Eteisvärinän riski suurenee painon ja iän myötä

Sydämen epäsäännöllisen rytmin kehittymisen riski suurenee sitä myötä, kun ihmiset ikääntyvät ja heidän painonsa nousee liian korkeaksi. Eteisvärinän riski on erityisen suuri yli 50-vuotiailla miehillä ja yli 60-vuotiailla naisilla, kerrotaan Circulation-lehdessä.

Tutkimuksessa käytiin läpi dataa lähes 80 000 henkilöltä neljästä eurooppalaisesta tutkimuksesta. Tutkimusten alussa yhdelläkään henkilöistä ei ollut todettu eteisvärinää. Henkilöitä seurattiin vähintään 13 vuotta ja joitain heistä jopa 28 vuotta.

Seurannan aikana 4,4 prosentille naisista ja 6,4 prosentille miehistä kehittyi eteisvärinä. Eteisvärinällisillä henkilöillä oli kolminkertainen kuolemanriksi verrattuna henkilöihin, joille rytmihäiriötä ei kehittynyt.

Ylipaino selitti suurimman osan eteisvärinäriskistä. Jokainen 4,5 kiloa suurensi eteisvärinän riskiä 31 prosenttia miehillä ja 18 prosenttia naisilla. Koska paino on muokattavissa oleva riskitekijä, tutkijat suosittelevatkin pitämään kilojen kertymistä silmällä.

Vain harvalle henkilöistä kehittyi eteisvärinä ennen 50 ikävuotta. Karkeasti arvioituna 90 ikävuoteen mennessä joka neljännellä naisella ja miehellä esiintyi eteisvärinää.

Tutkimuksen perusteella korkea kolesteroli ei suurentanut eteisvärinän riskiä. Itse asiassa tutkimukset osoittivat vastakkaiseen suuntaan ainakin naisilla.

Tuore tutkimus ei ollut kontrolloitu, eikä osoita suoraa yhteyttä eteisvärinän ja mainittujen riskitekijöiden välillä. Joillain tutkimushenkilöistä on voinut olla diagnosoimaton eteisvärinä jo tutkimuksen alussa.

Tuoreet tutkimukset tarjoavat kuitenkin lisän tutkimusnäyttöön, jonka perusteella painonpudotus pienentää eteisvärinän riskiä.

Lähde: Circulation 2017

Tämän uutisen tarjoaa Lääkäriportaali, joka on erikoisalakohtainen palvelu lääkäreille ja lääketiedettä opiskeleville. Palvelu tarjoaa koti- ja ulkomaisen lääketieteellisen uutispalvelun ilmaiseksi. Lue lisää ja rekisteröidy käyttäjäksi

Lue lisää:

Hakkaako pulssi nopeasti? Voi olla merkki tästä vakavasta taudista

0 kommenttia

Kommentoi

Löydä lisätietoa hakusanalla

Mitä seuraavaksi?

Verkkovastaanotto

Kysy lääkärin mielipidettä kätevällä etävastaanotolla. Mikäli et tarvitse vastausta heti, lähetä kysymys jollekin kymmenistä Terve.fi:n asiantuntijoista.

Varaa aika lääkärille

Varaa aika lääkärin tai muun terveydenhuollon ammattilaisen vastaanotolle:


Lisää uusi kommentti

Lähettämällä tämän lomakkeen hyväksyt Mollomin tietosuojalausekkeen.