Miesten naisiin kohdistama seksuaalinen valta

Kirjoitin aikaisemmin uudesta kirjasta Pimppini on valloillaan. Kirjassa suomalaiset tutkijat, kansalaisjärjestöaktivistit, kirjailijat ja runoilijat tarttuvat naisiin kohdistuvaan seksuaaliseen vallankäyttöön.

Käsittelin myös omassa kirjassani Naisten seksuaalinen valta useamman kymmenen sivun verran miesten naisiin kohdistamaa seksuaalista valtaa. Teorioita löytyy kirjoituksestani Miesten seksuaalinen valta. Vastasin aikaisemmin myös kysymykseen, mitä on seksuaalinen valta?

En ole lukenut kirjaa Pimppini on valloillaan, mutta olen lukenut useita kirjaa käsitteleviä haastatteluja. Haastattelujen perusteella näyttää siltä, että kirjan käsitys miesten seksuaalista vallasta on hyvin suppea ja asetelmaan naiset uhreja/miehet syyllisiä juuttunut, vaikka tosiasiassa seksuaalinen valta on paljon monipuolisempi ilmiö.

Kansan uutisten haastattelu

Eräs uusimmista kirjaa Pimppini on valloillaan käsittelevistä haastatteluista löytyy Kansan Uutisista. Kommentoin seuraavassa haastattelusta otettuja lainauksia.

Kirjan sisältö ei ole iloista, vaan kauheaa luettavaa. Kauheinta on se, että se on totta.

Kirja koostuu pääosin fiktiivisistä tarinoista, joista osa on poimintoja vanhoista kirjoista, kuten Anja Kaurasen Pelon maantieteestä. Kansan Uutiset yrittää sanoa, että vaikka nämä tarinat ovatkin fiktiota, niin ne tapahtuvat kuitenkin vastaavanlaisina joillekin naisille jossakin.

Kun kirjoitin oman kirjani (satojen lähteiden kera), niin kirjaa arvosteltiin epätieteelliseksi potaskaksi. Feministien kirjaa samasta aiheesta arvioidaan totuudeksi, vaikka kyse on fiktiosta. Kun nainen sanoo jotain seksuaalisesta vallasta, asian täytyy olla totta, vaikka se olisikin kuviteltua.

– Naisiin kohdistuva seksuaalinen vallankäyttö läpäisee koko yhteiskunnan, toteaa Amnestyn Pia Puu Oksanen teoksen julkistamistilaisuudessa.

– Eikä kyse ole pelkästään raiskauksista ja fyysisestä väkivallasta vaan myös sanojen tasolla tapahtuvasta vallankäytöstä ja rajojen ylittämisestä, huomauttaa kirjan päätoimittaja, kirjailija Katja Kettu.

Oksanen on oikeassa siinä, että miesten naisiin kohdistama seksuaalinen valta läpäisee koko yhteiskunnan, mutta hän unohtaa samalla naisten miehiin kohdistaman seksuaalisen vallan, joka läpäisee myös koko yhteiskunnan.

Ketulle miesten seksuaalinen valta tarkoittaa raiskauksia, väkivaltaa, huorittelua ja rajojen ylittämistä. Kaikki nuo ovat enemmän tai vähemmän laillisesti tai moraalisesti kiellettyjä vallan muotoja. Kettu tarttuu siihen 5 prosenttiin miesten seksuaalisesta vallasta, joka on kyseenalaista, mutta jättää 95 prosenttia miesten seksuaalisesta vallasta käsittelemättä.

Oksanen sanoo:

Naisiin kohdistuva väkivalta on osa sukupuolijärjestelmään juurtuneiden valtaerojen tuottamaa todellisuutta.

Oksanen on oikeassa, mutta aivan eri tavalla kuin mitä hän luulee. Miesten naisiin kohdistama seksuaalinen rankaisuvalta ja väkivalta ovat seurausta miesten vähäisemmästä seksuaalisesta palkitsemisvallasta. Rankaisuvalta on sosiaalisen vaihdon teoriassa sellainen vallan muoto, jota heikot käyttävät suhteessa vahvoihin tarkoituksenaan balansoida muuten epätasaista valtasuhdetta.

Kuka ryöstää ruokaa kaupasta? Sekö, jolla on paljon rahaa vai se, joka nälissään? Rikas ostaa ruokaa kaupasta, koska rahan antama palkitsemisvalta on rikkaiden käyttämä vallan muoto. Köyhä ryöstää ruokansa, koska väkivalta on ilman valtaa olevan ainut vallan muoto.

Jos miehille olisi yltäkylläisesti seksiä tarjolla, he eivät "ryöstäisi" seksiä tai käyttäisi aikaansa seksuaaliseen häirintään. Jos ihmisellä on jääkaappi täynnä ruokaa, hän ei käytä aikaansa ruuan ryöstelyyn.

Maassa, jossa sukupuolten välinen palkkaero ohitetaan tuhahtelemalla ja jossa ärsyynnytään tytöstä, joka talvipakkasella on pukeutunut minihameeseen ja avokaulaiseen puseroon, on hänen mielestään vielä feministeille töitä.

Uutissivustojen ja keskustelupalstojen laidoilla vilkkuvissa mainoksissa on tyttöjä bikineissä. Patricia laihdutti 16 kiloa! Katso kuinka hän sen teki! Mainoskuvastossa nainen on pilkottu palasiksi ja ruumiinosat valjastettu osaksi markkinointikoneistoa.

Kirja näkee kaikenlaiset - jopa täysin vastakkaiset - suhtautumistavat naisten seksuaalisuuteen naisiin kohdistuvana negatiivisena vallankäyttönä. Jos tyttöjen yliseksuaalisuutta paheksutaan, se on hyökkäys naisia kohtaan, mutta myös naisten yliseksuaalistaminen on hyökkäys naisia kohtaan.

Miten miehet voisivat suhtautua naisten seksuaalisuuteen ilman, että kyse olisi naisten seksuaalisuuden sortamisesta? Kirjan mukaan ei mitenkään. Kaikki naisten seksuaalisuuden käsittely tuomitsemisesta ihailuun sisältää epätoivottavaa naisiin kohdistettua seksuaalista valtaa. Miehen olisi oltava täysin hiljaa ja edes katsomatta naisia, jotta hän ei syyllistyisi seksuaaliseen väkivaltaan.

Kirjasta puuttuu 95 prosenttia miesten seksuaalisesta vallasta

Miesten ylivoimaisesti suurin seksuaalisen vallan muoto on palkitsemisvalta, jota kirja Pimppini on valloillaan ei näytä käsittelevän ollenkaan. Valta on kykyä vaikuttaa muiden ihmisten käytökseen. Kenellä on eniten kykyä vaikuttaa naisten käytökseen seksuaalisesti? Tietenkin niillä miehillä, joilla on hallussaan eniten naisten arvostamia resursseja, kuten statusta, ulkonäköä ja varallisuutta.

Naisten arvostamia resursseja hallitsevat miehet saavat naiset osallistumaan naisten väliseen kauneuden kilpavarusteluun, johon naiset käyttävät jopa useita tunteja päivässä. Naisten ajatukset saattavat pyöriä alituiseen yhä kauniimmalta näyttämisen pakkomielteessä. Nuo pakkomielteiset ajatukset ovat seuraus miesten seksuaalisesta palkitsemisvallasta.

Naisen joutuminen seksuaalisen väkivallan tai seksuaalisen ahdistelun kohteeksi on harvinainen poikkeus elämänkulussa. Miesten seksuaalinen palkitsemisvalta on sen sijaan aina läsnä lähes kaikkien lisääntymisikäisten naisten elämässä ja se vaikuttaa voimakkaasti naisten päivittäiseen käyttäytymiseen. Vallan vaikutus ilmenee naisten pakkona olla viehättäviä.

Esimerkiksi Olavi Virralla oli valtava palkitsemisvalta suhteessa naisiin: se sai naiset lähtemään mukaan kuuluisiin Hotelli Tornin pitoihin, jossa naiset olivat seksuaalista käyttötavaraa. Seksikkäiden julkkismiesten seksuaalinen palkitsemisvalta naisiin on niin suurta, että naiset seuraavat noita miehiä bändäreinä ympäri Suomea.

Rikkaan miehen palkitsemisvalta naisiin voi olla niin suurta, että nainen panostaa koko nuoruutensa kauneuteen ja missikilpailuihin. Kruunatuksi missiksi päästyään hän voi päästä naimisiin rikkaan miehen kanssa.

Yhteenveto

Naisten ja miesten seksuaalinen valta ovat yleensä läsnä samanaikaisesti. Jos seksuaalinen suhde muodostuu, valta on yleensä läsnä vastavuoroisesti. Vapailla pariutumismarkkinoilla ainut legitiimi seksuaalisen vallan muoto on palkitsemisvalta, jossa nainen tarjoaa miehelle mitä mies haluaa ja päinvastoin.

Ilman (itselleen) riittävää seksuaalista palkitsemisvaltaa olevat miehet turvautuvat joskus ei-legitiimeihin seksuaalisen vallan muotoihin, mutta nuo tapaukset muodostavat vain alle 5 prosenttia miesten seksuaalisesta vallasta.

Löydä lisätietoa hakusanalla