen, jolloin saadaan taattua riittävä vitamiinien saanti turvaamaan sikiön kasvua ja kehittymistä.

Mainitsen tähän muutaman merkittävän ravintoaineen, jonka saantiin raskausaikana on hyvä kiinnittää huomiota. Pääsääntö on kuitenkin nauttia monipuolisesta ruokavaliosta, josta alla olevat sekä muutkin mainitsemattomat ravintoaineet saadaan!

  • B12-vitamiini: kasvikunnan tuotteet eivät sisällä B12-vitamiinia, mutta maito ja munat kylläkin. Esimerkiksi Finelin elintarvikkeiden koostumustietopankin mukaan noin 2-3 lasillisesta maitoa saadaan päivittäinen B12-vitamiinin tarve tyydytettyä.
  • D-vitamiini: ainakin talviaikaan tarpeen vitamiinilisänä kaikille raskaana oleville ja suositus on 10 mikrogrammaa/vrk.
  • Folaatti: saadaan runsaasti tuoreista kasviksista ja hedelmistä, palkokasveista, pähkinöistä, siemenistä ja täysjyväviljasta.
  • Omega 3-rasvahapot: tärkeät omega-3-rasvahapot voidaan kalan sijasta saada mm. rypsiöljystä sekä erityisen runsaasti pellavansiemen- ja hampunsiemenöljyistä.
  • Kuidut: riittävästi kuituja saadaan viljatuotteista, etenkin täysjyväisistä, vihanneksista, juureksista, hedelmistä ja marjoista.
  • Proteiinit: raskauden aikaisen proteiinitarpeen tyydyttäminen onnistuu hyvien proteiinilähteiden hyödyntämisellä, joita ovat mm. palkokasvit, viljatuotteet, pähkinät ja siemenet.
  • Kalsium: raskauden aikainen tarve 900mg/vrk!
  • Rauta: täytyy muistaa riittävä raudan saanti anemian ehkäisemiseksi, hyvinä lähteinä mm. palkokasvit, täysjyväviljatuotteet, vihreät lehtivihannekset ja kuivatut hedelmät.

Mikäli koet, että ruokavaliosi on riittävän monipuolinen, et välttämättä tarvitse monivitamiinilisää. Sen sijaan D-vitamiini tai mahdollisesti D-vitamiini-kalsiumvalmiste voisi olla tarpeen. Kesäaikana D-vitamiinia ei välttämättä tarvitse käyttää. Näihin voi lisätä vielä kalaöljyvalmisteen, jos haluaa turvata riittävän omega3-rasvahappojen määrän.

Hemoglobiinia kannattaa pyytää neuvolassa seuraamaan ja tarpeen tullen ottaa käyttöön jokin rautavalmiste.

Mikäli kuitenkin koet parhaaksi ottaa ruokavalion rinnalle käyttöön jonkin monivitamiinivalmisteen, niin Multitabsilla sekä Ladyvitalla on apteekissa saatavilla raskausajan valmisteet. Ne sisältävät vitamiineja (kuten D-vitamiinin) ja hivenaineita, kuten jonkin verran kalsiumia. A-vitamiinia kyseiset valmisteet eivät sisällä, sillä sitä ei suositella raskausaikana käytettäväksi. Myös monivitamiinivalmisteen rinnalle voi ottaa käyttöön omega 3-rasvahappovalmisteen, kunhan tarkistaa ettei se sisällä samoja vitamiineja kuin käytössä oleva monivitamiinivalmiste.

Lähde:

Helistimen asiantuntijapalsta

Lue myös:

Raskausajan ruokavalio

Kirjoittaja
Jaa artikkeli: 
Artikkeli
Lapsi pitää pukea pakkasella lämpimämmin kuin aikuinen
Pienet lapset on puettava pakkasella lämpimämmin kuin aikuiset, koska he ovat pakkasen vaikutukselle paljon herkempiä kuin aikuiset. Lisäksi on...
Artikkeli
Alkuraskaus-tietopaketti
Raskaus alkaa munasolun hedelmöittymisestä. Täysiaikainen raskaus kestää 280 päivää eli 40 viikkoa siitä päivästä, kun viimeiset kuukautiset...
Artikkeli
Raskaus ja hiukset
Raskaus, tuo ihana aika naisen elämästä, jolloin vaaleanpunaiset lasit asettuvat nenälle ja kaikki on kertakaikkisen ihanaa. Olet kauneimmillasi,...
Artikkeli
Miten raskaus alkaa?
Kun siittiö ja munasolu kohtaavat toisensa, munasolu hedelmöittyy ja uuden yksilön kehittyminen voi alkaa. Hedelmöittyminen tapahtuu tavallisesti...

Viimeisimmät keskustelut

Uutinen
Kuvalähde: Kela & Annika Söderblom / Nana UittoKeltaista ja vihreää....
Artikkeli
Hyvä raskaudenaikainen ravitsemus takaa sekä äidin että sikiön hyvinvoinnin. Se...

Raskaus ja odotus - Viimeisimmät uutiset

Viimeisimmät blogikirjoitukset