Kuitupitoinen ruokavalio parantaa suolistosyövän ennustetta

Paljon kuitua sisältävä ruokavalio ehkäisee paksu- ja peräsuolisyöpien kehittymistä, mutta tuoreen tutkimuksen mukaan se saattaa myös parantaa potilaiden ennustetta sairastumisen jälkeen. Tutkimus julkaistiin JAMA Oncology -lehdessä. Tutkimuksessa 1 600 paksu- ja peräsuolisyöpää sairastavaa miestä ja naista seurattiin keskimäärin kahdeksan vuoden ajan.

Tutkijoilla oli käytettävissään tiedot osallistujien ruokavalioista ennen sairastumista ja pisimmillään neljältä sairastumista seuraavalta vuodelta. Osallistujat sairastivat ei-etäpesäkkeistä, levinnäisyysasteen 1–3 paksu- ja peräsuolisyöpää. Heistä 770 kuoli seurannan aikana.

Riski menehtyä seurannan aikana pieneni tasaisesti jokaista päivittäistä 5 gramman kuituannosta kohden, tulokset osoittivat. Yhteys koski paksu- ja peräsuolisyövän aiheuttamia kuolemia sekä kokonaiskuolleisuutta. Riski pienentyi vielä entisestään, jos potilas alkoi syödä enemmän kuitua syöpädiagnoosin jälkeen. Yhteydet koskivat varsinkin viljakuituja, täysjyväviljaa ja kasvikuituja.

Kuidut nopeuttavat ruoan kulkeutumista suolistossa ja siten vähentävät altistumista syöpää aiheuttaville karsinogeeneille, mutta tarkkaa mekanismia ja selitystä ei tiedetä. Suolistobakteerien vaikutuksesta kuiduista voi myös syntyä lyhytketjuisia rasvahappoja, joilla on havaittu syöpäkasvaimia haittaavia ominaisuuksia. On myös mahdollista, että osa havaitusta yhteydestä johtuu kuitupitoisten ruokien muista ominaisuuksista. Valtaosa ravintokuidusta saadaan viljoista sekä vihanneksista ja hedelmistä, jotka ovat muutenkin terveellistä ruokaa.

Yhdessä ruisleipäviipaleessa on noin 2,5 grammaa kuitua. Saman verran kuitua on myös keskikokoisessa omenassa. Suomalaiset saavat ravinnostaan noin 20 grammaa kuituja päivässä.

Suomessa paksu- ja peräsuolisyöpä on miesten kolmanneksi ja naisten toiseksi yleisin syöpä. Uusia tapauksia todetaan vuosittain noin 3 000.

Lähde: JAMA Oncology 2017;DOI:10.1001/jamaoncol.2017.3684) (JAMA Oncology 2017;DOI:10.1001/jamaoncol.2017.3684

Lue lisää:

Mitä kuitu todella on, ja mitä se oikeasti tekee?

Miten ehkäistä paksusuolen syöpää?

Paksu- ja peräsuolisyöpä: Seulonta todella vähentää syöpäkuolemia

0 kommenttia

Kommentoi

Löydä lisätietoa hakusanalla

Mitä seuraavaksi?

Verkkovastaanotto

Kysy lääkärin mielipidettä kätevällä etävastaanotolla. Mikäli et tarvitse vastausta heti, lähetä kysymys jollekin kymmenistä Terve.fi:n asiantuntijoista.

Varaa aika lääkärille

Varaa aika lääkärin tai muun terveydenhuollon ammattilaisen vastaanotolle:


Lisää uusi kommentti

Lähettämällä tämän lomakkeen hyväksyt Mollomin tietosuojalausekkeen.