Lakialoite: munuaisenluovuttajiksi myös muita kuin lähiomaisia

Kansanedustaja Sari Tanus (kd) on tehnyt lakialoitteen siitä, että munuaisenluovutuksen voisi tehdä myös muu kuin potilaan lähiomainen tai samassa osoitteessa asuva henkilö. Tanus on siviiliammatiltaan lääkäri.

Tällä haavaa munuaisensiirtoa odottavalle potilaalle voi luovuttaa munuaisensa ainoastaan lähiomainen, kuten puoliso, lapsi, vanhempi tai sisarus tai samassa osoitteessa asuva läheinen. Esimerkiksi hyvälle ystävälle luovuttaminen ei ole mahdollista.

– Tarvitsemme Suomessa kiireesti muutoksen nykyiseen lakiin. Rajoittava lainsäädäntö on suurin syy siihen, että munuaissiirtoja eläviltä luovuttajilta tehdään Suomessa aivan liian vähän. Laki ja käytännöt eroavat suuresti muista Pohjoismaista, ja toiminta Suomessa tulisi ehdottomasti pikaisesti saada muita Pohjoismaita ja Länsi-Euroopan maita vastaavalle tasolle, kuvataan aloitteessa.
 

Myös satojentuhansien säästöt

Aloitteen tarkoituksena on helpottaa elinsiirtoja. Luovutuksen ehtoja höllentämällä voitaisiin myös säästää rahaa.

– Dialyysihoito sairaalassa maksaa kunnalle noin 60 000 euroa vuodessa hoidossa olevaa kohti, muistutetaan aloitteessa. Yksi onnistunut munuaisen siirto tuo satojentuhansien eurojen säästöt.

Suomessa tehdään yli 200 munuaisensiirtoa vuodessa, ja jatkuvasti munuaisensiirtoon pääsemistä odottaa noin 350 ihmistä. Luvut ovat peräisin Munuais- ja maksaliitosta.

Tavallisesti Suomessa tehdään munuaisensiirrot lähinnä aivokuolleilta luovuttajilta saaduilla munuaisilla. Eläviltä luovuttajilta saadaan vain noin 10–15 luovutettavaa munuaista vuosittain.

Eduskunta ottaa aloitteen käsiteltäväkseen jo alkavalla istuntokaudella.

Aiheesta on kertonut tiettävästi ensimmäiseksi KD-lehti.

Lähteet:

Lakialoite (LA 45/2016 vp)

KD-lehti

Munuais- ja maksaliitto

Lue myös:

Odotti elinsiirtoa ja nyt: "Kuin olisi saanut uuden elämän"

Munuaisten vajaatoimiinta:  oireet ja hoito

0 kommenttia

Kommentoi

Löydä lisätietoa hakusanalla

Mitä seuraavaksi?

Verkkovastaanotto

Kysy lääkärin mielipidettä kätevällä etävastaanotolla. Mikäli et tarvitse vastausta heti, lähetä kysymys jollekin kymmenistä Terve.fi:n asiantuntijoista.

Varaa aika lääkärille

Varaa aika lääkärin tai muun terveydenhuollon ammattilaisen vastaanotolle:


Lisää uusi kommentti

Lähettämällä tämän lomakkeen hyväksyt Mollomin tietosuojalausekkeen.