Poskiontelotulehdus -potilasohje

Poskiontelotulehdus (sinuiitti) on yleinen tauti, joka liittyy lievänä lähes jokaiseen nuhaan. Useimmiten se paranee itsestään.

Poskiontelotulehdus hoidetaan antibiooteilla silloin, kun nuha pitkittyy. Kuitenkin noin kaksi kolmasosaa poskiontelontulehduksista paranee ilman antibioottihoitoa. Poskiontelontulehdus alkaa aikaisintaan 7-10 päivän kuluttua nuhan alkamisesta. Äkillinen poskiontelontulehdus syntyy tavallisimmin nuhan jälkitautina. Nuhan aikana poskionteloiden limakalvot tulehtuvat, turpoavat ja värekarvatoiminta häiriintyy. Samalla ontelon limaneritys lisääntyy ja tuuletus heikkenee. Onteloon jää limaa, joka tulehtuu herkästi.

Poskiontelotulehduksille altistavat nenän rakenteelliset muutokset, nenäpolyypit, allergia, raskaus, tupakointi, hengitysilman epäpuhtaudet, nenän ilmavirtausta häiritsevät tekijät ja lapsilla suurentunut kitarisa.

Jos poskiontelotulehdus ei parane kunnolla, se voi muuttua krooniseksi. Oireet ovat silloin lievempiä kuin äkillisessä tulehduksessa. Tulehdus voi levitä myös otsaonteloihin. Otsaontelon tulehduksessa on usein kipuoiretta otsalla ja se vaatii aina lääkärin määräämän hoidon.

Poskiontelotulehduksen (sinuiitti) oireet

Flunssan yleisoireiden, kuten kuumeen ja väsymyksen tunteen lisäksi oireina voi olla kasvo- ja hammassärkyä, päänsärkyä, nenäntukkoisuutta, hajuaistin huononemista, painontunnetta ja arkuutta poskien alueella. Nenässä on märkäistä eritettä ja limaa erittyy nieluun. Toisinaan voi tuntea nesteen liikkeen kumartuessa.

Poskionteolontulehduksen omahoito

  • Oireiden mukainen hoito; lepääminen ja riittävä nesteen juominen.
  • Kohoasento helpottaa oloa, yöksi voi kohottaa sängyn päätypuolta.
  • Apteekista saatavia turvotusta vähentäviä nenätippoja sekä särkylääkkeitä voi käyttää tarvittaessa.
  • Vältä tupakointia.

Milloin lääkäriin?

  • Oireet kestävät yli viikon.
  • Nuha pitkittyy, vointi heikkenee ja tulee kuumetta.
  • Oireet ovat voimakkaat ja selvät jo nuhan alkupäivinä.

Lääkäri selvittää poskiontelon tulehduksen kaiku- tai röntgentutkimuksilla. Poskiontelon huutelun (poskiontelopunktio) avulla lääkäri selvittää aiheuttajabakteerin, huuhtelua käytetään hoitona antibioottien lisäksi.

Lähde: Duodecim, YKT

Katso TerveTV:stä video poskiontelon tulehduksen oireista:


0 kommenttia

Kommentoi

Löydä lisätietoa hakusanalla

Mitä seuraavaksi?

Verkkovastaanotto

Kysy lääkärin mielipidettä kätevällä etävastaanotolla. Mikäli et tarvitse vastausta heti, lähetä kysymys jollekin kymmenistä Terve.fi:n asiantuntijoista.

Varaa aika lääkärille

Varaa aika lääkärin tai muun terveydenhuollon ammattilaisen vastaanotolle:


Lisää uusi kommentti

Lähettämällä tämän lomakkeen hyväksyt Mollomin tietosuojalausekkeen.