Zikavirus: mahdollinen yhteys hermojuuritulehdukseen selvinnee pian

Lähiviikkoina pitäisi selvitä, onko zikaviruksen ja mikrokefalian eli vauvojen pienipäisyyden välillä yhteys. Samoin odotetaan vahvistusta siihen, onko zikaviruksen ja polyradikuliitin eli hermojuuritulehduksen eli Guillain-Barren oireyhtymän välillä kytköstä, niin kuin oletettu. Tieto on peräisin Maailman terveysjärjestöstä.

Näyttää erittäin todennäköiseltä, että zikaviruksen ja hermojuuritulehduksen välillä on yhteys, sanoo apulaisjohtaja Marie-Paule Kieny Maailman terveysjärjestön terveysjärjestelmien ja innovaatioiden yksiköstä.

Rokotteita kehittää noin 15 tutkijaryhmää

Kilpajuoksu rokotteen ja parempien diagnoosimenetelmien kehittämiseksi zikatautia vastaan jatkuu. Kienyn mukaan pisimmällä rokotteen kehittämisessä ovat Yhdysvaltain terveysvirasto dna-rokoteprojekteineen sekä intialainen bioteknologian yritys Bharat Biotech, joka on ilmoittanut aloittavansa rokotteensa esikliiniset tutkimukset eläimillä.

Vaaditaan kuitenkin vähintään 1,5 vuotta, jotta saadaan aloitettua laajat kliiniset lääketutkimukset ihmisillä. Alue on herkkää: kehitetäänhän tässä rokotetta, jonka kohderyhmänä olisivat etenkin raskaana olevat naiset, jotka ovat zikaviruksen riskiryhmää.

Kaikkiaan osapuilleen 15 tutkijaryhmää työskentelee paraikaa rokotteen saamiseksi. Brasilialaiset tutkijat ilmoittivat äskettäin tekevänsä yhteistyötä Teksasin yliopiston kanssa. Myös Ranskan Sanofi-lääkeyhtiöllä on oma projektinsa.

Uusia testimenetelmiä zikataudin diagnosoimiseksi kehitetään vauhdikkaasti ja odotetaan saataville jo viikkojen sisällä.

Mikä on hermojuuritulehdus?

Lue myös:

Zikavirus leviää: matkailijoiden syytä suojautua hyttysen pistoilta

WHO:n suunnitelma: geenimanipuloidut hyttyset torjumaan zikavirusta

Zikavirus varmistumassa sikiön pienipäisyyden aiheuttajaksi

Uutinen on referoitu Reuters Health -uutispalvelusta, jota pääsee lukemaan Lääkäriportaali.fi:n jäsenenä. Portaali on avoin vain lääkäreille ja riittävän pitkälle edenneille lääketieteen opiskelijoille.

0 kommenttia

Kommentoi

Löydä lisätietoa hakusanalla

Mitä seuraavaksi?

Verkkovastaanotto

Kysy lääkärin mielipidettä kätevällä etävastaanotolla. Mikäli et tarvitse vastausta heti, lähetä kysymys jollekin kymmenistä Terve.fi:n asiantuntijoista.

Varaa aika lääkärille

Varaa aika lääkärin tai muun terveydenhuollon ammattilaisen vastaanotolle:


Lisää uusi kommentti

Lähettämällä tämän lomakkeen hyväksyt Mollomin tietosuojalausekkeen.