Nielutulehdus-potilasohje

Nielutulehdus (nielurisatulehdus, tonsilliitti, angiina) on lääkäriin hakeutumisen yleisimpiä syitä ja voi olla osa yleisempää hengitystieinfektiota tai infektion ainoa ilmentymä. Tulehduksen tärkein oire on joko jatkuva tai nieltäessä tuntuva kipu. Taudin voivat aiheuttaa virukset tai bakteerit, joista tärkein on A-ryhmän beetahemolyyttinen streptokokki. Viruksen aiheuttamiin infektioihin ei ole tehokasta lääkehoitoa. Kun A-ryhmän ß-hemolyyttinen streptokokki aiheuttaa nielurisatulehduksen, sitä kutsutaan angiinaksi, ja hoitona on antibiootti. Viruksen tai bakteerin aiheuttaman tonsilliitin voi erottaa luotettavasti toisistaan ainoastaan laboratoriokokeella.

Nielutulehdus ja oireet

Taudin tärkein oire on jatkuva tai nieltäessä tuntuva kipu. Nielun takaosassa, suulaessa, nielukaarissa ja nielurisoissa havaitaan vaihtelevasti punoitusta. Nielurisojen pinnalla voi olla myös vaaleita peitteitä. Tautiin liittyy usein myös kuume, joka voi nousta jopa 40 asteeseen, mutta on yleensä alle 39 astetta.

Oireet voivat kuitenkin vaihdella riippumatta taudin aiheuttajasta, joten taudin aiheuttajaa ei voida määrittää pelkkien oireiden perusteella. Bakteerit diagnosoidaan nielunäytteestä tehtävällä viljelyllä tai streptokokki-A -pikatestillä, joka valmistuu potilaan odottaessa.

Nielurisatulehduksen komplikaationa voi kehittyä kurkkupaise, jonka oireita ja löydöksiä ovat mm. voimakas kurkkukipu erityisesti paiseen puolella, nielemisvaikeudet, puuromainen puhe ja leukalukko. Joidenkin A-streptokokkikantojen aiheuttamiin nielutulehduksiin voi liitännäissairautena tai jälkitautina liittyä tulirokko, harvoin toksisen sokin kaltainen oireyhtymä tai reumakuume.

Nielutulehdus ja hoito

Nielutulehduksen hoidon tavoitteena on oireiden lievittäminen, komplikaatioiden estäminen hävittämällä streptokokit nielusta sekä epidemioiden (joukkosairastumisten) ehkäisy. Antibioottihoidon tulee perustua streptokokki-bakteerin osoittamiseen nielusta. Potilas voi odottaa nieluviljelyvastauksia muutaman päivän ilman, että hänen komplikaatioriskinsä lisääntyy.

Ensisijainen lääke streptokokin aiheuttamaan nielutulehdukseen on penisilliini ja hoitoajan on oltava 10 vuorokautta. Penisilliiniallergisille ensisijainen lääke on kefaleksiini tai kefadroksiili. Virusperäisen nielutulehduksen hoito on oireenmukaista, parantavaa lääkitystä ei ole. Myös bakteerien aiheuttamassa taudissa esim. tulehduskipulääkkeillä saadaan helpotettua oireita, erityisesti nielemiskipua.

Yhdeksän kymmenestä potilaasta on oireettomia muutaman vuorokauden kuluttua oireiden alusta riippumatta siitä, onko heitä hoidettu antibiootilla vai ei.

Kouluun ja hoitoon voi mennä vuorokauden kuluttua siitä kun antibioottihoito on aloitettu jos muu vointi sen sallii.

Nielutulehdus ja omahoito:

  • Tulehduskipulääkkeet
  • Parasetamoli
  • Lämpimät juomat
  • Särkylääke ennen ruokailua helpottaa ruokailua

Toistuvat tulehdukset

Toistuvat nielurisatulehdukset voivat johtua streptokokkien aiheuttamien toistuvien nielutulehdusten lisäksi myös huonosta hoitomyöntyvyydestä (lääkitys lopetetaan liian aikaisin), uudesta tartunnasta tai toistuvista virusinfektioista. Toistuvissa, pitkittyvissä ja kroonisissa nielurisatulehduksissa voi erikoislääkäri harkita hoitokeinona myös nielurisojen kirurgista poistoa. Nielurisojen poisto on yksi maailman eniten tehdyistä leikkaustoimenpiteistä.

Milloin lääkäriin?

  • Hakeudu terveyskeskukseen nieluviljelykoetta varten, jos sinulla on seuraavat streptokokki A -nielutulehdukseen viittaavat oireet:
  • Vimakasta kurkkukipua (kipu vaikeuttaa selvästi nesteen nielemistä) ja yli 38 °C kuume
  • Nielurisoissa valkeat katteet tai pilkkuja
  • Kaulalla aristavia ja turvonneita imusolmukkeita
  • Päänsärkyä, lapsilla vatsakipua, pahoinvointia ja oksentelua

Taudinkulku on nopea

Jos A-streptokokin aiheuttaman nielutulehduksen oireet eivät helpota muutaman päivän kuluessa antibioottihoidon aloittamisesta tai oireet pahenevat, on syytä hakeutua uudelleen lääkäriin. Tehonneen antibioottihoidon jälkeen ei tarvitse ottaa uutta nieluviljelyä.

 

Lähteet

Nielutulehdus, Käypä hoito -suositus. Suomalaisen Lääkäriseuran Duodecimin, Suomen Mikrobiologit ry:n ja Suomen Yleislääketieteen yhdistyksen asettama työryhmä. 1.1.2000.

Tarkastajalääkäri on tarkistanut artikkelin sisällön 30.8.2010

Lue lisäksi:

Angiina eli streptokokki A -bakteerin aiheuttama nielutulehdus vaatii antibioottihoitoa

3 kommenttia

Kommentoi

Löydä lisätietoa hakusanalla

Mitä seuraavaksi?

Verkkovastaanotto

Kysy lääkärin mielipidettä kätevällä etävastaanotolla. Mikäli et tarvitse vastausta heti, lähetä kysymys jollekin kymmenistä Terve.fi:n asiantuntijoista.

Varaa aika lääkärille

Varaa aika lääkärin tai muun terveydenhuollon ammattilaisen vastaanotolle:


Kommentit

Vierailija (ei varmistettu)
Ohjeessa särähti, että vaikka on pikatesti, niin silti on mahdollista laittaa potilas kotiin odottamaan nieluviljelyn tulosta. Itse olisin hypännyt parvekkelta, jos ilman testiä annettu antibio (ulkomailla) ei olisi hepottanut pahinta kipua (pää ja kurkku) kahdessa päivässä.
Vierailija (ei varmistettu)
Ohjeessa särähti, että vaikka on pikatesti, niin silti on mahdollista laittaa potilas kotiin odottamaan nieluviljelyn tulosta. Itse olisin hypännyt parvekkelta, jos ilman testiä annettu antibio (ulkomailla) ei olisi hepottanut pahinta kipua (pää ja kurkku) kahdessa päivässä.
Vierailija (ei varmistettu)
Olin päivystyksessä aamupäivällä. Jonoa oli, mutta niin huonokuntosena hoitaja otti aika piakoin vastaa. Kurkussa vaaleat peitteen ja oireiden perusteella pystyi varmasti sanomaan angiinaksi. Ei pysty nielee ees pakollisia lääkkeitä. Silti tiistaina vastaus ja lääkkeet eli 2 vuorokautta lääkehoito aloittamiseen. Kuume korkea ja nestettä juonut 3 vuorokauden aikana n 0.50l. Ohjeena osta apteekista suussasulavaa parasetamoolia ja kurkkutaptetteja. Olen raskaana 11 viikolla alkaa huolettaa tää ravinnottomuus.

Lisää uusi kommentti

Lähettämällä tämän lomakkeen hyväksyt Mollomin tietosuojalausekkeen.