Kohtalainen stressi odotusaikana voi olla hyväksi sikiölle

Yhdysvaltalaistutkimuksessa on selvitetty odotusaikaisen stressin merkitystä sikiön hyvinvoinnin kannalta. Tutkimukseen osallistui 137 tervettä vauvaa odottavaa naista, joiden raskaus arvioitiin normaaliksi. Äitien kokemaa stressiä, ahdistuneisuutta ja masentuneisuutta selvitettiin kyselyllä raskauden keskivaiheilla sekä kuusi viikkoa ja kaksi vuotta lapsen syntymän jälkeen.

Lapset, joiden äiti oli raskauden 24. – 32. viikoilla kertonut kokeneensa kohtalaista ahdistusta ja stressiä, olivat henkisesti ja motorisesti kehittyneempiä kaksivuotiaina kuin muut lapset. Tutkimuksen perustella näyttää siltä, että raskaudenaikainen äidin stressi ja ahdistuneisuus eivät vaikuta syntyvän lapsen emotionaaliseen kehitykseen eivätkä käyttäytymiseen. Näyttää siltä, että äidin kokema kohtalainen psykologinen stressi itse asiassa edistää sikiön kypsymistä, kun äiti on muuten terve. Stressiin liittyvät kemialliset aineet ilmeisesti edistävät elimistön kehittymistä. Tutkimukseen osallistuneet naiset eivät kärsineet mielenterveyden häiriöistä. On luultavaa, että tilanne on toinen niillä naisilla, jotka kärsivät masentuneiduudesta ja ahdistuneiduudesta. Myöskään liiallinen stressi ei liene sikiölle hyväksi.


Lähde: Child Development 2006;77:573

0 kommenttia

Kommentoi

Löydä lisätietoa hakusanalla

Mitä seuraavaksi?

Verkkovastaanotto

Haluatko kuulla terveydenhuollon ammattilaisen mielipiteen tai uusia reseptin?

Verkkovastaanotolla (hinta 9,90 € Kela-korvauksen jälkeen) saat heti yhteyden paikalla olevaan asiantuntijaan pikaviestin tai videochatin välityksellä.

Mikäli et tarvitse vastausta heti, voit lähettää kysymyksen jollekin kymmenistä Terve.fi:n asiantuntijoista. Kysy asiantuntijalta

Siirry verkkovastaanotolle

Lataa Meedocin sovellus

Get it on Google Play

Yhteistyössä Meedoc

Varaa aika lääkärille

Varaa aika lääkärin tai muun terveydenhuoltoalan ammattilaisen vastaanotolle valitsemallesi lääkäriasemalle.

Ajan varaaminen palvelun kautta on maksutonta.

Ajanvaraukseen

Yhteistyössä Tohtorille.fi

Lisää uusi kommentti

Lähettämällä tämän lomakkeen hyväksyt Mollomin tietosuojalausekkeen.