Ehkäisyrengas

Ehkäisyrenkaan käyttö

Ehkäisyrenkaan käytön aloitus

Huomioitavaa ehkäisyrenkaan käyttöön liittyen

Kuukautisten siirto ja kuukautisten alkamispäivän muuttaminen

Käyttöohjeista poikkeaminen

Ehkäisyrengas on emättimeen asetettava hormoneja tasaisesti vapauttava rengas. Ehkäisyrenkaan vaikutus perustuu munasolun irtoamisen estoon munasarjasta, kuten muillakin yhdistelmäehkäisyvalmisteilla. Ehkäisyrengas sopii yleensä niille naisille, joille yhdistelmäehkäisyvalmisteet sopivat (lue lisää aiheesta). Lisäksi ehkäisyrengas on hyvä ehkäisymenetelmä niille, jotka eivät halua tai muista tabletin ottamista päivittäin.

Ehkäisyrenkaan käyttöaiheet, vasta-aiheet, edut ja haitat ovat pääsääntöisesti samat kuin muilla yhdistelmäehkäisyvalmisteilla. Yhdistelmäehkäisyvalmisteiden vaikutusmekanismia sekä etuja ja haittoja käsitellään kappaleissa:

Yhdistelmäehkäisyvalmisteiden vaikutustapa
Yhdistelmäehkäisyvalmisteiden edut
Yhdistelmäehkäisyvalmisteiden haittavaikutukset
Kenelle yhdistelmäehkäisyvalmisteet sopivat?


Ehkäisyrengas on helppo asettaa ja poistaa ja lääkäri opastaa renkaan oikeaan käyttöön menetelmää valittaessa. Ehkäisyrengas pitää muistaa vain kahdesti kuukaudessa: asetettaessa ja poistettaessa. Kun rengas on asetettu, se saa olla paikoillaan kolme viikkoa kerrallaan, jonka jälkeen se poistetaan ja pidetään viikon tauko. Tämän viikon mittaisen tauon aikana tulee tyhjennysvuoto, joka alkaa tavallisesti 2 - 3 päivän kuluttua renkaan poistamisesta.

Uusi rengas asetetaan paikoilleen täsmällisesti viikon tauon jälkeen (samana viikonpäivänä ja suunnilleen samaan kellonaikaan), vaikka vuoto jatkuisi vielä.

Ehkäisyrengas on joustava, läpinäkyvä, lähes väritön, kevyt rengas, jonka ulkohalkaisija on 54 mm ja poikittaisläpimitta 4 mm. Rengas on valmistettu elimistöön liukenemattomasta muovimateriaalista.

Jokainen ehkäisyrengas sisältää pienet määrät etonogestreelia ja etinyyliestradiolia. Etonogestreeli on yhdistelmäehkäisytableteissakin käytettävän desogestreelin (keltarauhashormonin johdoksen) aktiivinen lopputuote ja etinyyliestradioli on sama synteettinen estrogeeni (naissukuhormoni), jota käytetään yhdistelmäehkäisytableteissa. Renkaat on yksittäispakattu suljettavaan, alumiinifoliosta valmistettuun pussiin.

Ehkäisyrenkaasta vapautuu hormoneja tasaisesti emättimen seinämän läpi verenkiertoon (etinyyliestradiolia keskimäärin 15 mikrogrammaa vuorokaudessa ja etonogestreelia keskimäärin 120 mikrogrammaa vuorokaudessa), jolloin ns. ensivaiheen aineenvaihdunta ruoansulatuskanavan ja maksan kautta ohitetaan. Tämä parantaa progestiinin hyötyosuutta, ts. saman ehkäisytehon saamiseksi tarvitaan pienempi määrä hormonia kuin suun kautta annosteltuna. Ehkäisyrengas aikaansaa tasaisen hormonipitoisuuden verenkierrossa. Tämän vuoksi myös renkaasta vuorokaudessa vapautuva estrogeenimäärä on voitu asettaa hyvin matalaksi ilman että vuodot epäsäännöllistyisivät.

Ehkäisyrenkaan käyttö - kolme viikkoa käytössä, yksi viikko ilman

Ehkäisyrengas asetetaan emättimeen kolmeksi viikoksi, jonka jälkeen pidetään viikon tauko ilman rengasta. Taukoviikon jälkeen asetetaan jälleen uusi rengas kolmeksi viikoksi. Tyhjennysvuoto tulee taukoviikon aikana. Yhden renkaan käyttöaika vastaa siis kuukauden ehkäisytablettiliuskan kestoa.

Ehkäisyrengas asetetaan emättimeen itse etusormella työntäen mahdollisimman syvälle. Rengas palautuu pyöreään muotoonsa ja emättimen lihakset pitävät sen paikoillaan. Oikein asetettu rengas ei tunnu. Renkaan asettaminen tarkasti johonkin tiettyyn kohtaan emättimessä ei ole ehkäisytehon kannalta tärkeää.

Yleensä rengas ei haittaa yhdyntää ja se pysyy hyvin paikoillaan yhdynnän aikana.

Renkaan poistaminen kolmen viikon käytön kuluttua tapahtuu vetämällä rengas etusormella ulos. Käytetty rengas hävitetään kotitalousjätteen tavoin, ei siis WC-pyttyyn heittämällä.

Ehkäisyrenkaan käytön aloitus

Ehkäisyrenkaan paikalleen asettaminen ja poistaminen tehdään itse, mutta aloitettaessa ehkäisyrenkaan käyttö, lääkäri neuvoo asetuksen ja poiston ja oikean asetuspäivän. Seuraavat seikat on syytä ottaa huomioon:

Jos ei ole käyttänyt hormonaalista ehkäisyä edellisen kuukauden aikana, ensimmäinen ehkäisyrengas asetetaan mieluiten luonnollisen kuukautiskierron ensimmäisenä päivänä (kierron ensimmäinen päivä on ensimmäinen vuotopäivä). Tällöin lisäehkäisyä ei tarvita. Jos rengas asetetaan kierron 2.- 5. päivänä, tulee käyttää lisäehkäisynä kondomia ensimmäisen ehkäisyrenkaan käytön 7 ensimmäisen päivän aikana, jos on yhdyntöjä. Tämä neuvo koskee ainoastaan ensimmäisen renkaan asetusta, eikä lisäehkäisyä tarvita myöhempien renkaiden asettamisen yhteydessä, jos rengasta on käytetty ohjeen mukaan.

Vaihto ehkäisyrenkaaseen hormonaalisesta yhdistelmäehkäisyvalmisteesta: Ehkäisyrengas tulee asettaa viimeistään aiemman hormonaalisen yhdistelmäehkäisyvalmisteen tavanomaisen tablettitauon, laastaritauon tai lumetablettijakson päättymistä seuraavana päivänä. Mikäli aiempaa menetelmää on käytetty johdonmukaisesti ja oikein ja on kohtuullisen varmaa, että nainen ei ole raskaana, voi aiemmasta hormonaalisesta yhdistelmäehkäisyvalmisteesta siirtyä NuvaRingiin myös syklin minä tahansa muuna päivänä. Aiemman menetelmän hormoniton ajanjakso ei saa koskaan ylittää sen suositeltua pituutta.


Vaihto ehkäisyrenkaaseen pelkkää progestiinia sisältävästä ehkäisyvalmisteesta, esim. tablettivalmisteesta (
minipillerit), implantaatista tai injektiosta:

Minipilleristä voidaan siirtyä käyttämään ehkäisyrengasta koska tahansa ilman taukoa, implantaatista sen poistopäivänä ja injektiosta seuraavana suunniteltuna injektiopäivänä. Jos valmisteesta toiseen vaihdettaessa on yhdyntöjä ehkäisyrenkaan käytön 7 ensimmäisen päivän aikana, tulee kaikissa em. tapauksissa käyttää lisänä kondomia.

Synnytyksen jälkeen lääkäri saattaa kehottaa odottamaan ensimmäisiä normaaleja kuukautisia ennen ehkäisyrenkaan käytön aloittamista. Joskus käyttö voidaan aloittaa aikaisemminkin. Ehkäisyrengasta tai muita yhdistelmäehkäisyvalmisteita ei suositella käytettäväksi imetyksen aikana.

Keskenmenon tai abortin jälkeen on syytä kysyä lääkäriltä neuvoa ehkäisyrenkaan käytön aloittamiseksi.

Huomioitavaa ehkäisyrenkaan käyttöön liittyen

Jos rengas on tilapäisesti ollut poissa emättimestä alle 3 tuntia, sen ehkäisyteho ei heikkene. Renkaan tilapäiseen poistamiseen ei yleensä ole tarvetta, mutta haluttaessa renkaan voi poistaa esim. yhdynnän ajaksi, kunhan tauko jää alle 3 tunnin mittaiseksi vuorokautta kohti. Vain pieni osa partnereista tuntee ehkäisyrenkaan yhdynnän aikana, ja vain harva pitää sitä haittana. Jos rengas kuitenkin haittaa, sen voi ottaa pois yhdynnän ajaksi, kunhan sen muistaa laittaa takaisin niin, että tauko ei ylitä kolmea tuntia vuorokautta kohti.

Jos nainen itse tuntee renkaan, se on yleensä liian alhaalla emättimessä ja avuksi riittää renkaan työntäminen syvemmälle emättimeen.

Jos ehkäisyrengas tulee vahingossa ulos emättimestä esim. huolimattoman asennuksen vuoksi, tamponia poistettaessa, yhdynnän aikana tai vaikean ja kroonisen ummetuksen takia, renkaan voi huuhdella haalealla vedellä (ei kuumalla) ja asettaa uudelleen paikoilleen mahdollisimman pian, mutta viimeistään 3 tunnin kuluessa. Jos ehkäisyrengas on poissa emättimestä alle 3 tuntia, sen ehkäisyteho ei heikkene.

Ehkäisyrenkaan käytön aikana voi käyttää tamponeita. Tamponin poiston yhteydessä tulee tarkastaa että rengas jää paikalleen. Tarkastus tapahtuu yksinkertaisesti työntämällä sormi emättimeen ja tunnustelemalla rengasta. Emätintulehdus tai emätintulehduksen paikallishoito eivät myöskään estä ehkäisyrenkaan käyttöä.

Ehkäisyrengas lisää monilla käyttäjillä emättimen kosteutta. Myös valkovuodon määrä voi lisääntyä, mutta se ei johdu tulehduksesta, vaan emättimelle ominaisten ja sinne kuuluvien maitohappobakteerien lisääntymisestä. Näiden bakteerien olemassaolo on välttämätön emättimen oikean happo-emästasapainon kannalta ja siten bakteeri- tai hiivatulehdusten pitämiseksi loitolla.

Kuten tabletti- ja laastariehkäisynkin, ehkäisyrenkaan käytön voi lopettaa halutessaan milloin tahansa. Vuotohäiriöiden välttämiseksi kannattaa käyttö kuitenkin lopettaa kolmen viikon käyttöjakson päätyttyä eikä kesken sitä. Jos haluaa tulla raskaaksi, ei ole estettä yrittää sitä heti seuraavassa kuukautiskierrossa.

Kuukautisten siirto ja kuukautisten alkamispäivän muuttaminen

Kuukautisten siirtämiseksi vanha rengas poistetaan kolmen viikon käytön jälkeen, jonka jälkeen asetetaan saman tien uusi rengas ilman mitään taukoa. Uutta rengasta pidetään niin kauan kuin kuukautisia halutaan siirrettävän, kuitenkin enintään kolme viikkoa. Kun rengas poistetaan, tyhjennysvuoto käynnistyy 2 - 3 päivän kuluttua. Kuukautisia siirrettäessä voi esiintyä tiputteluvuotoa, jonka vuoksi kuukautisten siirtoa ei tarvitse keskeyttää.

Jos haluaa vaihtaa kuukautisten alkamisviikonpäivää, voi ensisijaisesti lyhentää seitsemän päivän taukoa muutamalla päivällä. Renkaan käyttöaikaa voi tilapäisesti myös pidentää muutamalla päivällä kunhan käyttöaika ei veny yli neljäksi viikoksi, jonka jälkeen sen ehkäisyteho voi olla heikentynyt.

Käyttöohjeista poikkeaminen

Jos tauko renkaan vaihdon yhteydessä on ollut liian pitkä, uusi rengas tulee asettaa heti muistettaessa. Lisäksi seuraavien 7 päivän ajan tulee käyttää yhdynnässä kondomia.

Jos ehkäisyrengas on väliaikaisesti poissa emättimestä:

Jos ehkäisyrengas on ollut poissa emättimestä yli 3 tuntia ensimmäisen tai toisen käyttöviikon aikana, ehkäisyteho saattaa heikentyä. Rengas tulee asettaa takaisin heti muistettaessa ja kondomia on käytettävä kunnes ehkäisyrengasta on käytetty yhtäjaksoisesti 7 päivää. Mitä kauemmin rengas on ollut poissa emättimestä ja mitä lähempänä on renkaan käytössä pidettävä tauko, sitä suurempi on raskauden mahdollisuus.

Jos ehkäisyrengas on ollut tai sen epäillään olleen poissa emättimestä yli 3 tuntia kolmannen käyttöviikon aikana, ehkäisyteho on voinut heikentyä. Ehkäisyrengas on otettava pois emättimestä ja uusi rengas kannattaa asettaa välittömästi ilman taukoa. Vaihtoehtoisesti voi odottaa tyhjennysvuotoa ja asentaa uuden renkaan viimeistään 7 vuorokauden kuluttua edellisen renkaan poistamisesta tai renkaan tulemisesta epähuomiossa ulos emättimestä. (Huomaa: Tämä tulee valita ainoastaan jos rengasta on käytetty yhtäjaksoisesti edellisten 7 päivän ajan.)

Jos renkaan käyttö on kestänyt liian pitkään

Jos ehkäisyrengasta on käytetty enintään 4 viikkoa, ehkäisyteho on yhä riittävä. Käyttäjä voi pitää viikon tauon ja asettaa sen jälkeen uuden renkaan. Jos rengas on ollut emättimessä yli 4 viikkoa, ehkäisyteho voi olla heikentynyt, ja raskaus on suljettava pois ennen uuden renkaan asettamista.

Jos käyttäjä ei ole noudattanut käyttöohjeita eikä seuraavan käyttötauon aikana tule tyhjennysvuotoa, raskaus on suljettava pois ennen uuden renkaan asettamista emättimeen

Yhteisvaikutukset muun samanaikaisen lääkityksen kanssa
Ehkäisyrenkaan käyttöön voivat vaikuttaa pääosin samat lääkkeet kuin yhdistelmäehkäisytablettien käyttöön, eivät kuitenkaan
penisilliinin sukuiset ja tetrasykliiniantibiootit. Ks. Lääkkeiden ja rohdosten käyttö yhdistelmäehkäisyn yhteydessä.

Suomessa on saatavilla yksi ehkäisyrengas, joka sisältää synteettistä estrogeenia ja keltarauhashormonia:

Etonogestreeli ja etinyyliestradioli Nuvaring (Schering-Plough Oy)

0 kommenttia

Kommentoi

Löydä lisätietoa hakusanalla

Mitä seuraavaksi?

Verkkovastaanotto

Kysy lääkärin mielipidettä kätevällä etävastaanotolla. Mikäli et tarvitse vastausta heti, lähetä kysymys jollekin kymmenistä Terve.fi:n asiantuntijoista.

Varaa aika lääkärille

Varaa aika lääkärin tai muun terveydenhuollon ammattilaisen vastaanotolle:


Lisää uusi kommentti

Lähettämällä tämän lomakkeen hyväksyt Mollomin tietosuojalausekkeen.