Täysjyvävilja voi auttaa painonhallinnassa

Täysjyväviljojen suosiminen voi tuoreen tutkimuksen mukaan helpottaa painonhallintaa. Verrattuna teollisiin viljoihin täysjyvävilja voi nimittäin vähentää energiansaantia.

Tulokset perustuvat 81 yli 40-vuotiaan vapaaehtoisen kokeeseen, jossa osallistujat noudattivat kuuden viikon ajan täysjyväviljoja sisältävää ruokavaliota ja toisen samanmittaisen jakson teollisia viljoja sisältävää. Muilta osin ruokavaliot pysyivät samoina.

Analyysin perusteella täysjyväviljaa syödessä osallistujien kehosta poistui ulosteen mukana enemmän energiaa kuin teollisia viljoja syödessä. Keskimäärin tämä tarkoitti 92 kilokalorin vähennystä päivässä. Täysjyvävilja saattoi myös parantaa osallistujien glukoosiaineenvaihduntaa.

Aiemmissa tutkimuksissa täysjyväviljan on osoitettu auttavan laihduttamisessa ainakin verrattuna teolliseen viljaan, ja nyt julkaistut tulokset saattavatkin osittain selittää, mistä ilmiö johtuu. Täysjyväviljoissa on paljon ravintokuituja, joiden on osoitettu olevan monella tapaa hyväksi terveydelle.

Tutkimus julkaistiin American Journal of Clinical Nutrition -lehdessä.

Lähde: American Journal of Clinical Nutrition 2017;DOI:103945/ajcn.116.139683

Lue lisää:

Syö täysjyväviljaa monipuolisesti

Täysjyvävilja pienentää vaaraa sairastua aikuisiän diabetekseen

1 kommenttia

Kommentoi

Löydä lisätietoa hakusanalla

Mitä seuraavaksi?

Verkkovastaanotto

Kysy lääkärin mielipidettä kätevällä etävastaanotolla. Mikäli et tarvitse vastausta heti, lähetä kysymys jollekin kymmenistä Terve.fi:n asiantuntijoista.

Varaa aika lääkärille

Varaa aika lääkärin tai muun terveydenhuollon ammattilaisen vastaanotolle:


Kommentit

Vierailija (ei varmistettu)
Täysin turha tutkimus. n. 7 vuotta kestäneessä satunnaistetussa WHI-tutkimuksessa kaloreita vähennettiin n. 300 kcal / päivä vähentämällä tyydyttynyttä rasvaa, lihaa ym. Tulos: ei vaikutusta painoon, sydäntauteihin, syöpiin eikä diabetekseen. Kalorien vähennys ei ole ratkaisu, jos syödään hiilihydraattia pääosin. Ei edes täysjyväistä tärkkelystä. Lisäksi kohonneet TNF-alfa arvot kertovat tulehdustilasta kokojyväryhmässä.

Lisää uusi kommentti

Lähettämällä tämän lomakkeen hyväksyt Mollomin tietosuojalausekkeen.