Maassa maan tavalla - Lähi-Itä

Lähi-idän maissa vallitsevia kulttuuriominaisuuksia ovat maskuliinisuus, kollektiivisuus ja autoritaarisuus eli suuri valtaetäisyys. Uskonnolla (islam) on voimakas yhteiskunnallinen, poliittinen ja yksilöllinen merkitys. Uskonto on vahvasti myös elämäntapa, sen vuoksi on tärkeää selvittää peruspilarit, joihin islamilaisuus nojaa. Nämä ovat Iman (uskontunnustus, jonka mukaan ei ole olemassa muuta jumalaa kuin Allah ja Muhammed on hänen profeettansa), Salat (velvoite rukoilla viisi kertaa päivässä ja pyhittää perjantai pyhäpäiväksi), Zakat (velvoite antaa köyhille maksukykynsä mukaan, eräänlainen vero), Ramadan (paasto ramadan-kuun aikana, ajankohta vaihtelee vuosittain) ja Hajj (velvoite tehdä kerran elämässään pyhiinvaellusmatka Mekkaan).

Matkustaessaan Lähi-idässä ulkomaalainen joutuu kunnioittamaan vallitsevaa islamilaista tapakulttuuria. Perhe, suku ja heimo muodostavat turvaverkon ja on hyvin tärkeä. Perhe yleensä elää suojattua elämää. On myös hyvä tuntea tärkeimmät tabut, sillä ne juontuvat kunnian ja häpeän käsitteistä. Lisäksi kulttuurissa on paljon sääntöjä, jotka muodostuvat vastakohdista, esimerkiksi oikea-vasen, puhdas-epäpuhdas. Häpeän välttäminen on yksi elämänohjeista, siksi sääntöjä tulisi myös matkustajan noudattaa. Olisi hyvä muistaa, että tunteita toista sukupuolta kohtaan ei näytetä julkisesti.

Julkisilla paikoilla liikkuessa olisi hyvä pukeutua vaatimattomasti ja riittävän peittäviin vaatteisiin. Yleensä eurooppalainen pukeutumistyyli on ihan hyväksyttävää. Naismatkustajien on syytä ottaa selville pukeutumiseen liittyvistä seikoista ja käyttäytymissäännöistä jo ennen matkaa (huomioiden kohdemaa). Sianlihaa ei syödä ja alkoholi on kiellettyä. Ulkomaalaiset saavat käyttää alkoholia vain sille tarkoitetulla omalla alueella. Ei ole myöskään kohteliasta istua siten, että jalkapohjat näkyvät. Jos mahdollista, on ruumiintoiminnot yleensä vaimennettava. Ei ole kohteliasta syljeskellä, niistää, yskiä ja aivastaa kaikkien läsnäollessa.

Islamilainen tapakulttuuri on erittäin vieraanvarainen. Vieraanvaraisuuteen kuuluu runsaasti ruokaa ja sitä on kohteliasta syödä paljon. Röyhtäisy on hyväksyttävä ja kohtelias tapa kiittää ruuasta. Syödessä käytetään lähinnä oikeaa kättä, sillä sen ajatellaan olevan puhdas.
Koraani kehottaa tervehtimään toisiaan ylenpalttisesti. Yleensä tervehtiessä kätellään ja se tehdään paljon useammin ja intensiivisemmin kuin Suomessa. Jotkut vaihtavat kätellessään poskisuudelmat tai koskettavat vasemmalla kädellä toisen olkapäätä. Kaikki läsnäolijat tervehditään yksitellen. Eri tilanteisiin ja ajankohtiin on omat tervehdyksensä. Naisia tervehditään yleensä suusanallisesti, jos naiset eivät tee aloitetta kättelyssä.

Arabian kieli on levinnyt kaikkiin islamilaisiin maihin uskonnon kieleksi. Jos ulkomaalaiset osaavat edes muutaman ilmaisun arabiaksi, on se hyvin ilahduttavaa. Arabiaa luetaan oikealta vasemmalle. Arabian kieli jakaantuu murteisiin, jotka poikkeavat toisistaan huomattavan paljon. Puhekieltä käytetään kaikessa spontaanissa puheessa ja kirjakieli sen sijaan on kaikkialla yksi ja sama. Kirjakieltä käytetään muodollisissa puhetilanteissa sekä kirjoituksessa.

Keskusteltaessa katsekontakti on tärkeä ja keskusteluetäisyys on lyhyt. Puhuttelumuodot ovat muodollisempia kuin Suomessa ja usein puheessa käytetään sosiaalista asemaa korostavaa titteliä. Arabimaissa puhutellaan ihmisiä aina etunimellä. Puheessa käytetään paljon kiertoilmauksia, symboleja ja vertauskuvia, siksi olisi hyvä tuntea hiukan islamin historiaa. Keskustelu on yleensä vilkasta ja tuttavuutta tehdään mieluusti. Kaunopuheisuutta ihaillaan ja sitä pidetään oppineisuuden, hienotunteisuuden ja vilpittömyyden merkkinä. Ruokailtaessa ei kuitenkaan välttämättä puhuta paljoa. Elekieli on myös värikästä ja kertoo hyvin paljon puhujasta, hänen mielialastaan ja tunnetiloistaan. Hymyilyllä ja huumorilla on tärkeä osa keskusteluissa.

On hyvä tietää, ettei kaikissa Lähi-idän maissa noudateta Koraania yhtä kirjaimellisesti. On hyvä ottaa kohdemaan tapakulttuurista selvää etukäteen, jotta välttyy pahimmilta kömmähdyksiltä. Muistathan myös, että islamilainen ajanlasku on erilainen, sillä se perustuu uskonnolliseen kalenteriin ja kuun kiertoon.

0 kommenttia

Kommentoi

Löydä lisätietoa hakusanalla

Mitä seuraavaksi?

Verkkovastaanotto

Kysy lääkärin mielipidettä kätevällä etävastaanotolla. Mikäli et tarvitse vastausta heti, lähetä kysymys jollekin kymmenistä Terve.fi:n asiantuntijoista.

Varaa aika lääkärille

Varaa aika lääkärin tai muun terveydenhuollon ammattilaisen vastaanotolle:


Lisää uusi kommentti

Lähettämällä tämän lomakkeen hyväksyt Mollomin tietosuojalausekkeen.