Malaria

Tropiikkiin matkustavan on varottava malariaa. Sitä esiintyy lähinnä Keski- ja Etelä-Amerikassa, Afrikassa, Kaakkois-Aasiassa ja Intiassa. On arvioitu, että ilman estolääkitystä malariaan sairastuu kuukauden aikana vähintään 1-2,5 henkeä sataa suojaamatonta matkailijaa kohti ja sairastuneista pari prosenttia kuolee tähän tautiin.

Malarian aiheuttaa hyttysenpiston välityksellä tarttuva alkueläin, joka hakeutuu ihmisessä veren punasoluihin, aiheuttaen taudin tyypilliset piirteet: horkkamaiset kuumekohtaukset, ripulia, hengenahdistusta ja vatsaoireita. Osa malariaa aiheuttavista alkueläinlajeista voi jäädä piilemään maksaan aiheuttaen taudin vasta kuukausien kuluttua tartunnasta. Pahimmillaan malaria voi olla hengenvaarallinen tauti. Tämän takia kaikilta malaria-alueilla olleilta kuumeilevilta potilailta täytyy sulkea malarian mahdollisuus pois.

Vain Anopheles-hyttyset voivat levittää malariaa. Hyttysen levinneisyysalue on kuitenkin laaja ja noin 40% maailman ihmisistä asuu malaria-alueella. Katso kartta KTL:n sivuilta. Euroopasta malaria saatiin hävitettyä 1970-luvulla. Ponnisteluista huolimatta malariaa ei olla saatu maapallolta hävitettyä, vaan turismi, ilmastonmuutokset ja lääkeresistenssien kantojen lisääntyminen ovat viime aikoina pahentaneet ongelmaa.

Estolääkitys

Lääkkeet suojaavat malarialta, mutta eivät täysin. Lääkkeestä ja altistuksesta riippuen malariaan sairastuu noin 10-30 % lääkettä käyttäneistä. Malarian estolääkitys on tehokasta ainoastaan, jos sitä otetaan säännöllisesti ennen matkaa, sen aikana ja matkan jälkeen. Estolääkitys määritellään yksilöllisesti ja siinä otetaan huomioon niin matkan kohde kuin sen kesto. 

Suurin osa malaria-alueista on estolääkitykselle resistenttejä ja näille alueille matkustettaessa vaihtoehdot ovat meflokiini , atovakonin ja proguaniilin yhdistelmä tai doksisykliini , jotka ovat teholtaan yhtä hyviä ja niistä valitaan matkailijalle yksilöllisesti sopivin vaihtoehto. Klorokiini on käyttökelpoinen malarian estolääke enää Väli-Amerikassa, Karibialla, Lähi-Idässä ja tietyissä osissa Aasiaa. Lisäksi erityisluvalla on saatavilla proguaniilia, joka on edelleen käyttökelpoinen yhdessä klorokiinin kanssa joissakin osissa tropiikkia. Voit tarkastella KTL:n sivuilta suomalaisia malarian estolääkityssuosituksia täältä.

Seuraavassa malarian ehkäisyn keskeisiä keinoja:

  • Aloita suojalääkitys ohjeiden mukaan jo ennen tropiikkiin matkustamista ja jatka lääkkeen ottamista lääkärin määräämä aika sieltä paluun jälkeen.
  • Vältä hyttysiä - älä liiku ulkona hämärässä tai pimeällä, käytä suojaavia vaatteita, hyttysverkkoja tai hyönteiskarkotteita (dietyylitoluamidi, ei alle 3 vuotiaille).
  • Käytä iltaisin ja öisin ulkosalla liikkuessasi vaaleita, pitkähihaisia ja -lahkeisia vaatteita.
  • Hävitä makuutiloista hyttyset ennen nukkumaan menoa hyttysmyrkkysuihkeella, ellet nuku huolella tiivistetyn verkon alla (permetriinillä käsiteltyjä hyttysverkkoja myydään ulkomailla, Suomessa voit tiedustella FinnEstate:lta, puh. (09) 412 5917 tai ruusamo@finnest.pp.fi)
  • Tarkkaile vointiasi matkan aikana ja sen jälkeen - malaria voi ilmetä vähäisenä mutta toistuvana kuumeiluna ja flunssan kaltaisina oireina. Jos tällaisten oireiden vuoksi hakeutuu lääkäriin, kannattaa hänelle mainita käyneensä hiljattain matkoilla.

Malaria-alueilla on yleensä helposti saatavilla itsehoitolääkkeitä. Suosittelemme silti varsinkin kokemattomimpien tropiikinmatkailijoiden, kuumeen noustessa joko matkalla tai Suomeen palattua, ottamaan lääkäriin pikaisesti yhteyttä diagnoosin varmentamiseksi.

Vertaa edulliset lennot Vertaa.fi:ssä

Lisätietoja

» Kansanterveyslaitoksen malaria-sivut

0 kommenttia

Kommentoi

Löydä lisätietoa hakusanalla

Mitä seuraavaksi?

Verkkovastaanotto

Kysy lääkärin mielipidettä kätevällä etävastaanotolla. Mikäli et tarvitse vastausta heti, lähetä kysymys jollekin kymmenistä Terve.fi:n asiantuntijoista.

Varaa aika lääkärille

Varaa aika lääkärin tai muun terveydenhuollon ammattilaisen vastaanotolle:


Lisää uusi kommentti

Lähettämällä tämän lomakkeen hyväksyt Mollomin tietosuojalausekkeen.