Närästyksen oireet

Närästysoireen kokeminen on yksilöllistä, mutta tavallisesti sillä tarkoitetaan rintalastan takaista, yleensä polttavaa tunnetta, painetta tai epämiellyttävää tuntemusta, joka voi säteillä kaulaan, kurkunpäähän ja jopa korviin. Tuntemus voi olla myös pistävää tai puristavaa, joka tosin on tyypillisempää sydänperäiselle rintakivulle. Kipu voi säteillä myös selän puolelle. Myös poikkeavan runsas (happaman) röyhtäily, mahansisällön nousu kurkunpäähän tai suuhun asti eli regurgitaatio, ylävatsakipu, palan tunne kurkussa, ruuan takertumisen tunne, pahan hajuinen hengitys ja aamuinen hapan maku suussa sekä kuvotus voivat olla närästystaudin oireita. Ruokatorven ulkopuolisina oireina voi esiintyä selittämätöntä äänen käheyttä, äänen katoamista tai jopa toistuvia keuhkokuumeita.

Ns. hälyttäviä oireita ovat nielemiskipu, ruuan tarttuminen rintalastan taakse, oksentelu, verioksennus ja tahaton, nopea laihtuminen. Nämä voivat olla merkkejä refluksitaudin vakavista komplikaatioista tai jopa ruokatorven syövästä (varsinkin yli 50–vuotiailla), jolloin kiireelliset lääkärin tutkimukset ovat aiheen.

Närästyksen oireet eivät kuitenkaan korreloi kovin hyvin ruokatorven tulehduslöydösten kanssa eli kaikkia närästyksestä kärsiviä ei ole tarve tähystää ensitilassa.

Mikä dyspepsia on?

Dyspepsialla tarkoitetaan epämiellyttävää tuntemusta tai kipua ylävatsalla. Närästysoireista puhuttaessa saatetaan joskus dyspepsia ja refluksitauti sekoittaa toisiinsa. Dyspepsian taustalla voi ollakin yhtenä syynä refluksitauti tai sen komplikaatio (ruokatorven tulehdus, haavauma). Dyspepsialle on muitakin elimellisiä syitä, kuten maha- ja pohjukaissuolen haavatauti, laktoosi-intoleranssi ja keliakia. Joka toisella dyspepsian takia lääkäriin hakeutuneista se on toiminnallista eli sille ei voida osoittaa (joskus laajoissakaan) tutkimuksissa näkyvää elimellistä syytä.

Tutkimuksissa on osoitettu että dyspepsia-diagnoosin asettaminen on varsin epävarmaa pelkkien oireiden perusteella, joten usein lisäselvittelyt ovat paikallaan. Dyspepsiaoireista kärsivillä helikobakteerin häätöhoito vaikuttaa vain vähäisessä määrin oireisiin. Tutkimuksissa on verrattu happosalpaajaa yksinään happosalpaajan ja antibioottien yhdistelmään, joissa ei saatu tilastollisesti merkitsevää eroa. Käytännön elämässä kuitenkin helikobakteerin aiheuttamat pitkäaikaisriskit mahahaavatautiin ja mahasyöpään ohjaavat antamaan häätöhoidon kaikille, joilta se voidaan osoittaa.

0 kommenttia

Kommentoi

Löydä lisätietoa hakusanalla

Mitä seuraavaksi?

Verkkovastaanotto

Kysy lääkärin mielipidettä kätevällä etävastaanotolla. Mikäli et tarvitse vastausta heti, lähetä kysymys jollekin kymmenistä Terve.fi:n asiantuntijoista.

Varaa aika lääkärille

Varaa aika lääkärin tai muun terveydenhuollon ammattilaisen vastaanotolle:

Lisää uusi kommentti

Lähettämällä tämän lomakkeen hyväksyt Mollomin tietosuojalausekkeen.