Masennus: Voiko raskaana käyttää lääkkeitä?

Masennuslääkkeet on havaittu todennäköisesti turvallisiksi raskauden aikana.

Masennuslääkkeiden on raskauden aikana pelätty lisäävän synnynnäisiä sydämen epämuodostumia, mutta tuoreen yhdysvaltalaistutkimuksen mukaan pelko on todennäköisesti turha.

Tutkimus julkaistiin New England Journal of Medicine -lehdessä, ja sen perusteella ainakaan serotoniinin takaisinoton estäjien, kuten paroksetiinin tai sertraliinin, käyttöön ensimmäisen raskauskolmanneksen aikana ei liity sydämen epämuodostumien vaaraa.

Yhdysvaltalaisten tutkimuksessa huomioitiin monia sekoittavia tekijöitä, joita aiemmissa tutkimuksissa ei ole huomioitu, mutta tulokset eivät silti ole aukottomia. Jos masennuslääkkeet vastoin nyt julkaistuja tuloksia kuitenkin suurentavat epämuodostumien riskiä, riskit ovat joka tapauksessa hyvin pieniä, tulokset osoittavat.

Tutkimuksessa käytettiin 950 000 naisen ja lapsen tietoja. Naisten seuranta alkoi ennen raskautta ja jatkui vielä kuukauden lapsen syntymästä. Naisista 7 prosenttia käytti masennuslääkkeitä raskauden ensimmäisen kolmanneksen aikana.

Lähde: NEJM 2014;370:2397–2407

Lue myös:

Masennuslääkkeet raskauden aikana todennäköisesti turvallisia mutteivät riskittömiä

Masennus, tietopaketti

0 kommenttia

Kommentoi

Löydä lisätietoa hakusanalla

Mitä seuraavaksi?

Verkkovastaanotto

Kysy lääkärin mielipidettä kätevällä etävastaanotolla. Mikäli et tarvitse vastausta heti, lähetä kysymys jollekin kymmenistä Terve.fi:n asiantuntijoista.

Varaa aika lääkärille

Varaa aika lääkärin tai muun terveydenhuollon ammattilaisen vastaanotolle:


Lisää uusi kommentti

Lähettämällä tämän lomakkeen hyväksyt Mollomin tietosuojalausekkeen.