Partneriehdokkaat Excel-taulukkoon

Viime viikon suurin markkina-arvokohu tulee Yhdysvalloista. Kohun sisältö voidaan tiivistää seuraavasti:

28-vuotias investointi pankkiiri David Merkur laittoi arviot 12 deittailemastaan naisesta Excel-taulukkoon. Merkur arvioi naisten ulkonäöt asteikolla 1-10. Käytännössä arviot vaihtelivat välillä 7 ja 9,5. Sen lisäksi Merkur laittoi mukaan kommentteja naisten persoonallisuudesta. Merkur tapasi deittailemistaan naisista 8 Match.comissa ja 4 ystävien kautta. Excel taulukko vuoti julkiseksi ja tapaus uutisoitiin ympäri maailmaa.

Excel-taulukon sisällön voi lukea vaikkapa New York Postin artikkelista.

Missä on pihvi?

Ensiksi mieleen nousee kysymys siitä, miksi Merkurin tapaus ylipäätään on uutinen? Sama kysymys näyttää olevan mielessä useimmilla uutisen kommentoilla. Onko tämä muka New York Postin etusivun uutisen materiaalia?

Monet kommentoijat huomattavat, että kaikki deittailevat miehet pitävät vastaavaa taulukkoa ainakin mielessään, jos eivät muualla. Merkur teki saman asian vain organisoidummin.

Ennen vanhaan pidettiin pientä punaista muistikirjaa, digiaikana muistiinpanon metodit ovat kehittyneemmät. Osa kommentoijista kertoo itsekin pitäneensä listaa deiteistään. Itse en ole koskaan pitänyt (kirjoitettua) listaa treffikumppaneistani, luultavasti siksi, että niitä ei koskaan ollut muistikapasiteettini ylittävää määrää. Mutta, tottakai laiton mieleeni muistijäjen heidän ulkonäöstään.

Osa kommentoijista huomauttaa, että naisilla itsellään on tapana juoruta nettideittinsä lävitse kavereidensa kanssa. Onko tuossa käytännössä mitään oleellista eroa Excel-taulukkoon verrattuna?

Tylsin osa uutisessa on se, että Excel-taulukosta ei löydy mitään mielenkiintoista. Jos Merkur olisi sättinyt naiset maanrakoon ja antanut heille surkeita arvosteluja, viihdearvo olisi ollut paljon suurempi. Nyt meille ei oikeastaan jää käteen kuin se, että Merkurin oman markkina-arvon täytyy olla melko korkea, jos hän pääsee noin monen hyvännäköisen naisen kanssa deiteille.

Markkina-arvojen ääneen lausumisen tabu

Koska itse uutisessa ei ole mitään "oikeaa" uutista, on mielenkiintoisempaa analysoida episodin "uutisoitumisen" syitä. Keskeiseksi uutisoitumisen syyksi nostaisin markkina-arvojen ääneen lausumisen tabu-luonteen.

Ihmiset arvioivat omassa päässään koko ajan potentiaalisten partnereiden ulkonäköä asteikolla 1-10. Noita arvioita ei vain saa sanoa ääneen tai helvetti pääsee valloilleen. Kaikki tietävät toistensa markkina-arvot, mutta niiden pitää pysyä siitä huolimatta "salaisina" ja kaikkien on teeskenneltävä, että markkina-arvoja ei ole olemassa.

Miesten pitää sanoa lauseita kuten "kaikki naiset ovat kauniita omalla tavallaan". Sillä tavalla saa itselleen fiksun maineen, vaikka lausumassa ei olekaan paljoa perää.

Naisten ulkonäön arvostelua pidetään myös sovinismina. Markkina-arvot ääneen lausuva mies on sika, joka loukkaa naisia verisesti, paitsi niitä naisia, jotka saavat korkeimmat arvostelut. Nuokin naiset ovat yleensä ainakin olevinaan loukkaantuneita kanssasiskojensa puolesta.

Taulukoidun naisen mielipide

Daily Mail kertoo Merkurin taulukon korkeimmalle rankatun (9,5) naisen Lilana Beidautin mielipiteen kohusta.

26-vuotias Beidaut (joka ei edes tavannut Merkuria livenä) kertoo pitävänsä Merkuria ihan mukavana heppuna, joka oli tosissaan naisen löytämisen suhteen. Beidaut ei pidä edes taulukon pitämistä vääränä ideana. Beidaut sanoo sen sijaan, että Merkurin antama korkea arvosana imartelee.

Feministisen sivuston reaktio: "creep shaming"

Suosittu feministinen sivusto Jezebel kirjoittaa tapauksesta käyttämällä sanaa "creepy". Suomessa ei ole sanalle suoraa vastinetta, muuta minä olen yleensä suomentanut sanan "hyypiöksi". Toinen suomennos voisi olla "karmiva jätkä".

Sanan "creepy" käyttö näyttää levinneen monille muillekin aiheesta uutisoineille sivustoille. Voidaan kuitenkin kysyä, onko niin sanottu "creep shaming" oikeutettua tässä tai muissakaan tilanteissa?

The Good Men Projectin sivuilla on käyty pitkää väittelyä "creep shamingista", jonka esitetään vastavan naisiin kohditettua "lutkittelua". Jos nainen toteuttaa seksuaalisuuttaan "väärin" häntä saatetaan haukkua lutkaksi. Jos taas mies toteuttaa seksuaalisuuttaan väärin - esimerkiksi laittamalla deittipartnerinsa Excel-taulukkoon - monet naiset katsovat oikeudekseen kutsua miestä hyypiöksi.

Feministien kohdalla hyypiöksi haukkumista voidaan pitää kaksoisstandardin ylläpitona, jossa lutkaksi haukkumista vastustetaan äänekkäästi - jopa marssien avulla - mutta hyypiöksi haukkumista pidetään oikeutettuna tekona.

Miksi miehet eivät halua tulla leimatuiksi hyypiöiksi?

Profeministiystävämme Hugo Schwyzer kirjoittaa hyypiöksi leimaantumisen haitasta. Miesasiamiesten mukaan sanalla "creep" on suurempi kyky haavoittaa miestä kuin millään muulla miehiin kohdistetulla haukkumasanalla, kuten "nössöllä" tai "kusipäällä". 

Dickens käytti sanaa "creep" jo 1800-luvulla kuvaamaan jotakin inhottavaa ja pelottavaa.

Schwyzerin mukaan sana "nössö" kuvaa miehen tapaa käyttäytyä, mutta sana "creep" kuvaa naisen emotionaalista inho- ja pelkoreaktiota mieheen. Siksi sana "creep" on paljon "nössöä" voimakkaampi loukkaus. Jos mies haluaa päästä eroon nössön maineestaan, hänen täytyy vain käyttäytyä machommin, mutta hyypiön maineesta eroon pääseminen on paljon vaikeampaa. Mitä vähemmän pelottavasti mies yrittää käyttäytyä, sitä pelottavampaa hänen käyttäytymisestään tulee.

Hyypiöt edustavat naiselle potentiaalista uhkaa ja hyypiöksi leimaamisen kieltäminen on (erään tulkinnan mukaan) naisten rehellisen kommunikaation kieltämistä. Hyypiön leiman tarkoitus on saada mies miettimään naisen henkilökohtaisten rajojen rikkomisen järkevyyttä uudelleen.

Clarisse Thorn kysyy aiheeseen liittyen, miksi seksuaalisuutensa suhteen rehellisiä miehiä demonisoidaan heidän rehellisyytensä takia. Yhteiskunta pakottaa miehet tekemään seksuaaliset aloitteet, mutta samalla se rankaisee heitä seksuaalisten tarpeidensa rehellisestä ilmaisemisesta.

Yhteenveto

Ihmisten markkina-arvojen ääneen lausuminen nostaa pintaan monta tabua. Onko naisia "numeroiva" mies sovinistisika, pelottava hyypiö vai seksuaalisuutensa suhteen kiitettävän rehellinen?

Saako deittipartnerit taulukoida ja laittaa heidät markkina-arvojärjestykseen? Entäpä jos tuollaisesta käytöksestä tulisi standardi ja jokaisen sinkun sinkun markkina-arvo olisi luettavissa netin lukemattomista Excel taulukoista? Eläisimmekö silloin rehellisemmässä maailmassa vaiko inhorealistisessa helvetissä, joissa rumemmat ihmiset olisivat jatkuvan mollauksen kohteena?

Löydä lisätietoa hakusanalla