Onko supertietokoneesta tulossa maailman paras lääkäri?

Voiko supertietokoneesta tulla maailman paras lääkäri? Kyllä, ainakin maailman huikein diagnoosien tekijä, väitetään IBM:n supertietokone Watsonista.

- Suurin osa meistä ei ajattele, että sairauksien diagnosointi voisi olla esimerkki rutiininomaisesta informaation käsittelystä. Mutta tällä hetkellä näemme, että uusi teknologia on kehittymässä todella hyväksi erilaisten tautien määrittelyssä, sanoo tutkija Andrew McAfee (MIT Center for Digital Business) SmartPlanet-sivustolla.

IBM:n ”Watsonia” on kutsuttu supertietokoneeksi ja kognitiivisen teknologian edustajaksi. IBM:n mukaan sen tapa käsitellä tietoa on lähempänä ihmisen kuin tietokoneen tapaa.

Watson ”kävi lääketieteellisen”

Watsonia on nimitetty julkisuudessa myös dr. Watsoniksi. Se on nyt läpäissyt lääketieteelliset opinnot, McAfee kuvailee.

- Olen vakuuttunut, että jos se ei jo ole maailman paras diagnostikko, siitä tulee pian sellainen.

Tällä haavaa Watson pystyy varastoimaan ja käsittelemään paljon suuremman määrän lääketieteellistä tietoa kuin lääkärit, kuvaillaan Business Insiderin jutussa. Kaikki tietokoneen päätökset pohjautuvat näyttöön ja faktoihin, eikä ennakkoluuloilla ja ylitulkinnalla tai liiallisella itsevarmuudella ole sijaa.

IBM:n sivustolla väitetään, että jopa vain 20 prosenttia lääkärien diagnosoinnissa ja potilaiden hoidossa käyttämästä tiedosta perustuu näyttöön.

Ymmärtää luonnollista kieltä

Watson ei vain ole vain tietovarasto, vaan se osaa Business Insiderin mukaan myös käyttää tietoa merkityksellisellä tavalla: ymmärtää luonnollista kieltä, luoda hypoteeseja sekä arvioida, kuinka vahvoja olettamukset ovat.

Mitä sitten tarkoitetaan sillä, että Watson on ”käynyt lääketieteellisen”? Business Insiderin mukaan Watson on ”lukenut” tuhansia kirjoja, koko PubMedin ja Medlinen sisällön ja tuhansia potilastietoja. Forbes kertoi vuonna 2013, että Watson on analysoinut esimerkiksi kaksi miljoonaa sivua tekstiä ja 25 000 tapausta.

Ei kerro mitä tehdä, vaan tarjoaa vaihtoehtoja

IBM markkinoi Watsonia diagnosoinnin apulaisena. Lääkäri voi kirjoittaa järjestelmään potilaan oireet, ja Watson louhii myös potilastiedoista olennaisimpana pitämänsä informaation.

Watson ei kerro lääkärille mitä tehdä, mutta tarjoaa eri vaihtoehtoja, kertoo Forbes. Jos potilaalle ilmaantuu uusia oireita, lääkäri voi kirjoittaa ne iPadilleen, ja puolessa minuutissa Watson antaa eri vaihtoehtoja lääkityksen muuttamiseen.

Jutun mukaan 90 prosenttia Watsonia käyttävistä sairaanhoitajista noudattaa sen antamia neuvoja.

Lähteet: SmartPlanet, Business Insider, Forbes, IBM

Lue myös:

Taitava lääkäri päihittää tietokonekuvauksen

Pitäisikö lääkäriä rangaista, jos hän ei ylläpidä ammattitaitoaan?


 

0 kommenttia

Kommentoi

Löydä lisätietoa hakusanalla

Mitä seuraavaksi?

Verkkovastaanotto

Kysy lääkärin mielipidettä kätevällä etävastaanotolla. Mikäli et tarvitse vastausta heti, lähetä kysymys jollekin kymmenistä Terve.fi:n asiantuntijoista.

Varaa aika lääkärille

Varaa aika lääkärin tai muun terveydenhuollon ammattilaisen vastaanotolle:

Lisää uusi kommentti

Lähettämällä tämän lomakkeen hyväksyt Mollomin tietosuojalausekkeen.