Ientulehdus-potilasohje

Ientulehdus on hyvin yleinen vaiva, joka syntyy periaatteessa jokaiselle ihmiselle jos hampaiden pinnalle kertyvää bakteeripeitettä eli plakkia ei poisteta ajoissa.

Ientulehdus on elimistön oma puolustusreaktio bakteereja vastaan. Se voi esiintyä alussa vain yhden hampaan alueella, mutta jos harjaus unohtuu pidemmäksi aikaa, ärtyvät ikenet koko suun alueella. Ikenien verenkierto lisääntyy ärtyneellä alueella, ja tämän seurauksena ikenet turpoavat ja vuotavat helposti verta hampaiden harjauksen yhteydessä. Ikenien väri muuttuu normaalista vaaleanpunaisesta ärhäkän punoittavaksi. Oireena voi olla myös esimerkiksi pahanhajuinen hengitys. Kipu ei yleensä kuulu ientulehduksen oireisiin, ja tämän takia tilanne voi edetä salakavalasti.

Jos plakkia ei poisteta muutamaan päivään, se alkaa syljen vaikutuksesta kovettua ja muuttua hammaskiveksi. Hammaskivi vaikeuttaa hampaiden puhdistusta entisestään, koska se ei irtoa kotikonstein.

Bakteeripeite voi kasvaa myös ienkudoksen alle, jolloin ien irtoaa hampaan pinnasta ja muodostuu taskuja, joissa bakteerit lisääntyvät entisestään. Jos tilanteeseen ei puututa, tulehdus alkaa tuhota hampaan tukikudoksia ja ennen pitkää hammas tai hampaat menetetään. Syvät tulehdukset voivat myös levitä verenkiertoon, mikä voi pahimmillaan olla hengenvaarallista. Näin vakavat tilanteet ovat kuitenkin harvinaisia.

Ientulehdus, omahoito

Ientulehdus paranee, kun hampaat puhdistetaan ja bakteerien ärsyttävä vaikutus ienkudokseen lakkaa. Hampaiden huolellinen puhdistus onkin hoidon kulmakivi.

Hampaat tulee harjata vähintään kaksi kertaa päivässä ja hammasvälit puhdistaa joko hammaslangalla, -tikulla tai hammasväliharjalla. Harjauksessa on syytä kiinnittää erityishuomiota harjaustekniikkaan ja harjauskulmaan. Myös hampaiden takapinnat on puhdistettava huolellisesti. Harjauksen tulisi kestää vähintään 2 minuuttia kerrallaan. Tavallinen fluorihammastahna on paras vaihtoehto hampaiden peruspuhdistukseen - erikoishammastahnojen käytöstä kannattaa keskustella hammaslääkärin kanssa. Pehmeän harjan käyttö on suositeltavinta, koska kova harja ärsyttää ikeniä. Ienrajat on puhdistettava erityisen huolellisesti. Harjauksen yhteydessä esiintyvä verenvuoto ei ole vaarallista, ja se loppuu, kun tulehdus on rauhoittunut hoidon myötä.

Ksylitoli tekee bakteeriplakista helpommin irtoavaa, ja hampaiden puhdistus helpottuu. Suomen Hammaslääkäriliitto suosittelee aikuisille ja koululaisille vähintään 5 grammaa ksylitolia päivässä. Ksylitolituotteita kannattaa käyttää aina aterioiden ja välipalojen jälkeen.

Tupakointi lisää selvästi suun kiinnityskudosten sairauksia. Tupakan nikotiini heikentää ikenien verenkiertoa, jolloin ientulehdus ilmenee piilevänä, ilman aikaisemmin mainittua verenvuotoa ikenistä. Tupakoitsijalle muodostuu normaalia helpommin ientulehdusta ja hammaskiveä, joka etenee ikenien alla ja tuhoaa kiinnityskudoksia. Tupakoinnin lopettaminen pysäyttää kudoskadon ja ientulehduksen hoito helpottuu, vaikka menetetty kudos ei takaisin kasvakaan. Tupakoinnin lopettaminen kannattaa siis aina.

Milloin lääkäriin

Jos ientulehduksen oireet eivät lievity viikossa tehostetulla hampaiden puhdistuksella, on syytä käydä hammaslääkärissä. Jos plakin kertymiseen on jokin erityinen syy, kuten hammaskivi tai hammaspaikkoihin liittyvä ongelma, voidaan ne hoitaa hammaslääkärissä. Hammashoitohenkilökunnalta saa lisäksi ohjausta hampaiden kotihoitoa varten. Muista käydä säännöllisesti hammaslääkärissä, vaikka erityisiä ongelmia suun terveydessä ei olisikaan!

Hammaslääkärin ohjeet

Lähteet:

Suun terveys. Suomen Hammaslääkäriliitto. www.hammaslaakariliitto.fi

Parodontaalisairaudet (ientulehdus ja hammaskivi). Lääkärin käsikirja, Duodecim 2005
 

Ientulehdus (gingiviitti). Eija Könönen. Lääkärikirja Duodecim 10.3.2007

Lue myös:

Tietopaketti parodontiitista

Hoitamaton ientulehdus vaarantaa koko yleisterveyden

0 kommenttia

Kommentoi

Löydä lisätietoa hakusanalla

Mitä seuraavaksi?

Verkkovastaanotto

Kysy lääkärin mielipidettä kätevällä etävastaanotolla. Mikäli et tarvitse vastausta heti, lähetä kysymys jollekin kymmenistä Terve.fi:n asiantuntijoista.

Varaa aika lääkärille

Varaa aika lääkärin tai muun terveydenhuollon ammattilaisen vastaanotolle:


Lisää uusi kommentti

Lähettämällä tämän lomakkeen hyväksyt Mollomin tietosuojalausekkeen.