Hammassairaudet ovat yhteydessä useisiin syöpiin

Vastavalmistuneessa tutkimuksessa havaittiin, että vanhemmille naisille, joilla on jokin hammassairaus, kehittyy suuremmalla todennäköisyydellä syöpä kuin muuten samat riskitekijät omaaville tervehampaisille naisille. Hammasongelmista kärsivillä riski saada syöpä oli jopa 14 prosenttia suurempi.

Kaikkein suurin riski oli ruokatorvensyöpien kohdalla. Niiden todennäköisyys oli jopa kolminkertainen naisilla, joilla oli huono hampaiden terveys. Keuhkosyövän todennäköisyys taas oli 31 prosenttia korkeampi, sappirakon syövän todennäköisyys 73 prosenttia korkeampi, rintasyövän todennäköisyys 13 prosenttia korkeampi ja melanooman riski 23 prosenttia korkeampi, jos naisilla oli hammassairauksia.

– Tiesimme jo ennalta, että hampaiden sairaudet voivat hoitamattomina johtaa hampaiden irtoamiseen, ja että niillä on yhteys diabeteksen ja muiden kroonisten tautien kehittymiseen. Tällä kertaa löysimme kuitenkin yhteyden syövän kanssa. Vaikkei se olekaan varmaa, vaikuttaa siltä, että hampaiden terveydestä huolehtiminen voi vähentää syövän kehittymisen riskiä, kertoi Jean Wactawaski-Wende Buffalon yliopistosta New Yorkista.

Tutkimuksessa oli mukana 65 869 naista, jotka olivat 54 - 86 -vuotiaita. He vastasivat kyselyihin vuosien 1999 - 2003 välillä, ja tämän jälkeen seurattiin, kuinka monelle heistä kehittyy syöpä. Vuoteen 2013 mennessä yhteensä 7 149 naiselle oli diagnosoitu syöpä. Keskimääräinen seuranta-aika oli yli kahdeksan vuotta.

Tutkijat eivät osaa selittää tarkalleen, miksi yhteys on olemassa. He epäilevät, että bakteerit kulkeutuvat suusta muihin kehon osiin ja aiheuttavat tulehduksia, jotka nostavat syövän todennäköisyyttä. Bakteerit voivat esimerkiksi imeytyä huonossa kunnossa olvien ienten kautta verenkiertoon tai kulkeutua ruoansulatuselimistöön syljen mukana.

Lähde: Cancer Epidemiology, Biomarkers & Prevention

Tämän uutisen tarjoaa Lääkäriportaali, joka on erikoisalakohtainen palvelu lääkäreille ja lääketiedettä opiskeleville. Palvelu tarjoaa koti- ja ulkomaisen lääketieteellisen uutispalvelun ilmaiseksi. Lue lisää ja rekisteröidy käyttäjäksi

Lue lisää:

Suuhygieniaa ei kannata laiminlyödä - hampaiden kiinnityskudosten tulehdus altistaa sydänkohtauksille

Nämä auttavat kuivaan suuhun ja pahanhajuiseen hengitykseen

Yli puolen suomalaisen suussa muhii kavala vaiva - hoitamattomana kauaskantoiset seuraukset

1 kommenttia

Kommentoi

Löydä lisätietoa hakusanalla

Mitä seuraavaksi?

Verkkovastaanotto

Kysy lääkärin mielipidettä kätevällä etävastaanotolla. Mikäli et tarvitse vastausta heti, lähetä kysymys jollekin kymmenistä Terve.fi:n asiantuntijoista.

Varaa aika lääkärille

Varaa aika lääkärin tai muun terveydenhuollon ammattilaisen vastaanotolle:


Kommentit

Vierailija (ei varmistettu)
Olisiko taustalla sittenkin myös hampaille sopimaton ruokavalio? Eli liikaa sokereita..

Lisää uusi kommentti

Lähettämällä tämän lomakkeen hyväksyt Mollomin tietosuojalausekkeen.