Poskiontelotulehdus

Äkillisellä poskiontelotulehduksella eli sinuiitilla tarkoitetaan alle neljä viikkoa kestänyttä poskionteloiden limakalvojen tulehdustilannetta. Tilanteen voivat aiheuttaa bakteerit, virukset, allergiset reaktiot sekä muut ärsyttävät tekijät. Sairaus diagnosoidaan oireiden sekä röntgen- tai kaikututkimuksen avulla. Hoitona ovat yleensä antibiootit sekä poskiontelopunktiot.

Poskiontelotulehdus ja oireet

Oireena poskiontelotaudissa on useimmiten tukkoisuutta, flunssaisuutta, painon tunnetta poskissa, pahoinvointia, hajuaistin heikkoutta, hammassärkyäkin. Joillekin poskiontelotulehdus voi aiheuttaa huimausta.

Aiheuttaja

Poskiontelotaudin aiheuttaa useimmiten bakteeri. Bakteereista hemofilus ja pneumokokki ovat yleisimpiä, lapsilla moraksella. Sairauden aiheuttajana voi olla lisäksi myös virus.

Myötävaikuttavana tai altistavana tekijänä on poskionteloiden ilmastointitiehyeiden limakalvojen turvotus. Turvotuksen puolestaan aiheuttaa useimmiten tavanomainen flunssa tai allerginen reaktio. Harvinaisempia syitä ilmastointitiehyeiden tukkeutumiselle ovat mm. nenäpolyypit sekä rakenteelliset poikkeavuudet tiehyiden alueella. Tupakansavu ja muut hengitysilman epäpuhtaudet voivat myös altistaa poskiontelotaudille.

Märkäinen poskiontelotulehdus ei yleensä kehity muutamassa vuorokaudessa, vaan tukkoisuutta ja flunssan oireita on 7-10 vuorokautta ennen kuin selvä poskiontelotauti voidaan todeta.

Diagnoosi

Nenä, poskiontelot, sivuontelot, otsaontelotDiagnoosi perustuu oireisiin, löydöksiin ja röntgen- tai kaikututkimukseen. Löydöksinä poskiontelotaudissa voidaan havaita nenän limakalvojen punoitusta ja turvotusta sekä märkävuotoa. Nielussa voidaan nähdä samoin märkävuotoa. Posket voivat koputellessa olla arat. Röntgentutkimuksessa poskiontelotulehduksena pidetään tilannetta, jossa poskiontelossa nähdään nestevaakapinta tai poskionteloiden limakalvo on turvonnut yli 6 mm:n paksuiseksi. Kaikututkimuksessa poskiontelotaudin merkkinä pidetään ns. takaseinäkaikua.

Tulehdusverikokeista ei tavallisessa tapauksessa ole apua diagnostiikassa. Allergiset ongelmat voivat altistaa poskiontelotulehduksille. Toistuvien poskiontelotulehdusten yhteydessä on hyvä tehdä allergiaselvityksiä. Kyseeseen tulevat lähinnä veri- (B-EOS, RAST) ja nenäeritenäytteet (Ns-EOS) sekä prick-testi.

Poskiontelotulehdus ja hoito

Ensivaiheessa poskiontelotautia pyritään hoitamaan antibioottikuurilla. Kotimaisen hoitosuosituksen mukaan ensisijainen lääke on amoksisilliini ja toissijaisesti esim. lääkeallergiassa voidaan hoitaa doksisykliinillä, amoksisilliini-klavulaanihapolla, ensimmäisen- ja toisen polven kefalosporiineilla, atsitromysiinillä, klaritromysiinillä tai roksitromysiinillä.

Jos ensimmäinen kuuri ei tehoa, harkitaan poskiontelopunktiota ontelon eritteen viljelyä ja bakteerin määritystä varten. Samoin tehdään, jos taudin oireet ovat voimakkaat tai potilaan yleiskunto on huono. Bakteerin määritys ohjaa antibiootin valintaa jatkossa.

Joskus sitkeässä poskiontelotaudissa joudutaan tekemään toistuvia poskiontelopunktiota. Tämän välttämiseksi on myös olemassa huuhtelukatetreja, jotka voidaan asettaa punktion yhteydessä. Potilailla, joilla allergiset ongelmat ovat osasyyllisenä poskiontelotulehduksiin, paikallisesti nenään käytettävistä kortikosteroidisuihkeista voi olla apua tulehdusten ehkäisyssä.

Oireenmukaisena hoitona voidaan myös kokeilla limakalvoja supistavia lääkkeitä.

Seuranta

Antibiooteilla hoidetun tavallisen poskiontelotulehduksen jälkeen ei tarvitse käydä kontrollissa, jos oireet ovat rauhoittuneet. Pitkittyneissä tapauksissa kontrollikäynti on tarpeen.

Periytyvyys

Poskiontelotulehduksen taustalla voi olla mm. nenäonteloiden rakenteellisia ominaisuuksia, jotka voivat jossakin määrin olla periytyviä. Varsinaisesti kyseessä ei ole kuitenkaan perinnöllinen sairaus.

Poskiontelotulehdus ja yleisyys

Poskiontelotulehdukset ovat erittäin yleisiä. Noin 100 000 - 400 000 suomalaista sairastaa poskiontelotulehduksen vuosittain.

Ennuste

Useimmiten poskiontelotulehduksiin ei liity vakavampia komplikaatioita. Joskus sairaus saattaa kuitenkin levitä ns. pansinuiitiksi, jolloin tulehdusmuutoksia on todettavissa myös otsaonteloissa. Tällöin erikoislääkärillä käyminen on tarpeen.

Linkit

Käypä hoito - DuodecimViitteet


Äkillisen poskiontelotulehduksen hoitosuositus, 04.08.1999, Suomen Otolaryngologiyhdistys ry.

Lue lisää:

Poskiontelotulehdus – tavallinen flunssan jälkitauti

Poskiontelotulehdus paranee ilman antibiootteja

Nenän huuhtelu suolaliuoksella tehoaa nenän sivuontelontulehduksiin

Katso TerveTV:stä video poskiontelon tulehduksen oireista:


4 kommenttia

Kommentoi

Löydä lisätietoa hakusanalla

Mitä seuraavaksi?

Verkkovastaanotto

Kysy lääkärin mielipidettä kätevällä etävastaanotolla. Mikäli et tarvitse vastausta heti, lähetä kysymys jollekin kymmenistä Terve.fi:n asiantuntijoista.

Varaa aika lääkärille

Varaa aika lääkärin tai muun terveydenhuollon ammattilaisen vastaanotolle:


Kommentit

Vierailija (ei varmistettu)
Neljä viidestä poskiontelotulehduksesta on viruksen aiheuttama ja paranee parissa viikossa ilman antibiootteja, joten vältä turhia antibioottikuureja.
Vierailija (ei varmistettu)
Juuri noin kansalle on opetettu. Itse kärsin vuosikausia epämääräisesti tukkoisesta olosta, alilämmöstä, päänsärystä, suunnattomasta väsymyksestä ja välista kuvottavasta olosta lisäksi lopussa rupesi tuntumaan etten saa henkeä. Juoksin lääkärissä lääkäriin. Keuhkot kuunneltiin, korvat tarkistettiin poskiontelot ultrattiin ainakin kymmenen kertaa..Potilas terve kuin pukki. Minä yritin piipittää että en ole kunnossa. Määrättiin yskänlääkettä, astmapiiput, nasoneksiä, duactia yms allergia lääkkeitä..Ainut apu että kukkaro keveni olo aina tosi heikko. Viimeinen pisara kun yksi terveyskeskuslekuri kysyi varovasti että haluaisiko juttelu ajan psykiatrille sanoi ei kiitos. Lopulta mutkien kautta sain suositukset hyvästä nyt jo eläkkeellä olevasta yksityisen puolen korvanenä lekurista. Määräsi röntgenkuviin joista selvisi otsaontelotulehdus, oli muuten savotta saada paranemaan. Lopulta neljännen antibioottikuurin ja vahvan tabletteina syödyn kortisonikuurin avulla tauti lähti. Jumalauta sitä oloa, en tiennyt että ihmisen voi olla mahdollista voida niin hyvin. Tuon jälkeen olen kaksi kertaa joutunut hätään pöpön osasta hurjan väittelyn ja epäilyn kera. SUOMALAISET LÄÄKÄRIT ON LÄÄKETEOLLISUUS AIVOPESSYT ANTIBIOOTTIKAMMOISIKSI JOTTA SAADAAN IHMISET OSTAA PIRUN KALLIITA ASTMA JA ALLERGIALÄÄKKEITÄ. VÄITÄN ETTÄ POSKIONTELOT JA OTSAONTELOTULEHDUKSET OVAT YKSI ENITEN VÄÄRIN DIAKNOSOITUJA TAUTEJA SUOMESSA. ITSE EN TARVI MITÄÄN KYSEISISÄ LÄÄKKEISTÄ KUN VAIN PIDÄN ONTELONI KUNNOSSA JOKA EI OLE SUOMESSA HELPPO.
Vierailija (ei varmistettu)
Mikä vaivana ..Olin 2 viikkoa nuhainen ..Senjälkeen on ollut nenätukkoinen ja kurkku kuivana .Nyt sitten alkanut vuotaan verta .En saa selvää mistä ..Tuleeko nenästä ..eli kurkusta .Nyt jo viikonpäivät ..
Vierailija (ei varmistettu)
Hanki Zhitromax lääkettä. Jos 250mg, varaudu 5 päivän kuuriin, 1 tabletti/pv. Mikäli 500mg, kolmen päivän kuuri yleensä riittää. Vaikutus pitäisi selkeästi tuntua jo ensimmäisen vuorokauden aikana.

Lisää uusi kommentti

Lähettämällä tämän lomakkeen hyväksyt Mollomin tietosuojalausekkeen.