Harva saa nettikaupasta haluamansa – lääkeväärennökset eivät silti huoleta

Suomalaiset ovat löytäneet Graalin lääkemaljan. Reilusti yli puoli miljoonaa suomalaista shoppailee lääkkeensä verkosta, vaikka peräti 90 prosenttia internetissä myytävistä lääkkeistä on tehottomia tai jopa vaarallisia väärennöksiä. Lääkeväärennökset eivät kuitenkaan suomalaisia liiemmin huoleta.

Lääkekaupan rajoitteet hämärän peitossa

Lääkkeiden verkkokaupoissa käy kova kuhina. Jopa 12 prosenttia suomalaisista on hankkinut lääkkeitä myös laittomista lähteistä, kertoo Pfizerin tutkimus.

Reseptilääkkeiden tilaaminen verkkoapteekista Euroopan talousalueen ulkopuolelta on kuitenkin laitonta. ETA:n sisälläkin vaaditaan aina asianmukainen resepti.

– Monet laittomien myyjien verkkosivut on toteutettu taidokkaasti, osa jopa suomenkielisinä. Tämän vuoksi voi syntyä kuva, että lääkkeet ovat aitoja ja tilaaminen laillista, toteaa Pfizerin vastuunalainen johtaja Pasi Virta Aikamme terveysuhat -seminaarissa.

Suomalaisten tiedot lääkkeiden verkkokaupasta ovat kuitenkin niukkoja, eikä rikoksen mahdollisuutta osata välttämättä edes ajatella. Moni luulee nettilääkekaupan olevan laillista ja rajoittamatonta.

– Mahdollisia rikosnimikkeitä lääkkeiden tilaajalle ovat lääkerikkomus, lääkerikos ja myös salakuljetus, jos lääkkeitä on paljon, kertoo Lentotullin Postiliikenteen valvonnan esimies Sami Tammisto Ylelle.

– Laittomuus koituukin yleensä vain tilaajan kohtaloksi, sillä väärennettyjen lääkkeiden tekijöitä on vaikea saada kiinni, kun viranomaisvalvonta on heikkoa ja lääkkeiden salakuljettaminen helppoa, Virta jatkaa.

Väärennös on vakava terveysriski

Huoli ei kuitenkaan lopu pelkästään laittomuuteen. On todennäköistä, että netistä hankittu lääke on tehoton tai pahimmassa tapauksessa jopa vaarallinen.

– Rikollisen toiminnan tukemisen lisäksi tästä aiheutuu myös vakava terveysriski. Laittomien lääkkeiden laadusta, sisällöstä ja turvallisuudesta ei ole mitään takeita, kertoo Fimean yliproviisori Sami Paaskoski Tullin tiedotteessa.

Tullin mukaan jopa 90 prosenttia kaikista internetistä tilatuista lääkkeistä onkin väärennöksiä, uutisoi Yle.

– Väärennetyissä lääkkeissä on ollut valmisteita, joissa on vääriä lääkeaineita tai ei lääkeaineita ollenkaan. Lisäksi on käytetty terveydelle vaarallisia korvikeaineita, kuten talouskemikaaleja tai tiilipölyä, Paaskoski luettelee Ylelle.

Yleisimpiä Suomeen saapuvia lääkeväärennöksiä ovat potenssilääkkeet.

Pfizerin tietojen mukaan viime aikoina myös vakavien sairauksien, kuten syövän tai sydän- ja verisuonitautien, hoitoon on alettu hankkia lääkkeitä nettikaupoista. Tehottomalla lääkityksellä sairautta ei saada kuriin, ja seuraukset voivat olla ankaria.

Lääkeväärennöksiin suhtaudutaan kevyehkösti

Suomalaisista noin 40 prosenttia pitää lääkeväärennöksiä melko suurena kansakunnan terveyttä uhkaavana riskinä, kertoo Taloustutkimuksen tutkimuspäällikkö Sirkku Keski-Hallila Aikamme terveysuhat -seminaarissa.

Vertailun vuoksi esimerkiksi istumatyö ja bakteerien vastustuskyvyn lisääntyminen antibiooteille huolettivat 1,5 kertaa useammin, noin 60:tä prosenttia vastaajista.

Kuitenkin kaksi kolmasosaa suomalaisista pitää suurimpina terveysuhkina asioita, joihin ihminen voi itse vaikuttaa.

Suurin osa tunnistikin Pfizerin tutkimuksen mukaan netistä tilaamisen vaarat. Tällä ei kuitenkaan ollut vaikutusta ostokäyttäytymiseen.

– Ilmeisesti uhkaa ei vieläkään oteta tosissaan. Mikään ei suojaa kuluttajaa, jos väärennöksistä aiheutuu haittoja. Kuluttajavalistukseen on kiinnitettävä huomiota, sillä niin kauan kun löytyy ostajia, löytyy myös väärennettyjen lääkkeiden tekijöitä, Virta päättää.

Pfizerin vastuunalainen johtaja Pasi Virta ja Taloustutkimuksen tutkimuspäällikkö Sirkku Keski-Hallila puhuivat Aikamme terveysuhat -toimittajaseminaarissa kesäkuun alussa Lohjalla. Seminaarin järjestivät yhteistyössä Suomen Apteekkariliitto, Suomen Lääkäriliitto ja Lääketietokeskus.

Lähteet:

Tullin tiedote 26.5.2014

Yle

Lue myös:

Kannatatko? Osa reseptilääkkeistä halutaan käsikauppaan

Top 4 - suomalaisten eniten käyttämät lääkkeet

Top 6 - vääriä luuloja itsehoitolääkkeistä, listaa Apteekkarilehti

Viranomaiset varoittavat ryppylääkkeestä: väärennös levinnyt laajalle

1 kommenttia

Kommentoi

Löydä lisätietoa hakusanalla

Mitä seuraavaksi?

Verkkovastaanotto

Kysy lääkärin mielipidettä kätevällä etävastaanotolla. Mikäli et tarvitse vastausta heti, lähetä kysymys jollekin kymmenistä Terve.fi:n asiantuntijoista.

Varaa aika lääkärille

Varaa aika lääkärin tai muun terveydenhuollon ammattilaisen vastaanotolle:


Kommentit

Vierailija (ei varmistettu)
Lääkkeet tietty luotettavasta apteekista mutta vitamiinit yms. iherb on ok!

Lisää uusi kommentti

Lähettämällä tämän lomakkeen hyväksyt Mollomin tietosuojalausekkeen.