Punkin purema -potilasohje
Artikkeli
Punkin purema-potilasohje

Potilasohje

 

Puutiaisia eli punkkeja esiintyy ympäri Suomea muualla paitsi Lapissa. Esiintyvyys on suurinta rannikko- ja saaristoalueilla. Puutiaiset lähtevät liikkeelle keväisin ympäristön keskilämpötilan noustessa yli 5 °C. Ne elävät ja liikkuvat useimmiten aluskasvillisuudessa, heinikoissa ja pensaikoissa, kosteilla alueilla.

Puutiainen tarvitsee kehittyäkseen veriaterian, joten se etsiytyy ihmisen ihon pinnalle. Punkin purema ei ole vaarallinen sinänsä, mutta punkki voi tartuttaa ihmiseen borrelioosin, joka on Borrelia burgdorferi -bakteerin aiheuttama sairaus. Tämä myös Lymen taudiksi kutsuttu sairaus voi olla vaarallinen, jos sitä ei hoideta ajoissa. On arvioitu, että noin neljäsosalla suomalaisista puutiaisista on elimistössään borrelia-bakteeri. Ulospäin punkista ei voi sanoa, onko se infektoitunut.

Ilmeisesti kuitenkin vain yksi puutiaisen purema 50:stä johtaa tartuntaan, sillä jotta borrelia tarttuisi ihmiseen, tulee punkin yleensä olla kiinnittyneenä ihoon useita tunteja. Vuosittain Lymen taudin saa noin kolmisentuhatta suomalaista.

Lisäksi puutiaiset levittävät virusta, joka voi aiheuttaa ihmiselle aivotulehduksen eli puutiaisenkefaliitin (Kumlingen tauti). Aivotulehdusvirusta kantavia puutiaisia esiintyy Ahvenanmaalla, Turun saaristossa, Kokkolan seudun saaristossa, Lapin-läänin lounaisosassa Simossa, Helsingin edustalla (Isosaari), Lappeenrannassa ja Varkaudessa. Kyseisillä alueillakin viruksen kantajia on kuitenkin pieni osa puutiaiskannasta, noin 1 sadasta punkista. Puutiaisaivokuumetta vastaan on olemassa rokote.

Omahoito

Ennaltaehkäise punkkien puremat:

  • Pihapiirin aluskavillisuus kannattaa pitää lyhyenä.

  • Ruohikossa ja maastossa liikuttaessa käytä saappaita ja pitkälahkeisia housuja sekä pitkähihaista paitaa. Laita sukanvarret housunlahkeiden päälle. Punkit on helpompi huomata vaaleista vaatteista.

  • Punkkialueella ollessasi tarkista iho päivittäin ja poista ihoon kiinnittyneet punkit. Suorita punkkitarkastus myös kotieläimillesi.


Punkin purressa:

  • Poista se tarttumalla punkkia joko punkkipinseteillä tai sormin (kynsillä helpompi) mahdollisimman läheltä ihoa ja varovasti pyörittelemällä vedä se pois.

  • Punkin pureman turvotukseen ja kipuun voi auttaa kylmä kääre ja kipulääkkeet.

  • Voit laittaa tarvittaessa antiseptista ainetta puremakohtaan punkin poiston jälkeen.

  • Seuraa puremakohtaa nähdäksesi, kehittyykö siihen ihottumaa.

Milloin lääkäriin?

  • Pureman ympärille nousee ihottuma. Tyypillisimmillään se on rengasmainen ja kasvaa säteittäin, jolloin keskelle jää vaaleneva ja rauhoittuva alue. Ihottuma voi kuitenkin olla muunkin näköinen.

  • Parin viikon kuluessa punkinpuremasta nousee kuumetta tai ilmenee pahoinvointia tai niveloireita.

Lähteet

Oksi J. Punkit luonnossa. Punkkinet. www.punkki.net

Suomen Reumaliiton punkkisivut. www.reumaliitto.fi/punkki

Kovanen J. Enkefaliitit. YKT, Duodecium.

Reumaliitto, Duodecim, Apteekkariliitto

 

Tarkastajalääkäri on tarkistanut tekstin 9.11.2012.

Lue lisää:

Borrelioosi -lääkärikirja

27.06.2006
Kirjoittaja
Sisällöntuotanto

toimitus, Terve Media Oy

Google+ -profiili

Jaa artikkeli: 
Artikkeli
Tyvisolusyöpä eli basaliooma
Tyvisyöpä on yleinen ja yleistyy kovaa vauhtia   Tyvisolusyöpä on yleisin kaikista ihosyövistä ja samalla myös yleisin kaikista syöpäkasvaimista....
Artikkeli
Ripuli on yllättävän yleistä ja alihoidettua
Jos ripuli yllättää silloin tällöin, et ole yksin.   Jopa 16 prosenttia suomalaisista kärsii ripulista useammin kuin kerran kuukaudessa,...
Artikkeli
Lasten ummetuksen tunnistaminen ja hoito
Ummetus on suhteellisen yleistä vauvoilla ja pienillä lapsilla. Suolentoiminnan vaihtelu on pienillä lapsilla myös hyvin suurta. Esimerkiksi...
Artikkeli
Raskausdiabetes
Raskausdiabeteksessa odottavan äidin verensokeriarvot ovat poikkeavia. Yleensä raskausdiabetes ilmaantuu jo ensimmäisessä raskaudessa ja paranee...

Viimeisimmät keskustelut

Uutinen
Onko kesälomalla läträtty? Jäikö putki päälle vai ajattelitko olla loppukesän...

Viimeisimmät blogikirjoitukset