Haitalliset aineet kulkeutuvat äidiltä jälkikasvulle | Terve.fi
Uutinen
Haitalliset aineet kulkeutuvat äidiltä jälkikasvulle
Lue lisää aiheesta: Raskaus ja odotus

Kun äiti altistuu raskautensa aikana haitallisille aineille, kuten homemyrkylle ja melamiinille, ne voivat kulkeutua istukan läpi myös kehittyvälle sikiölle, osoittaa Itä-Suomen yliopistossa 15.6. tarkastettava väitöstutkimus.

Proviisori Heidi Partasen tekemän väitöksen mukaan sikiön alttius vierasaineiden haitallisille vaikutuksille johtuu mm. kasvuvauhdista ja kehittymättömistä suojamekanismeista.

Sikiöaikaisella altistumisella voi olla haitallisia vaikutuksia sikiön kasvuun ja kehitykseen ja se voi jopa lisätä herkkyyttä sairauksille myöhemmin elämässä.

Ravinnossa piilevät vaarat

Äitien raskauden aikainen ravinto saattaa sisältää useita haitallisiksi luokiteltavia aineita. Aineet kulkeutuvat ruokaan usein ympäristöstä tai ne voivat olla peräisin ravinnon kasvatus-, tuotanto- ja valmistusprosesseista.

Joskus haitallisia aineita on lisätty jopa tahallisesti, kuten Kiinassa edellisinä vuosina sattuneissa maitojauhetapauksissa, joissa jauheeseen lisättiin melamiinia typpi- ja proteiinipitoisuuden nostamiseksi.

Melamiini olikin homemyrkky aflatoksiini B1:n ja okratoksiini A:n lisäksi väitöstutkimuksen tarkastelun kohteina. Kyseiset homemyrkyt ovat yleisiä, luonnosta peräisin olevia myrkkyjä ja niitä on mm. löydetty viljatuotteista ja pähkinöistä.

Vierasaineet vs. istukka

Väitöstutkimus toteutettiin istukkaperfuusioksi kutsutulla menetelmällä, jossa istukan verenkiertoa pidetään yllä keinotekoisesti fysiologisten olosuhteiden jäljittelemiseksi.

Menetelmällä voidaan tutkia, miten aineet kulkevat äidiltä sikiölle ja lisäksi pystytään tarkastelemaan, muuttaako istukka vierasaineet vaarattomammiksi tai jopa vaarallisemmiksi.

Kaikki tutkitut aineet kulkivat istukan läpi kulkeutumistapojen kuitenkin vaihdellessa suuresti. Aineista aflatoksiini B1 ja melamiini kulkeutuivat verrattain helposti, kun taas okratoksiini A:n kulkeutuminen istukassa oli vähäisempää.

Syöpävaaralliseksi luokiteltu aflatoksiini B1 myös muuntui istukan aineenvaihdunnassa yhtä vaaralliseksi aflatoksisoliksi, mistä on pääteltävissä istukan kykenemättömyys suojata sikiötä jälkimmäiseltä vierasaineelta.

Lähde:uef.fi

 

Kirjoittaja
Marko Pinola

Sain medianomin paperit kouraani keväällä 2013 ja siitä asti on journalistista kokemusta haalittu niin tunturien laelta, kaupunkien sykkeestä kuin bittiavaruuden pyörteistäkin. Fyysinen terveys kiteytyy kohdallani itsepuolustuslajeissa ja kuntosalissa, kun taas henkinen hyvinvointi musiikin harrastamisessa. Pyrkimyksenäni on kirjoittaa juttuja, jotka ovat helppotajuisia, mutta samalla informatiivisia.

Jaa artikkeli: 
Artikkeli
Lapsi pitää pukea pakkasella lämpimämmin kuin aikuinen
Pienet lapset on puettava pakkasella lämpimämmin kuin aikuiset, koska he ovat pakkasen vaikutukselle paljon herkempiä kuin aikuiset. Lisäksi on...
Artikkeli
Alkuraskaus-tietopaketti
Raskaus alkaa munasolun hedelmöittymisestä. Täysiaikainen raskaus kestää 280 päivää eli 40 viikkoa siitä päivästä, kun viimeiset kuukautiset...
Artikkeli
Raskaus ja hiukset
Raskaus, tuo ihana aika naisen elämästä, jolloin vaaleanpunaiset lasit asettuvat nenälle ja kaikki on kertakaikkisen ihanaa. Olet kauneimmillasi,...
Artikkeli
Miten raskaus alkaa?
Kun siittiö ja munasolu kohtaavat toisensa, munasolu hedelmöittyy ja uuden yksilön kehittyminen voi alkaa. Hedelmöittyminen tapahtuu tavallisesti...
Lähettämällä tämän lomakkeen hyväksyt Mollomin tietosuojalausekkeen.

Viimeisimmät keskustelut

Uutinen
Kuvalähde: Kela & Annika Söderblom / Nana UittoKeltaista ja vihreää....
Artikkeli
Hyvä raskaudenaikainen ravitsemus takaa sekä äidin että sikiön hyvinvoinnin. Se...

Viimeisimmät blogikirjoitukset