11 yllättävää syytä painonnousuun | Terve.fi
Uutinen
11 yllättävää syytä painonnousuun
Lue lisää aiheesta: Painonhallinta

Paino voi nousta muistakin syistä, kuin liian energiapitoisesta ruokavaliosta ja liian vähäisestä energiankulutuksesta. Moni asia aiheuttaa painonnousua, ja jotkin syyt voivat yllättää. Myhealthnewsdaily.com -sivusto listasi 11 syytä siihen, miksi vyö saattaa alkaa kiristää. Tiesitkö näitä ennestään?

1. Tiettyyn flunssatyyppiin sairastuminen

Kaikki flunssat eivät ole samanlaisia. Eräs tietty flunssakanta iskee helpommin ylipainoisiin lapsiin. Kyseessä on flunssakanta nimeltä adenovirus 36. Erään tutkimuksen mukaan flunssalla ja lasten ylipainolla oli yhteys yli 80 prosentilla 124 tutkitusta lapsesta.

2. Lämpötila

Kun kotona on mukava ja sopiva lämpötila, kehon ei tarvitse työskennellä niin paljoa pysyäkseen lämpimämpänä tai viileämpänä. Näin ollen keho kuluttaa vähemmän energiaa, ja tämä voi näkyä painonnousuna.

3. Äidin työskenteleminen

Lontoossa tehdyn tutkimuksen mukaan työssäkäyvien äitien lapset ovat todennäköisemmin ylipainoisia kuin kotiäitien lapset. Seurantatutkimukseen osallistui miltei kymmenen tuhatta lasta, ensimmäiset syntyneet vuonna 1965 ja viimeisimmät vuonna 1991.

4. Liian vähäinen nukkuminen

Unenpuute aiheuttaa kehossa hormonaalisia muutoksia, jotka altistavat lihomiselle. Liian vähän nukkuminen lisää näläntunnetta ja sotkee insuliinitasoja. Lisäksi väsymyksen kourissa ei tule harrastettua fyysisiä aktiviteetteja, mikä aiheuttaa myös lihomista.

5. Nielurisojen poisto

Missourin yliopistossa teetetyn tutkimuksen mukaan nielurisojen poistoleikkauksen jälkeen lihominen on yleinen ilmiö. Vaikka leikkaus helpottaa muita terveysongelmia, se saattaa lisätä ruokahalua.

6. Valon pitäminen päällä öisin

Öisin valon päällä pitäminen saattaa lihottaa. Hiiriä tutkimalla on havaittu, että valoisassa tilassa yöt läpeensä oleskelleet hiiret painoivat enemmän kuin sellaiset hiiret, jotka saivat viettää yönsä pimeässä. Hiiret saivat saman verran ruokaa ja fyysisiä aktiviteetteja.

7. Iäkkäämpi äiti

Mitä vanhempi äiti, sitä todennäköisemmin lapsi on isokokoisempi. Amerikkalaistutkimuksessa selvitettiin, että yli 30-vuotiaiden synnyttäjien lapsilla oli noin 2-8 prosenttia enemmän rasvaa kehossaan kuin nuorempien äitien lapsilla.

8. Saasteille altistuminen

Ilmansaasteet voivat vaikuttaa kehon aineenvaihduntaan ja sitä kautta painoon. Joidenkin saasteiden ainesosat vaikuttavat myös ihmisen hormonitoimintaan.

9. Geeniperimä

Ylipainoisuuden on todettu johtuvan osittain myös geeniperimästä. Geeniperimä sanelee myös sen, mihin osaan kehoa liika rasva varastoituu.

10. Äidin rasvainen ruokavalio raskauden aikana

Raskausajan ruokavaliolla on merkitystä. Asiaa on tutkittu hiirten avulla. Mitä rasvaisempaa ruokaa emo söi, sitä suurempia poikasista tuli. Syyksi arvioidaan, että istukan kautta imeytyy liikaa ravintoaineita sikiöön. Tutkijoiden mukaan sama ilmiö on mahdollinen myös ihmisellä.

11. Lääkitys

Jotkin lääkkeet lisäävät ruokahalua ja lihottavat. Tällaisia lääkkeitä voivat olla esimerkiksi masennuslääkkeet, raskauden ehkäisyyn tarkoitetut valmisteet, diabeteslääkkeet tai ahdistuslääkkeet.

Kirjoittaja
Kaisa Kakko

Olen medianomi (AMK) vuosimallia 2011, freelancer sekä aktiivinen pöytälaatikkokirjailija. Terve Median kirjoittajana olen ollut vuodesta 2010. Terveyttäni ylläpitävät perhe, musiikki, ulkoilu, elokuvat sekä inspiroivat asiat. 

Jaa artikkeli: 
Artikkeli
Näin käy, jos syö avokadoja päivittäin
Avokadot ovat melkoisia luonnonoikkuja. Niiden pehmeän kermainen maku ja koostumus kun ovat kaikkea muuta kuin mihin hedelmissä on totuttu....
Artikkeli
Lihottavat ajatukset
Joulun herkuttelun jälkeinen elämä on laihduttamisen kulta-aikaa. Moni aloittaa laihdutuskuurin, mutta harva onnistuu pysyvässä painonhallinnassa....
Artikkeli
Näin kevennät jouluherkuttelua!
Jos nautit jouluruokia vain kahtena tai kolmena päivänä vuodessa rauhallisesti ateriastasi nauttien, niin nauti toki. Onhan joulu kerran vuodessa...
Artikkeli
Karsi joulun turhat kalorit
Välttämällä vain 120 kilokaloria joka päivä joulukuun ajan, vältyt puolen kilon painonnousulta. Jos vältät päivittäin 240 kilokaloria, ollaan jo...
Lähettämällä tämän lomakkeen hyväksyt Mollomin tietosuojalausekkeen.

Viimeisimmät keskustelut

Artikkeli
Pääsiäistä edeltävien 40 päivän aikana muun muassa lihasta, alkoholista ja...
Artikkeli
Piilorasva on elintarvikkeissa luonnostaan olevaa, ”näkymätöntä” rasvaa. Ruoka-...

Viimeisimmät blogikirjoitukset