Naiset rakastavat kusipäitä - vai rakastavatko?

Eräässä netin vanhimmista vänkäyksistä kysytään "Miksi naiset aina rakastuvat renttuihin?". Kunnon miesten mielestä asia todellakin on noin, mutta naiset ovat eri mieltä. Toinen samankaltainen keskustelunaihe käsittelee naisten rakkautta kusipäihin.

Aluksi on kuitenkin syytä uppoutua terminologiaan, koska muuten käy niin, että keskustelijat puhuvat aivan eri asioista.

Terminologian määrittelyä

Kävin aikaisemmassa kirjoituksessani lävitse rentun, pelimiehen, nörtin ja kiltin miehen määritelmät. Lisätään soppaan uusia miestyyppejä.

KUNNON MIES: Kunnon mies ottaa asiat vakavasti ja hän panostaa tulevaisuuteen. Hän opiskelee, käy töissä ja säästää. Hän on hyvää isäainesta, ainakin periaatteessa. Vakavuus tekee hänestä kuitenkin tylsän. Alkoholi ja bilettäminen eivät oikein maistu. Kunnon miehen osakkeet nousevat viimeistään silloin, kun nainen alkaa tosissaan suunnittelemaan lasten hankintaa. Nuoruuden biletysvuosina kunnon miehestä ei kuitenkaan ole paljoa iloa. Kunnon mies on rentun vastakohta.

Kusipää on hankalampi määriteltävä. Jerk, asshole, bad boy ja douchebag ovat englanninkielessä käytettyjä sanoja, joille ei ole suomenkielessä täysin tyydyttäviä vastineita.

KUSIPÄÄ: Negatiivisen maskuliinisuuden stereotyyppinen edustaja. He kohtelevat naisia seksiobjekteina ja kehuskelevat valloituksillaan kavereilleen. He ovat täynnä itseään, usein runsaasti kehittyneiden lihasten kera. Tarvittaessa kusipäät tasoittavat käytöstään ja leikkivät "sensitiivistä heppua" naisia iskeäkseen. Amerikkalaisista elokuvista tuttuja kusipään hahmoja ovat "frat boy" ja "jock", itselleni tulee mieleen myös suuri osa räppäreistä, suosikkielokuvien vampyyrit tai katujen jengiläiset. Kusipää on kiltin miehen vastakohta.

Rentun, pelimiehen ja kusipään välinen ero

Otsikon kolme miestyyppiä ovat yleensä erilaisia, vaikka naiset saattavat kutsua heitä kaikkia toisinaan kusipäiksi.

Renttu on tyypillisesti muusikko, joka elää naisten, musiikin ja alkoholin täytteistä elämää. Hän ei kuitenkaan ole paha, vaan hänellä on pikemminkin elämänhallintaan tai stabiilin parisuhteen ylläpitoon liittyviä puutteita.

Pelimiehet eivät ole itseluottamuksessaan tai fysiikassaan yleensä lähelläkään kusipäitä. He saattavat kuitenkin tavoitella kusipäisyyteensä lisäämistä, koska pelimiesteorian mukaan kusipäät ovat naisten suosiossa.

Hugo Schwyzerin teoria kusipäistä

Profeministien kuningas Hugo kirjoittaa:

Oletko kuullut koskaan seuraavaa argumenttia: "Kusipäät ovat kusipäitä siksi, että naiset suosivat alfa-miehiä." Kiltit miehet eivät oikeasti haluaisi olla pahoja, mutta naiset pakottavat heidät muuttumaan. Naisten seksuaaliset valinnat tuottavat pohjimmiltaan miesten pahan käytöksen, joten naiset voivat syyttää vain itseään.

Hugo viittaa kahteen tuoreeseen artikkeliin, joissa pelimiehet Wizard Corpse ja Roissy kirjoittavat, että naiset haluavat itselleen dominoivan miehen. Wizard Corpsen mukaan syy kusipäiden suosioon löytyy evoluutiopsykologiasta. Roissy vetoaa myös populaarikulttuuriin. Miehen kusipäinen asenne laukaisee naisen alistuvan asenteen, kun nainen huomaa törmänneensä vahvempaansa.

Hugo kuitenkin huomauttaa, että naisille suunnatut kyselytutkimukset todistavat aivan toista. Naiset asettavat miehen ystävällisyyden korkealle preferenssilistallaan. Kun pelimiehille esitetään tuo tutkimustulos, he sanovat, että naiset joko valehtelevat tai eivät ymmärrä omia halujaan. Pelimiesten mukaan naiset eivät halua kuulua stereotyyppiin naisista, jotka eivät pysty vastustamaan kusipäitä, mutta naisten omat halut kuitenkin pettävät heidät.

Hugo on sitä mieltä, että pelimiehet yrittävät vain selittää omaa kusipäisyyttään itselleen edullisesti: "Emme ole luonnostaan tällaisia, naiset ovat tehneet meistä kusipäitä. Me vain yritämme parantaa mahdollisuuksiamme pariutumisessa". Syyllisyys lankeaa jälleen kerran naisille, jotka eivät suostu myöntämään totuutta.

Oma näkemykseni

Naisilla on nuoruuden ikävuosinaan tapana ihastua kusipäihin - ainakin jos naisten omia tarinoita on uskominen. Kun muistelen omia suhteitani tai säätöjäni, niin miltei jokaisella naisella oli tarina nuoruuden ajan kusipäisestä poikaystävästä, joka petti, hakkasi ja oli narsisti. Sittemmin naiset olivat "viisastuneet". Epäselväksi jäi, olivatko entiset poikaystävät "oikeita" määritelmäni mukaisia kusipäitä vaiko vain renttuja ja pelimiehiä.

Itse kallistuisin evoluutiopsykologiselle selitykselle, jonka mukaan evoluutiohistorian aikana naisille on kehittynyt taipumus suosia itsevarmoja ja fyysistä voimaa käyttäviä miehiä, koska liittoutuminen vahvimpien miesten on edistänyt naisen kelpoisuutta.

Sama evolutiivinen kusipäiden suosinta pätee edelleen, vaikka siitä on tullut sosiaalisesti tuomittavaa. Hugo Schwyzerin mukaan naisia sosiaalistetaan valitsemaan kusipäitä. Väite kuulostaa omituiselta, koska tuskin kukaan vanhempi kehottaa tytärtään valitsemaan kusipäätä. Vanhemmathan suosivat aina sitä tylsää kunnon miestä, jota kohtaan tytär ei tunne mitään vetovoimaa.

Romantiikka toki esittää usein tarinoita, joissa kusipää kesytetään kelvolliseksi poikaystäväksi. En kuitenkaan usko, että kyseessä olisi tyttöjen kasvattamiseen suunnattu salajuoni, vaan tyttöjen evolutiiviseen luontoon vetoava narratiivi.

Yhteenveto

Naisilla on tapana rakastua kusipäihin nuoruuden vuosinaan, mutta he kasvavat yleensä tuon vaiheen ylitse iän karttuessa, kun James Deanin näköisen mopopojan viehätys on karissut. Viisastuneet naiset alkavat karttaa kusipäitä kuin ruttoa.

Naiset eivät kuitenkaan halua tunnistaa tai tunnustaa nuoruuden vuosien kusipää-viehätystä, koska tuollaista preferenssiä pidettäisiin tuomittava tai lapsellisena. Pelimiehet ovat oikeassa ja Hugo Schwyzer on väärässä.

Löydä lisätietoa hakusanalla