Yleistä antioksidanteista

Antioksidantti on joko elimistön itsensä valmistama tai ruoan sisältämä aine, joka estää soluissa tapahtuvia hapettumisreaktioita.

Ihmisen elimistössä syntyy herkästi reagoivia oksidanttiyhdisteitä (hapettumisen aiheuttajia), joita kutsutaan vapaiksi radikaaleiksi. Vapaat radikaalit ja muut reaktiiviset happiyhdisteet aiheuttavat oksidatiivista stressiä, ja nykykäsityksen mukaan ne edistävät elimistön vanhenemista ja vaikuttavat monien sairauksien syntyyn, kuten sydän- ja verisuonisairauksiin, syöpätauteihin ja ikääntymiseen liittyviin muutoksiin. (Lähde: Tutkimustietoa marjojen terveellisyydestä ja terveysvaikutukissta, Riitta Törrönen 2006).

Antioksidantti toimii hapettumisen estäjänä, joka itse reagoimalla eli hapettumalla tekee vapaan radikaalin tehottomaksi ja pelastaa muita tärkeämpiä molekyylejä vahingoittumasta. Toimiva antioksidatiivinen puolustusjärjestelmä on välttämärön elimistön toiminnalle, hyvinvoinnille ja terveydelle. (Lähde: Tutkimustietoa marjojen terveellisyydestä ja terveysvaikutukissta, Riitta Törrönen 2006).

Ravintoaineista antioksidantteina voivat toimia:

  • Fenoliset yhdisteet (esim. flavonoidit, antosyaanit, katekiinit)
  • E-vitamiini (alfatokoferoli)
  • C-vitamiini (askorbiinihappo)
  • Karotenoidit (esim. beetakaroteeni ja lykopeeni)
  • Seleeni (glutationiperoksidaasin rakenneosana)

Elimistön omia antioksidantteina toimivia entsyymejä:

  • glutationiperoksidaasi
  • superoksididismutaasi
  • katalaasi

Lue lisää antioksidanteista:

Hyviä antioksidanttien lähteitä

Antioksidantit ja liikunta

0 kommenttia

Kommentoi

Löydä lisätietoa hakusanalla

Mitä seuraavaksi?

Verkkovastaanotto

Kysy lääkärin mielipidettä kätevällä etävastaanotolla. Mikäli et tarvitse vastausta heti, lähetä kysymys jollekin kymmenistä Terve.fi:n asiantuntijoista.

Varaa aika lääkärille

Varaa aika lääkärin tai muun terveydenhuollon ammattilaisen vastaanotolle:

Lisää uusi kommentti

Lähettämällä tämän lomakkeen hyväksyt Mollomin tietosuojalausekkeen.