Kipeä ranne

Kipeää rannetta voidaan tutkia ja hoitaa tähystysleikkauksella.
Kaatumisen yhteydessä tapahtuva lievä ranteen vääntyminen on varsin yleistä. Vakavimmillaan siitä voi seurata värttinäluun murtuma, ranteen veneluun murtuma tai ranteen nivelsidevamma.


Parempien tutkimusmenetelmien, kuten magneettikuvauksen ja ranteen niveltähystyksen, käyttö on tehnyt mahdolliseksi yhä tarkemman vaurion selvittämisen ja luonut edellytykset onnistuneelle hoidolle.

Niveltähystykset, arthroskopiat, ovat jo pitkälle kehittynyttä rutiinia mm. polven nivelkierukkavammojen diagnostiikassa ja hoidossa. Tähystyskirurgia on mennyt eteenpäin harppauksin ja yhä pienempiä niveliä voidaan tutkia sisältä käsin. Rannenivelen tähystykset ovat yleistyneet vasta 1990-luvun jälkipuoliskolla maailmalla.

Ranteen tähystystutkimuksella voidaan usein löytää selitys pitkittyneelle rannekivulle. Ongelmia rannenivelen toiminnassa voivat aiheuttaa murtumat, nyrjähdykset, sijoiltaanmenot ja tulehdukselliset sairaudet.
Jos kaatumisen tai muun käden vääntövamman jälkeen ei todeta luunmurtumia, voi ranteessa silti olla kirurgista korjausta vaativa vamma, kuten kolmiorustorepeämä.

"Ranteen kolmiorustorepeämät ovat potilaille varsin invalidisoivia. Ranteesta voi kuulua napsumista, äkillinen vihlova kipu voi iskeä tietyissä liikkeissä tai ranteen rasituksen sieto voi oleellisesti häiriintyä näissä vammoissa".

Luisilta osilta parantuneen rannemurtuman jälkiongelmina voi esiintyä kolmiorustorepeämä. Nämä vammat ovat selvästi alidiagnostisoituja, koska niiden tutkiminen myös kliinisesti on vaikeaa, eikä röntgenkuva kerro kivun syytä. Invalidisoiva kipu aiheuttaa pahimmillaan työkyvyttömyyden, jatkuvan särkylääkkeiden tarpeen ja normaalielämän rajoittumisen.

"Selvän ja korjattavissa olevan vian löytyminen on potilaalle jo sinänsä helpotus, koska ympäristö saattaa leimata selittämättömistä rannekivuista kärsivän työtävieroksuvaksi ja aiheetta valittajaksi".

Ranteen tähystystutkimuksella voidaan selvittää kivun aiheuttaja ja monesti hoitaa se pois päiväjärjestyksestä samalla kertaa. Rustovammat, ranteen pikkuluiden väliset nivelsiderepeämät, yleinen nivelrikko ja nivelkalvontulehdus voidaan samoin todeta arthroskopiassa. Tähystys suoritetaan yleensä kahdesta n. puolen senttimetrin mittaisesta ranteen selänpuoleisesta pienestä viillosta. Tähystin on vain reilu 3 mm halkaisijaltaan eli suurinpiirtein kuulakärkikynän kärjen paksuinen. Itse operaatio kestää puolesta tunnista ylöspäin löydöksestä riippuen. Toipuminen työkuntoon tapahtuu pelkästä tähystyksestä noin 2-3 viikossa. Ellei vakavampaa vammaa ilmene rannetta saa alkaa liikuttaa heti tähystyksen jälkeen.

Niveltähystyksen ilmeiset edut, kuten leikkauksen jälkeinen kivuttomuus, pienet haavat ja nopeampi toipuminen havaitaan selvästi myös ranteen kohdalla. Nopeutunut selviäminen työelämään tuo myös kustannussäästöjä.

Ranteen tähystykset tulevat lisääntymään lähivuosien aikana, koska toimenpiteen edut ovat ilmeiset.

Lue myös:

Rannemurtuman oireet ja hoito

Rannekanavaoireyhtymän oireet, aiheuttaja ja hoito

4 kommenttia

Kommentoi

Löydä lisätietoa hakusanalla

Mitä seuraavaksi?

Verkkovastaanotto

Kysy lääkärin mielipidettä kätevällä etävastaanotolla. Mikäli et tarvitse vastausta heti, lähetä kysymys jollekin kymmenistä Terve.fi:n asiantuntijoista.

Varaa aika lääkärille

Varaa aika lääkärin tai muun terveydenhuollon ammattilaisen vastaanotolle:


Kommentit

Vierailija (ei varmistettu)
Mulla on ranteessa hiusmurtuma ja kipsi on 4viikkoa
Vierailija (ei varmistettu)
Tieto oli hyvin kirjoitettu, on sitten ehkä ranteen kolmoisperäinen juttu. Mutta ihan ilman syytä kuin salama kirkaalta taivaalta vihlasee tosi kovaa. En ole kaatunut tai horjahtanut ja esiintyy molemmissa ranteissa, olen 54 vuotias nainen. Marevan käytössä ja litran kantokielto 80% helpommin tulee veritulppia. Lääkäri aika minulla on tilattu jo ja toisesta aiheesta, jos muistan kerron tästäkin, kun se ei koske koko ajan, vaan tulee silloin tällöin, kun sitä huvittaa.
Vierailija (ei varmistettu)
Eli automaattisesti varon liikkeitä, mutta silti ja välillä ihan parkasen, voimakas kipu ja nilkat on aika arat, mutta ei vihlontaa, samantyylinen esiintyy myös pään sisällä ja kestää hetken ja vihlasee aika kovaa, otan kädellä joskus kiinne. Nyt just niksahti vasen ranne ja kipu tuntui. Pään sisällä oleva signaali eli kova vihlasu saattaa tulla jostaan tietyn kuorma-auton parkki äänestä ja joskus tressi että on jotakin kovasti ajatellut, sitten menee kumea signaali pään läpi korvasta toiseen korvaan, ehkä kuulo alkaa heiketä, mutta se on samantyylinen kuin ranteessa.
Vierailija (ei varmistettu)
Värttinäluun pirstaleinen murtuma, kipsi 5viikkoa. Nyt fysioterapeutti kertoi että ranteen nivelkapseli on väärinpäin eli jää liikerajoitusta. Ihmettelen eikö tuota olla huomattu röntgenkuvissa aiemmin!!! Nyt pitäisi murtaa ranne uudelleeen että kapseli saataisiin oikeinpäin leikkauksella.

Lisää uusi kommentti

Lähettämällä tämän lomakkeen hyväksyt Mollomin tietosuojalausekkeen.