Mielenterveysongelmat merkittävä työkyvyttömyyseläkkeiden syy

Mielenterveysongelmat ja etenkin masennus ovat hyvin yleisiä sairauksia. Tuoreen suomalaistutkimuksen mukaan ne ovat myös merkittäviä työkyvyttömyyden ja työkyvyttömyyseläkkeiden aiheuttajia.

Helsingin yliopiston ja Työterveyslaitoksen tutkijaryhmän tulokset perustuvat Helsinki Health Study -tutkimukseen, jossa Helsingin kaupungin työntekijöitä on seurattu vuodesta 2002.

Tutkimuksessa oli mukana tiedot 6 500 työntekijästä, joista 630 joutui työkyvyttömyyseläkkeelle vuoteen 2010 mennessä.

Kun tutkijat selvittivät rekistereistä työkyvyttömyyden syitä, he havaitsivat mielenterveysongelmat hyvin yleisiksi työkyvyttömyyseläkkeiden aiheuttajiksi. Mielenterveysongelmista kärsivät joutuivat työkyvyttömyyseläkkeelle yli kaksi kertaa todennäköisemmin kuin muut. Kun analyysi rajattiin vain mielenterveysongelmista johtuviin työkyvyttömyyseläkkeisiin, eläköitymisriski oli jopa seitsemän kertaa suurempi kuin työntekijöiden, joilla ei ollut mielenterveysongelmia.

Masennus ja muut mielenterveyden häiriöt on tiedetty huomattaviksi työkyvyttömyyden aiheuttajiksi tätä ennenkin ja vuonna 2013 ne aiheuttivat noin 40 prosenttia suomalaisten työkyvyttömyyseläkkeistä. Tuki- ja liikuntaelinten sairaudet aiheuttavat noin 30 prosenttia ja loput johtuvat pääosin sydän- ja verisuonitaudeista ja hermoston sairauksista. Työkyvyttömyyseläkettä saa noin 180 000 suomalaista.

Tutkimus julkaistiin arvostetussa Occupational Environmental Medicine -lehdessä. Tutkijaryhmää johti professori Eero Lahelma.

Lähde: Occupational & Environmental Medicine 2014

Lue lisää:

Työuupumus voi johtaa työkyvyttömyyseläkkeeseen

Näin voitaisiin säästää 600 miljoonaa vuodessa

Kuntoutusrahaa valuu kankkulan kaivoon

2 kommenttia

Kommentoi

Löydä lisätietoa hakusanalla

Mitä seuraavaksi?

Verkkovastaanotto

Kysy lääkärin mielipidettä kätevällä etävastaanotolla. Mikäli et tarvitse vastausta heti, lähetä kysymys jollekin kymmenistä Terve.fi:n asiantuntijoista.

Varaa aika lääkärille

Varaa aika lääkärin tai muun terveydenhuollon ammattilaisen vastaanotolle:


Kommentit

Vierailija (ei varmistettu)
meillä suomessa taitaa olla sairas työelämä . terve ihminen tykkää tulla töihin .
Vierailija (ei varmistettu)
Tarkoitettiinko tässä työnantajien mielenterveysongelmia. Ovat varmasti suurin yksittäinen tekijä työntekijöiden ennenaikaiseen eläköitymiseen.

Lisää uusi kommentti

Lähettämällä tämän lomakkeen hyväksyt Mollomin tietosuojalausekkeen.