Tuberkuloosirokote toimii pitkään vaikka teho heikkenee vuosien varrella

Tuberkuloosirokotteen antama suoja heikkenee vähitellen vuosien varrella, mutta tuoreen norjalaistutkimuksen mukaan tartuntasuoja on suhteellisen hyvä vielä 20 vuotta rokottamisesta.

Norjalaisten tulosten perusteella BCG-tuberkuloosirokotteen saavien riski sairastua 20 vuoden sisällä rokottamisesta on noin 60 - 70 prosenttia pienempi kuin rokottamattomien. Tämän jälkeen teho heikkenee eikä enää ole merkittävä.

Tulokset ovat tervetulleita, sillä BCG-rokotteen suojan on arvioitu kestävän noin 15 vuotta. Norjalaisten havaintojen valossa vaikuttaakin siltä, että suoja voi olla luultua pitempi.

Tutkimus julkaistiin Lancet Infectious Diseases -lehdessä, ja siinä 300 000 rokotettua ja 83 000 rokottamatonta norjalaista seurattiin yli 40 vuoden ajan. Tuona aikana 260 osallistujaa sairastui tuberkuloosiin.

Suomessa BCG-rokote annetaan ainoastaan lapsille, joiden ajatellaan olevan suurentuneessa tartuntavaarassa esimerkiksi, koska heidän perheenjäsenillään on ollut tuberkuloosi tai he ovat matkustamassa maahan, jossa on tuberkuloosia. Ennen vuotta 2006 rokote annettiin kaikille lapsille.

Lähde: Lancet Infectious Diseases 2016

Lue lisää:

Yleistietoa rokotteista

Pitäisikö rokotteiden olla pakollisia? IL: Vauva kuoli hinkuyskään

0 kommenttia

Kommentoi

Löydä lisätietoa hakusanalla

Mitä seuraavaksi?

Verkkovastaanotto

Kysy lääkärin mielipidettä kätevällä etävastaanotolla. Mikäli et tarvitse vastausta heti, lähetä kysymys jollekin kymmenistä Terve.fi:n asiantuntijoista.

Varaa aika lääkärille

Varaa aika lääkärin tai muun terveydenhuollon ammattilaisen vastaanotolle:


Lisää uusi kommentti

Lähettämällä tämän lomakkeen hyväksyt Mollomin tietosuojalausekkeen.