Haitalliset aineet kulkeutuvat äidiltä jälkikasvulle

Kun äiti altistuu raskautensa aikana haitallisille aineille, kuten homemyrkylle ja melamiinille, ne voivat kulkeutua istukan läpi myös kehittyvälle sikiölle, osoittaa Itä-Suomen yliopistossa 15.6. tarkastettava väitöstutkimus.

Proviisori Heidi Partasen tekemän väitöksen mukaan sikiön alttius vierasaineiden haitallisille vaikutuksille johtuu mm. kasvuvauhdista ja kehittymättömistä suojamekanismeista.

Sikiöaikaisella altistumisella voi olla haitallisia vaikutuksia sikiön kasvuun ja kehitykseen ja se voi jopa lisätä herkkyyttä sairauksille myöhemmin elämässä.

Ravinnossa piilevät vaarat

Äitien raskauden aikainen ravinto saattaa sisältää useita haitallisiksi luokiteltavia aineita. Aineet kulkeutuvat ruokaan usein ympäristöstä tai ne voivat olla peräisin ravinnon kasvatus-, tuotanto- ja valmistusprosesseista.

Joskus haitallisia aineita on lisätty jopa tahallisesti, kuten Kiinassa edellisinä vuosina sattuneissa maitojauhetapauksissa, joissa jauheeseen lisättiin melamiinia typpi- ja proteiinipitoisuuden nostamiseksi.

Melamiini olikin homemyrkky aflatoksiini B1:n ja okratoksiini A:n lisäksi väitöstutkimuksen tarkastelun kohteina. Kyseiset homemyrkyt ovat yleisiä, luonnosta peräisin olevia myrkkyjä ja niitä on mm. löydetty viljatuotteista ja pähkinöistä.

Vierasaineet vs. istukka

Väitöstutkimus toteutettiin istukkaperfuusioksi kutsutulla menetelmällä, jossa istukan verenkiertoa pidetään yllä keinotekoisesti fysiologisten olosuhteiden jäljittelemiseksi.

Menetelmällä voidaan tutkia, miten aineet kulkevat äidiltä sikiölle ja lisäksi pystytään tarkastelemaan, muuttaako istukka vierasaineet vaarattomammiksi tai jopa vaarallisemmiksi.

Kaikki tutkitut aineet kulkivat istukan läpi kulkeutumistapojen kuitenkin vaihdellessa suuresti. Aineista aflatoksiini B1 ja melamiini kulkeutuivat verrattain helposti, kun taas okratoksiini A:n kulkeutuminen istukassa oli vähäisempää.

Syöpävaaralliseksi luokiteltu aflatoksiini B1 myös muuntui istukan aineenvaihdunnassa yhtä vaaralliseksi aflatoksisoliksi, mistä on pääteltävissä istukan kykenemättömyys suojata sikiötä jälkimmäiseltä vierasaineelta.

Lähde:uef.fi

0 kommenttia

Kommentoi

Löydä lisätietoa hakusanalla

Mitä seuraavaksi?

Verkkovastaanotto

Haluatko kuulla terveydenhuollon ammattilaisen mielipiteen tai uusia reseptin?

Verkkovastaanotolla (hinta 9,90 € Kela-korvauksen jälkeen) saat heti yhteyden paikalla olevaan asiantuntijaan pikaviestin tai videochatin välityksellä.

Mikäli et tarvitse vastausta heti, voit lähettää kysymyksen jollekin kymmenistä Terve.fi:n asiantuntijoista. Kysy asiantuntijalta

Siirry verkkovastaanotolle

Lataa Meedocin sovellus

Get it on Google Play

Yhteistyössä Meedoc

Varaa aika lääkärille

Varaa aika lääkärin tai muun terveydenhuoltoalan ammattilaisen vastaanotolle valitsemallesi lääkäriasemalle.

Ajan varaaminen palvelun kautta on maksutonta.

Ajanvaraukseen

Yhteistyössä Tohtorille.fi

Lisää uusi kommentti

Lähettämällä tämän lomakkeen hyväksyt Mollomin tietosuojalausekkeen.